Az EU megállapodás-tervezet tartalmazza alapvető reformokat

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.03  12:35   
mail
nyomtatás
David Cameron kijelentette: a reform-követelései ügyében született megállapodás-tervezet biztosítja azt az „alapvető változást", amelyet az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerében látni szeretne.
A miniszterelnök azonban hozzátette: „a részleteket  a február 18-19-i, meghatározóan fontos EU- csúcstalálkozó előttmég ki kell dolgozni”.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által kidolgozott megállapodás lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyság a bevándorlók szociális juttatásai esetében egy „szükséghelyzeti féket” alkalmazzon.

A megállapodás-tervezet tartalma

David Cameron javaslata szerint azonnal életbe lép a többi EU-országból érkező bevándorlók munkahelyi támogatásai vonatkozásában kezdeményezett, négy éves türelmi időszak, amint az Egyesült Királyság szavazói az ország európai uniós tagságának fenntartása mellett döntenek. A türelmi időszak bevezetését azonban a többi EU-tagországnak jóvá kell hagynia és annak „fokozatosnak” kell lennie, vagyis minél hosszabb ideje tartózkodik a bevándorló az Egyesült Királyságban, annál több adóhitel-támogatásban kell részesülnie.

A dokumentum-tervezet szerint David Cameron azon igényét, hogy az EU „egyre szorosabb unió” elérésére vonatkozó törekvése a britekre ne vonatkozzon, egy jövőbeni alapszerződés-módosítás alkalmával rögzítenék.

A javaslat kitér az EU azon tagjainak védelmére, amelyek nem részesei az eurozónának. Lehetővé teszi, hogy ezek az országok csoportba tömörülve megakadályozhassák bizonyos EU-törvények és gazdasági szabályozók elfogadását.

Megkapta-e David Cameron, amit akart ?

Bevándorlás: A szükséghelyzeti fék alkalmazását elfogadták. Nem világos azonban, hogy mennyire lesz egyszerű behúzni ezt a féket és meddig maradhat behúzva.

Támogatások: Ha a többi ország egyetért, az EU-ból érkező bevándorlók négy évig nem kapnak munkahelyi támogatást, az idő múlásával azonban fokozatosan hozzájutnak azokhoz. Mód lesz arra, hogy a gyermeknevelési támogatást hazaküldhessék, de kisebb összeget kapnak, ha hazájukban a megélhetési költségek alacsonyabbak. David Cameron azt szerette volna, hogy erre egyáltalán ne legyen mód.

Szuverenitás: A miniszterelnök kiharcolt egy egyértelmű jogi álláspontot, amely szerint az Egyesült Királyság nem érdekelt a tagállamok közötti további politikai integrációban és az „egyre szorosabb unió” kifejezést a továbbiakban nem alkalmazzák az EU összehangolt fejlesztési folyamatainak jellemzésére. Nem világos azonban, hogy ezt az igényt mikor és hogyan illesztik be az EU alapszerződéseibe.

David Cameron elérte azt is, hogy a nemzeti parlamentek új felhatalmazást kapnak az új EU-törvények életbe lépésének megakadályozására. A jogkör érvényesítésének szavazati küszöbét azonban igencsak magasan határozták meg.

Versenyképesség: A szöveg tartalmaz olyan megfogalmazást, amely kötelezi az EU-t a belső piac erősítésére és a bürokrácia csökkentésére. Ez az ígéret azonban már évek óta szerepel az időszerű feladatok között.

Az eurót nem alkalmazó országok védelme: Egy új eljárási rendet alakítanak ki, amely során ismételten mérlegelik,hogy az eurozóna döntései sértik-e a londoni City érdekeit.

Biztonság: A miniszterelnök kapott néhány, nem várt engedményt. A terrorista-gyanús személyeket könnyebb lesz megállítani a határon még akkor is, ha jelenlétük nem okoz közvetlen veszélyt. Lecsapnak azokra az emberekre is, akik ál-házasságot kötnek vagy más joghézagokat használnak ki, hogy bejuthassanak az EU-ba.

Mi következik most ?

David Cameron pénteken Lengyelországba és Dániába látogat. Megkezdi azt a bizalomépítő villámlátogatás-sorozatot, amely keretében meg akarja győzni a többi 27 EU-vezetőt, hogy a február 18-19.-i, brüsszeli csúcstalálkozón támogassák a Tusk-terv elfogadását.

Mit mondott David Cameron a megállapodásról ?

A miniszterelnök kijelentette: „további munkára” van szükség, hogy kidolgozzák a részleteket, de hozzátette: „Azt kértük, hogy négy, kulcsfontosságú területen történjenek változások. Ez a dokumentum bizonyítja, hogy ezeken a területeken valós haladást értünk el.”
David Cameron (MTI fotó)

Donald Tusk véleménye

Donald Tusk szerint a megállapodás-tervezet „jó alap egy kompromisszumos megállapodáshoz”, de még nehéz feladatokat kell megoldani. Semmiben nincs megállapodás, amíg mindenben nem értünk egyet.”

A brit belső ellenzék véleménye

A brit távozás mellett kampányoló „Hagyjuk ott az EU-t” csoport társ-alapítója, Richard Tice azzal vádolta David Cameront: becsapja az embereket, ha azt állítja, hogy lényeges változtatásokról van szó. „Semmi sem történik, csupán az eddigi állapotok újraformázása.”
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Doktor House, Don Draper és más tévé-sorozatok, kik nézik?

A 2000-es évektől a TV-sorozatokban megjelentek az antihősök: Doktor House, Don Draper, Tyrion Lannister - mondja az Invitel egyik vezetője.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Figyelő Konferencia - Aktuális trendek az ingatlanpiacon - galéria

A Figyelő konferenciája átfogó körképet nyújt a hazai ingatlanpiacról mind a lakás- mind a kereskedelmi célú ingatlanok vonatkozásában.Putyin: Oroszország lesz a világ vezető cseppfolyósföldgáz-előállítója

Az épülő szabettai cseppfolyósföldgáz-üzemnek köszönhetően Oroszország lesz a világ legnagyobb LNG-gyártója - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Kijev egyoldalú tűzszünetet jelentett be

Ukrajna kész akár egyoldalúan is betartani a tűzszünetet április 1-jétől, amiről a minszki összekötő csoport legutóbbi ülésén állapodtak meg.

Trump mégis a kétállami megoldást támogatja a Közel-Keleten

Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

top200