Formálódik a kis Schengen!

Figyelő Online - Zentai Péter
2016.02.11  07:00   
mail
nyomtatás
A Figyelő legújabb számában interjút olvashatnak Norbert Röttingennel, aki Angela Merkel német kancellár egyik legközelibb bizalmasa, külpolitikai tanácsadója. A politikus szerint elképzelhető, hogy a schengeni övezetet szűkíteni kell.
A „kis Schengen" tagjai a szolidaritás elve mentén egyrészt részt vesznek az Unió külső határainak védelmében, másrészt igazságosan megosztják egymás között a migráns áradat okozta társadalmi, anyagi és egyéb terheket. Átadnak és felvesznek egymásnak-egymástól menekülteket. Harmadrészt pedig pénzzel, emberrel, eszközökkel hozzájárulnak a menekülteket küldő, és az azokkal szomszédos országok stabilitásához. Azok a kormányok, amelyek ezeket nem vállalják fel, kizárják magukat a schengeni övezetből - vázolta az eu-s terveket Röttingen.

A politikus vázolta a menekültválság megoldására javasolt német elképzelést is. E szerint amennyire csak lehet, hatékonyan, együttesen, a terheket igazságosan elosztva, pénzzel és más eszközökkel stabilizálni kell a háborús közel-keleti térségek közvetlen környezetét. Hathatósan segíteni kell Libanonnak, Jordániának, Törökországnak, hogy ezekben az országokban tudják ideiglenesen megvetni lábukat az Irakból, Szíriából menekülő milliók.

Minden egyes euró, amit Európában a menekültekre költünk - mondta Röttingen -, az a húsz-, harmincszorosát éri Jordániában, Libanonban. Másodszor az Európában tartózkodó menekültek ellátását, részben integrálását is közösen kell elvégezni. Ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége ugyanis csak azért akart közvetlenül Németországba bejutni, a németek voltak szinte az egyedüliek, akik nem üldözték el őket a határokról. Az európaiak nagy része bezárkózott. Ennyi válasz telt ki belőlük globális probléma által felvetett súlyos kérdésekre. Harmadszor pedig közösen kell gondoskodni az EU külső határainak védelméről. Minderről a lehető leggyorsabban, a február közepi legközelebbi uniós csúcsértekezleten egyezségre kell jutni - foglalta össze elképzeléseit Angela Merkel bizalmasa.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Doktor House, Don Draper és más tévé-sorozatok, kik nézik?

A 2000-es évektől a TV-sorozatokban megjelentek az antihősök: Doktor House, Don Draper, Tyrion Lannister - mondja az Invitel egyik vezetője.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Figyelő Konferencia - Aktuális trendek az ingatlanpiacon - galéria

A Figyelő konferenciája átfogó körképet nyújt a hazai ingatlanpiacról mind a lakás- mind a kereskedelmi célú ingatlanok vonatkozásában.Putyin: Oroszország lesz a világ vezető cseppfolyósföldgáz-előállítója

Az épülő szabettai cseppfolyósföldgáz-üzemnek köszönhetően Oroszország lesz a világ legnagyobb LNG-gyártója - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Kijev egyoldalú tűzszünetet jelentett be

Ukrajna kész akár egyoldalúan is betartani a tűzszünetet április 1-jétől, amiről a minszki összekötő csoport legutóbbi ülésén állapodtak meg.

Trump mégis a kétállami megoldást támogatja a Közel-Keleten

Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

top200