Ez csak a kezdet - gigantikus tüntetés várható

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2016.02.11  12:00   
mail
nyomtatás
Gigatüntetés várható szombaton, Budapesten, a pedagógusok mellett az egészségügyi dolgozók és a vegyészek is demonstrálnak. Létezik olyan sztrájkforgatókönyv, amely szerint nem engedik be a gyerekeket az iskolába, nem osztályozzák, és nem érettségiztetik őket. A KLIK szinte bizonyosan átalakul, Palkovics László ezzel a feltétellel vállalta a közoktatás felügyeletét.

Nem békekövetnek, hanem megoldó embernek küldi Orbán Viktor a közoktatás élére Palkovics László felsőoktatási államtitkárt, de ami sikerült neki az egyetemeknél, abba beletörhet a bicskája az általános és középiskolák esetében - mondta egy az EMMI-hez közelálló névtelenséget kérő forrás lapunknak. Palkovics László kivételes diplomáciai érzékkel szerelte le és békítette meg az egyetemek és főiskolák vezetését. „Bevonta őket a döntésekbe, s még a kancellári rendszer ellen berzenkedő rektorok is belátták, hogy a racionalizáció és a szigorú költségvetési politika eredményes. .Az intézmények 2013-as 20 milliárdos adósságállománya mára kevesebb, mint harmadára olvadt" - mondták lapunknak.

Csakhogy egészen más egy több ezer intézményből álló rendszer irányítása, mint néhány tucat felsőoktatási intézmény menedzselése. Hogy világosak legyenek az arányok: a közoktatásban több ezer intézményben 1,587 millió gyerek tanul, míg a 67 magyarországi egyetemen és főiskolán összesen 295 ezer hallgató. Egészen mások a problémák is. A közoktatásban az Európában példa nélküli centralizáció miatt telt be a pedagógusoknál a pohár. Márpedig Orbán Viktor miniszterelnök éppen ebből nem enged. „Palkovicsra a villámhárító szerep vár, kérdés, meddig bírja" - mondta oktatási szakértő informátorunk. A Figyelő úgy tudja, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a pedagógusok magasabb fokozatra kapcsolnak. E pillanatban - bár minden szereplő azt hangsúlyozza - „a gyerekek lehetőleg maradjanak ki a balhéból," úgy tűnik, nem fognak. Nagyon is érinthetik őket. az iskolákat a demonstrációk.

KRÉTA KÖZBESZERZÉSRE
A lehetséges forgatókönyvek között szerepel az, hogy nem engedik be a gyerekeket az iskolába, nem osztályozzák őket, nem javítják ki a dolgozatokat, de az is megtörténhet, hogy nem érettségiztetik őket. A Figyelő forrásai úgy fogalmaztak: „a szombati Kossuth téri megmozdulás csak a kezdet. Addig folytatják a demonstrációt, amíg az iskolák vissza nem kapják önállóságukat, s szakmai alapon nem módosítják a diákokra és a pedagógusokra vonatkozó követelményeket. „A KLIK súlyosan alulfinanszírozott, amit korábban a fenntartó önkormányzatok beletettek a közoktatásba, azt az új mamut nem tudja" - mondták egybehangzóan informátoraink. Szerintük a bajok gyökere elsősorban erre vezethető vissza. A lapunk által megszólaltatott pedagógusok a hétköznapi életéből vett példákkal érzékeltették, hogy ez „egy őrült rendszer végleg lezülleszti a magyar közoktatást". A fizetések valóban nőttek, de közük nincs a teljesítményhez. S ami megdöbbentő, a körülmények idegileg és fizikailag is felőrlik a pedagógusokat. Soha nem volt annyi betegállományba kényszerült tanár, mint az utóbbi egy évben - hallottuk.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Együtt: mindent meg kell tenni a szentendrei ivóvízbázis védelméért

Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését.

A Jobbik magyarázatot követel az amerikai kémkedési ügyben

A Jobbik a Fidesztől vár magyarázatot az amerikai kémkedési ügyben.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Elfogadhatatlan, végrehajthatatlan a strasbourgi ítélet

Végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

top200