Az elmagányosodás megbetegíti a nőket

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.02.16  13:35   
mail
nyomtatás
Minimális időt fordítanak magukra a magyar nők, azt is lelkiismeret furdalással teszik - derült ki a Richter Gedeon Nyrt. Nőnek lenni jó programja keretében végzett kutatásból. A társaság immár hetedik éve meghirdetett Terézanyu pályázata ezért az idén arra keresi a választ, hogy vannak-e olyan közösségek, melyekben a nők egymást támogatják.
Az elmagányosodás a nők életét különösen nehezíti, gyakran már későn veszik észre, hogy magukra maradtak. Mikor már kimozdulhatnának, mert kirepülnek a gyerekek, nincs kivel, nincs hova menniük. A közösségekhez való tartozás ebben segíthet. Ezt felismerve, a hetedik éve kiírt Terézanyu pályázatára az idén az egyéni történetek mellett várják azok történetét is, akik közösséget létrehozva, vagy ahhoz csatlakozva teremtették meg maguknak a feltöltődést. A történetekkel inspirálni szeretnék a nőket, hogy merjenek lépni, és támogassák egymást. A kiírók a három díjazott közösségi történetből a nagyközönségnek is bemutató filmet készítenek, a díjazott egyéni írások számára pedig megjelenési lehetőséget biztosítanak. A pályázatokat egyes szám első személyben kell megírni, terjedelmük maximum 5000 karakter lehet. A pályaművek leadási ideje 2016. március 20. Bővebb információ és nevezés: www.terezanyu.hu
Tavaly meghaladta az ötszázat a Terézanyu pályázatra jelentkezők száma. Az írások 80 százaléka arról szólt, hogy a nők szinte minden idejét leköti a család, a gyerekek, a munka, s már az is ajándék, ha megállhatnak pár percre, vagy alhatnak egy jót. A pályázatot támogató Richter Gedeon Nyrt. kutatásából kiderült, hogy a nők döntő többsége, minden mást előtérbe helyezve, alig fordít időt és energiát saját magára.

„A nők a család tartópillérei, felelősek a családtagok jólétéért, egészségéért, de a saját testi és lelki egészségükre is figyelniük kellene, hiszen csak akkor tudnak helytállni, figyelni másokra is. De a kutatásból az is kiderül, hogy azért mégis jó nőnek lenni, hiszen gondoskodhatnak másokról" - mondta Beke Zsuzsa, a társaság kommunikációs vezetője.
A kutatás következtetése, hogy a túlhajszoltság is közrejátszik abban, hogy már a 40-es éveik felé járó nők körében megugrik a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának esélye, de az elhízás is számos súlyos betegséget okozhat.

A női „kimenővel" kapcsolatban számtalan az előítélet, maguk is lelkiismeret furdalást érzenek, ha a családjuk nélkül töltik el szabadidejük egy részét. Az egyedülálló nők sincsenek jobb helyzetben, sokan csak magukra számíthatnak, gyakran kell plusz munkát vállalniuk, hogy az egykeresős háztartásukat fenntartsák. Az elmagányosodás is gyakori, hiszen ha kirepülnek a gyermekeik a családból, és nincsenek barátaik, közösségük, egyedül maradnak. Ezért lenne fontos, hogy időben felkészüljenek, keressék meg támaszaikat. Ezt szolgálja az idei pályázat is.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.