Trükkök százai a GDP-adatokkal?

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.08  19:04   
mail
nyomtatás
A hivatalos adatok szerint India gazdasága 2015-ben átlagosan 7,5 százalékos növekedést ért el, gyorsabbat, mint a 6,9 százalékot felmutató Kína.
Az indiai kormány nyilatkozata szerint az október-december közötti időszakban a GDP 7,3 százalékkal emelkedett, valamivel lassabban, mint az előző negyedévekben. Az utolsó negyedév visszaesése ellenére a növekedés üteme gyorsabb volt, mint az ugyanerre az időszakra jelzett kínai érték.

India a gazdaság teljesítményét pénzügyi, nem pedig naptári év alapulvételével számítja. Narendra Modi miniszterelnök kormánya bejelentette, hogy a 2016 márciusában végződő pénzügyi évre a gazdasági növekedés 7,6 százalékos gyorsulását várja.

'Furcsa ellentmondások'

Néhány közgazdász azonban azt állítja, hogy a legutóbbi növekedési adatok nincsenek összhangban Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának egyéb mutatóival, különösen az exporttal, a vasúti szállításokkal, a cement-termeléssel, a beruházásokkal és az alacsony rendelés-állománnyal kapcsolatos információkkal.

Ritika Mankar, az Ambit Capital egyik közgazdásza kijelentette: „az új GDP- adatok, illetve az adatokból leszűrhető következtetések nem csupán azok szintje, hanem még azok irányulása tekintetében is váratlanoknak tűnnek."    

Shubhada Rao, a Yes Bank vezető közgazdásza leszögezte: ezeket az adatokat „nehéz beilleszteni” a gazdaság állapotával kapcsolatos egyéb információk közé, különösképpen, ami a mezőgazdasági termelés zsugorodásával kapcsolatos helyzetképet illeti.

Egy évvel ezelőtt a Statisztikai Minisztérium felfelé, az akkori kínai adatokhoz közelítve módosította a GDP-növekedés mutatóit, frissítve az árváltozások alapjául használt év számait.

Yogita Limaye, a BBC helyszíni tudósítója szerint megállapítható, hogy India GDP-adatait komoly kétségek övezik, mióta a kormány tavaly januárban felülvizsgálta a mutató számításának módszereit.

A tudósító által felkeresett közgazdászok egybehangzóan azt állítják: a napi életben nem érzékelik, hogy a gazdaság valóban a kimutatott sebességgel növekedne. Abban azonban mindnyájan egyetértenek, hogy India gazdasága bővül és kiemelkedik a feltörekvő országok csoportjából.

Narendra Modi miniszterelnök Föld körüli útra indult és rá kívánja beszélni a világ nagy vállalatait, hogy alapítsanak vállalkozásokat Indiában. Ma azonban abban az országban nem könnyű üzleteket kötni. A kormány ugyan igyekszik visszaszorítani a bürokráciát, számos olyan törvény azonban, amely segítene ezen a problémán, a parlamentben elakadt.

Talán akkor érzékelhetjük a gyorsabb növekedés tényleges jeleit, véli Yogita Limaye, ha ez a helyzet megváltozik.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.top200