Nagyon komoly megállapítást tett az egyik gazdaságkutató intézet

Figyelő Online
2016.02.03  12:13   
mail
nyomtatás
A gazdasági teljesítmény növekedési ütemének lassulására utal az euróövezet januári beszerzésimenedzser-indexe - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Januárban az előzetes értékkel megegyező 53,6 pontra csökkent a decemberi 54,2 pontról az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe.
A szolgáltatóipari és a már a hét elején közzétett feldolgozóipari adatok alapján kalkulált összetett BMI 53,6 pontra csökkent januárban a decemberi 54,3 pontról. A mutató előzetes értéke 53,5 pont volt.

Az összetett BMI januárban már a 31. hónapja tartózkodott a termelési teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A januári BMI egy éven belül az egyik legalacsonyabbnak bizonyult és így erősen növeli annak a valószínűségét, hogy az Európai Központi Bank (EKB) újabb gazdaságösztönző intézkedésekhez folyamodjon - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.
Kiemelte, hogy az üzleti aktivitás, a rendelésállomány és a foglalkoztatás növekedési üteme egyaránt lassult januárban. A gazdasági döntéshozók szempontjából a leginkább aggályos fejlemény azonban a deflációs nyomás erősödése volt - mutatott rá -, hiszen a javak és szolgáltatások átlagára tavaly március óta leggyorsabb ütemben most januárban csökkent.

Az EKB minden ösztönző igyekezete ellenére is az elmúlt egy évben elmaradt a gazdasági növekedés és az infláció várt gyorsulása. Vagy azért, mert az ösztönzés mértéke nem bizonyult elegendőnek, vagy azért mert maguk az alkalmazott monetáris intézkedések nem kellő mértékben hatékonyak - mutatott rá a Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a feldolgozott adatok alapján a régióban az év elején mindössze 0,4 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: euróövezet

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200