Nagyon jó formában van az európai bankrendszer

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.17  10:50   
mail
nyomtatás
Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi igyekszik megnyugtatni azokat, akik a legutóbbi, jelentős részvényárfolyam-csökkenés miatt aggódnak az európai bankok egészségéért.
Az európai bank-részvények az év kezdete óta értékük közel negyedét elvesztették. Mario Draghi azonban azt állítja, hogy ma már sokkal biztosabban állnak a lábukon, mint a pénzügyi válságot megelőzően.

Az egyes bankok és a pénzügyi rendszer egésze is sokkal rugalmasabbá vált, mondta az Európai Parlament képviselői előtt az ECB elnöke.

Nyilatkozatára akkor került sor, amikor a bank-részvények, közöttük a Deutsche Bank és a Societe Generale papírjai a múlt héten hullámvasút-szerűen mozogtak. „A banki részvények jelentős árfolyam-esése azt jelzi, hogy a gazdaság vártnál rosszabb kilátásai az ágazat szereplőire komoly hatást gyakorolnak” mondta Mario Draghi. „A befektetők amiatt is aggódnak, hogy a bankok megsínylik az alacsony nyersanyag-árak, a szigorúbb szabályozás és az alacsony kamatok következményeit is.”

"Habozás nélkül"

Az elnök azonban rámutatott: ma a bankoknak magasabb tőke-tartalékaik vannak, mint amivel négy éve, az eurozóna bankválsága előtt rendelkeztek. „Az euro-övezetben ma egészen más a bankszektor helyzete, mint 2012-ben volt.”

Az Európai Parlament képviselői előtt tartott beszédében Mario Draghi arról is beszélt, hogy az ECB „készen áll arra, hogy kivegye részét” a szélesen értelmezett eurozóna gazdaságának megerősítéséből. „Nem fogunk habozni, ha cselekedni kell.” Utalt arra, hogy a jövő hónapban további pénzügyi ösztönző eszközök bevezetésére kerülhet sor, mivel az eurozóna az egyre bizonytalanabbá váló világgazdasági környezetben a befektetési kedv hiányával, a döcögő feldolgozó-ipar gondjaival és geopolitikai problémákkal küszködik.

Az euró Mario Draghi beszéde után közel 1 százalékkal esett az US dollárhoz képest és 1,1141 értéken zárt.

Veszélyben az 500 eurós bankjegy 

Az e heti, a brit EU-tagság feltételeit újra-tárgyaló, meghatározó fontosságú csúcsértekezlettel kapcsolatos kérdésre az elnök azt válaszolta, hogy az ideális eredmény „az Egyesült Királyság lehorgonyzása lenne az Európai Unióban”. Hozzátette: „ebből a megoldásból mindkét félnek számos előnye származna.”

Az ECB időközben vizsgálja az 500 eurós bankjegy forgalomból való kivonásának lehetőségét. Mario Draghi szerint a bankjegyet tízmilliárd eurós megtakarítások felhalmozására használják, de sok esetben bűnözők eszközéül is szolgál.

Kijelentette, hogy a megtakarításokat nem éri kár és azok, akik készpénzre esküsznek, az 500 eurós helyett használhatják a 200 eurós bankjegyeket. Az 500 eurós papírpénz egyre inkább az illegális tevékenységek eszközének tekinthető, és valójában semmi köze nincs eredeti céljához, a bankjegy-tömeg csökkentéséhez.

Az Egyesült Királyság pénzváltói 2010 óta nem forgalmazhatnak 500 eurós bankjegyeket. A Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség a bankjegy betiltásának időszakában azt állította, hogy a papírpénz azoknak a bűnözőknek a devizájává vált, akik el akarták rejteni profitjukat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200