Túl nagyok a bankok ahhoz, hogy csődbe mehessenek

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.17  11:22   
mail
nyomtatás
Az Egyesült Államok központi bankja, az US Federal Reserve vezető testületének legújabb tagja a bankok feldarabolására szólított fel. Azt állítja, hogy a pénzügyi válságot követő biztonsági intézkedések nem jutottak el addig a szintig, ameddig el kellett volna jutniuk.
Neel Kashkari, az egyik amerikai állam szövetségi bankjának, a Minneapolis Fed-nek az elnöke szerint a bankokat „kisebb, szerényebb kapcsolatrendszerrel bíró, kevésbé fontos egységekre” kell bontani.

A Goldman Sachs óriásbank korábbi igazgatója sürgette a Kongresszust, hogy lépjen túl a 2010-ben elfogadott Dodd-Frank törvényen.

Neel Kashkari nem tartja jónak azokat a megoldásokat sem, amelyek a bajba jutott bankok felszámolása során alkalmaznak. Egy beszédében leszögezte: „ Egyáltalán nem hiszek abban, hogy ezek a megoldások hasznosak lesznek” és figyelmeztetett arra, hogy „nem fogjuk észrevenni, mikor jön a következő válság”.

Neel Kashkari, aki a pénzügyi válság idején az Egyesült Államok Henry Paulson által vezetett Pénzügyminisztériumának meghatározó személyisége volt, kijelentette: „Most jött el az ideje annak, hogy a Kongresszus fontolóra vegye a Dodd-Frank törvény továbbvitelét és bátor, átalakító jellegű lépésekkel egyszer és mindenkorra megoldja ezt a problémát.”

Januári kinevezését követően, a Minneapolis Fed elnökeként tartott első beszédében Neel Kashkari leszögezte: „a pénzügyi ágazat régóta keményen lobbizik, hogy jelenlegi szerkezetét megőrizhesse és az alapvető változások elodázása érdekében szűnni nem akaró kifogás-özönt zúdít a döntéshozókra.”

„Közvetlenül a válság után, amikor a Dodd-Frank törvényt elfogadták, a gazdasági kilátások nem tűntek elég biztonságosnak egy igazán bátor döntés meghozatalához. Mára azonban a gazdaság megerősödött, és eljött az idő, hogy túllépjünk egy szűk csoport érdekein és megoldjuk ezt a problémát. A nem-cselekvés kockázata túl nagy."
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.top200