„Kinek kell alkalmazkodni, amikor más-más kultúrát képviselő emberek találkoznak?"

Figyelő Online
2016.02.11  10:15   
mail
nyomtatás
Február 10. és 20. között, Magyarországon először tartja kétévente zajló legrangosabb képzési rendezvényét a világ legrégebbi és legnagyobb diákcsere-szervezete, a nonprofit alapon működő American Field Service (AFS). Az AFS Akadémiára a világ 30 országából érkeznek résztvevők hazánkba, akik elsősorban az interkulturális tanulás módszertanáról hallgatják meg nemzetközi hírű külföldi és hazai szakemberek előadásait. A világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként ismert AFS rangos hazai eseményét Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere nyitotta meg ünnepélyesen szerda este.

A budapesti Európai Ifjúsági Központban zajló AFS Akadémia előadója lesz február 11-én Janet Bennett, az interkulturális kommunikáció és tanulás egyik legismertebb nemzetközi szaktekintélye. Az Egyesült államokbeli Portland Interkulturális Kommunikációs Intézetét vezető professzor asszony az előítéletek, a rasszizmus és a kulturális minták kutatójaként többek között olyan izgalmas kérdésekkel foglalkozik, mint például „Kinek kell alkalmazkodni, amikor más-más kultúrát képviselő emberek találkoznak?", vagy, hogy „Mitől válik elfogadóvá a különböző kultúrák közötti kommunikáció?".

Ugyancsak az AFS Akadémia előadója lesz Maróth Miklós egyetemi tanár, akadémikus, aki az Európában zajló bevándorlásról tart majd előadást, mint a szakterület és a téma tudományos szakértője. Az előadás és az azt követő kerekasztal-beszélgetés célja, hogy az AFS Akadémia nemzetközi résztvevői átfogó képet kapjanak az európai bevándorlási hullámról, illetve annak kiváltó okairól és várható következményeiről.

„A kultúra ma minden nemzet identitásának a lényege. Egymás, sőt saját magunk megismeréséhez is szükség van más népek kultúrájának az ismeretére, hiszen ezzel mi magunk is gazdagodunk. Ezért fontosak a nemzetközi diákcsere-programok, amelyek keretében a fiatalok Európában vagy más kontinensen is tanulhatnak, és az őket családtagként fogadó családoknál tapasztalatokat szerezhetnek a sajátjuktól eltérő kultúrákról, szokásokról" - mondta el megnyitó beszédében Pokorni Zoltán.

„Az, hogy a mintegy 80 partnerországból álló világszervezet idén Budapesten rendezi meg a rangos AFS Akadémiát, egyértelmű elismerés az AFS Magyarország, és főként hazánk számára, amelynek népszerűsége 4-5 éve folyamatosan a legnagyobb mértékben növekszik a világon az AFS cserediákjai körében. Ez Magyarország imázsa szempontjából is kiemelkedő jelentőségű" - hangsúlyozta az eseményen az AFS Magyarország nemzeti igazgatója, Bangáné Jarecsni Rita.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Együtt: mindent meg kell tenni a szentendrei ivóvízbázis védelméért

Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését.

A Jobbik magyarázatot követel az amerikai kémkedési ügyben

A Jobbik a Fidesztől vár magyarázatot az amerikai kémkedési ügyben.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Elfogadhatatlan, végrehajthatatlan a strasbourgi ítélet

Végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

top200