Volt aki spórolt, mások kölcsönbe verték magukat az ünnepekre

Figyelő Online
2016.02.10  12:00   
mail
nyomtatás
A Provident Pénzügyi Zrt. által végzett országos kutatás szerint 2015-ben a háztartások egyötöde már tudatosan készült az ünnepekre pénzügyi szempontból, és az év folyamán rendszeresen félretett kisebb összegeket. Bár közel kétharmaduk anyagilag megterhelőnek érezte a karácsonyt és szilvesztert, csak negyedük jelezte, hogy az év eleji időszakban a napi szintű kiadások visszaszorításával kell egyensúlyba hozni a költségvetését. A kutatásban résztvevők 21%-a vett igénybe kölcsönszolgáltatást az ünnepek során.

A Provident által végzett, közel 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére és anyagi szempontból mire számítanak 2016-ban.

A megkérdezettek negyede 20 és 50 ezer forint közötti összegből, 48%-uk több mint 50 ezer forintból oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat; a válaszadók ötöde 20 ezer forint alatt költött. A kutatásban résztvevők 10%-a számára az ilyenkor felmerülő többletkiadások egyáltalán nem okoztak problémát, míg 21% arról számolt be, hogy rendkívül nehéz volt az ünnepi költségek fedezése.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a pénzügyi terheket, sokan az év folyamán tettek félre kisebb összegeket erre az időszakra: a kutatásban résztvevők ötöde egész évben spórolt az ünnepekre. Közel ugyanekkora arányban voltak azok a válaszadók is, akik az ilyenkor felmerülő költségeket külső forrásból fedezték: 15%-uk pénzintézettől, míg 6%-uk ismerőstől vagy családtagtól kért kölcsön. A felmérésben résztvevők közel harmada (32%) az adott pillanatban rendelkezésére álló összeget osztotta be.

Bár nagy arányban (62%) találják anyagilag megterhelőnek az ünnepeket a válaszadók, mindössze 24%-uk nyilatkozta azt, hogy emiatt az újév első felében le kell mondania valamiről. Azok, akik spórolva kezdik 2016-os évet, leginkább a napi szintű kiadásokból faragnak le, csúsztatják a közüzemi számlák befizetését, illetve később vásárolnak ruhát.

A Provident a kutatásban megvizsgálta a magyar háztartások 2016-os pénzügyi kilátásait és terveit is, melyből kiderült, hogy 2016-ban a magyarok 25%-a tervezi a kölcsönfelvételt, amit leggyakrabban lakásfelújításra, illetve ingatlanvásárlásra fordítanának. Arra a kérdésre, hogy mekkora többletbevételre lenne szükségük ahhoz, hogy anyagi gondoktól mentesen tudjanak élni, a résztvevők 29%-a havi 20-50 ezer forintot, minden negyedik megkérdezett havi 50-100 ezer forintot, minden hatodik pedig több mint 100 ezer forintot jelölt meg.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.Romlott a német szolgáltatóipari hangulat

A német szolgáltatóipari szereplők hangulata harmadik hónapja romlást mutat a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet kedden közölt adatai szerint.

top200