Spekuláció lenne a jüan-esés oka?

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.14  16:21   
mail
nyomtatás
A gazdaság lelassulása miatt a befektetők kivonják tőkéjüket Kínából és másutt keresnek jobb hozamokat.
A Kínai Központi Bank kormányzója, Zhou Xiaochuan kijelentette, hogy „a spekulánsok” támadást intéztek az ország devizája, a jüan ellen. Leszögezte: nem volt ok arra, hogy a jüan folyamatosan veszítsen az értékéből. Kína nem fogja hagyni, hogy a nemzetközi spekulánsok alakítsák a piaci hangulatot.

Zhou Xiaochuan megjegyzései akkor láttak napvilágot, amikor a kínai piacok a hosszú újévi ünnepeket követően a hétfői nyitásra készülnek.

A jüan értékének megvédésére irányuló kísérletek Kína devizatartalékának jelentős részét felemésztették, bár a jelenlegi állomány, 3.23 trillió US dollár még mindig a világ legnagyobb külföldi valuta-tartaléka. Hat hónap alatt azonban a tartalék 420 milliárd US dollárral csökkent és 2012 májusa óta a legalacsonyabb szinten áll. Egyedül januárban a tartalékok 99,5 milliárd US dollárral csökkentek, mert Kína központi bankja a jüan értékének megerősítése céljából dollár-eladásokat hajtott végre.

A tartalékok ’normális’ szinten

Zhou Xiaochuan nyilatkozata egy, a Caixin pénzügyi magazin által közölt interjú keretében jelent meg.

"A közelmúltban a nemzetközi spekulatív tőke arra játszott, hogy a kínai részvények árfolyamának csökkenésén nyerészkedjen” mondta a kínai jegybank elnöke az újságírónak, de részleteket nem árult el. Visszautasította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Kína devizatartalékai túl gyorsan csökkennének. Kijelentette: „amíg a gazdasági alapok rendben vannak, semmilyen gondot nem jelent, ha a devizatartalékok növekednek, illetve csökkennek." 

A kínai gazdaság 2015-ben 6,9 százalékos növekedést jegyzett, ami 1990 óta a legalacsonyabb érték.

A gazdaság lelassulásától való félelem számos befektetőt arra ösztönzött, hogy tőkéjét vonja ki Kínából és másutt keressen jobb hozamokat. Zhou Xiaochuan leszögezte: Kína emiatt nem fogja megszigorítani a tőkemozgás szabályait. „A tőke mozgása és a tőke menekülése két, eltérő jelenség” - mondta a kormányzó.

Befektetői aggodalmak

A kínai hatóságok félnek devizájuk gyors leértékelődésétől, mivel az megingathatja a gazdaságot.

Sok kínai vállalkozás dollárban adósodott el. Ha ezeket a hiteleket a nagymértékben leértékelődött jüan révén kell törlesztenie, problémát okozhat, egyes vállalkozások esetében csődhöz vezethet. Kína emiatt arra törekszik, hogy a jüan értékvesztése egy szabályozott folyamat keretében történjen. Kérdéses azonban, hogy ez sikerül-e. A befektetők folyamatosan igyekeznek kivonni a jüan-ban denominált alapokba helyezett eszközeiket, a spekulánsok pedig a deviza további értékvesztésére játszanak.

A piaci egyensúly megteremtése érdekében Kína dollárt ad el és jüant vásárol. Folyamatosan bevet egyéb taktikai lépéseket is, így fékezi a deviza-spekulációt és arra utasítja az offshore bankokat, hogy tartalékaikat jüanban tartsák.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.Jön az ukrán vízummentesség

A grúzok után megszűnik az ukránok vízum-kötelezettsége is.

Szlovákia újjáépíti Kuba elaggott hőerőműveit

A Kubának nyújtott szlovák segítség azonban káros lehet a helyiek egészségére.

Közép-Európa lesz az innováció európai központja?

A Visegrádi Csoport vezetői kedden aláírják az innováció fejlesztéséről szóló „Varsói Nyilatkozatot".

Románia a dohányzás ellen harcol és nyerésre áll

Tilalmat rendelt el, társadalmi vitát rendezett és átültette a dohánytermékekre vonatkozó Európai Direktívát.

top200