Több millió magyar ember fog szembesülni a változásokkal

Figyelő Online
2016.02.04  12:26   
mail
nyomtatás
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakértői a szolgáltatóváltásokkal kapcsolatban felmerülő fogyasztóvédelmi kérdésekről tájékoztatták a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek munkatársait kedden a Hivatal székházában. A szolgáltatóváltások több millió fogyasztót érintenek a villamosenergia-, valamint a földgázszektorban egyaránt. Az érintett felek folyamatosan együttműködnek annak érdekében, hogy a fogyasztók számára a váltás minél gördülékenyebb legyen.
Az energetikai fogyasztóvédelmi kérdésekben megoszlanak a hatáskörök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a megyei kormányhivatalokban működő fogyasztóvédelmi szervezeti egységek között. A szolgáltatóváltások is több hatóságot érintenek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan egyeztet az érintettekkel. Kedden a Hivatal székházában konzultációt tartottak a témában, ahol a MEKH és az NFH szakértői a leggyakrabban felmerülő kérdésekről tájékoztatták a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek szakemberei.

A konzultáción áttekintették az elmúlt időszakban zajlott szolgáltatóváltások szabályozási környezetét, a felmerülő fogyasztói problémákkal kapcsolatos hatásköri kérdéseket, és megoldási módjaikat. Az előadók ismertették továbbá az eljárási szabályok aktuális változásait, valamint az ügyfél-tájékoztatás lehetséges eszközeit.
A szolgáltatóváltással kapcsolatban leginkább felmerülő kérdés a fogyasztók átadás-átvételekor a fogyasztott mennyiség elszámolása, és ezzel együtt az átadási mérőállás meghatározása. Ezt néhány helyen leolvasással, de a mérőórák nagy száma miatt a legtöbbször becsléssel állapítják meg a mérésért és a leolvasásért felelős elosztói engedélyesek.

A szolgáltatóváltással érintett fogyasztók többszázezres, esetenként milliós nagyságrendje lehetetlenné teszi, hogy minden érintett fogyasztásmérő az átadás-átvétel napján kerüljön leolvasásra. Ezért az adattárolós és a távleolvasható fogyasztásmérők kivételével minden átadás-átvételi mérőállást speciális becslési algoritmusok segítségével határoznak meg. A becslési módszerek annál pontosabb eredményt adnak, minél közelebb van az utolsó leolvasás időpontja az átadás időpontjához. Ezért fontos, hogy a fogyasztók lehetővé tegyék az elosztók számára a rendkívüli leolvasást, vagy telefonon jelentsék be a mérőállásukat.
Kapcsolódó cikkek
Figyelő Online
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200