Nem lehet jó most kínainak lenni

Figyelő Online
2016.02.01  18:06   
mail
nyomtatás
Kisebb fennakadások keletkeztek a közelgő holdújévi utazási kavalkádban Kínában, miután az ország középső részében a havazás miatt légi járatok tucatjait törölni kellett, és ezrek rekedtek a repülőtereken - jelentette a helyi média hétfőn.

A világ legnépesebb, 1,37 milliárd lakosú országában az évente ismétlődő, legújabb kori legnagyobb "népvándorlás" során, amely rendszerint egy 40 napos újévi utazási időszakot jelent, a közlekedési hatóságok 2,9 milliárd utazásra számítanak. Százmillióval többre, mint tavaly ugyanekkor.

Az óév, a kecske évének utolsó napja az idén február 7-re esik, 8-tól a kínai asztrológia szerint már a majom évét jegyzik.

A holdújév köszöntéséhez kapcsolódó tavaszünnepre már egy hete megkezdődtek a hazautazások, ám a legzsúfoltabb periódusnak jellemzően az idén is az utolsó hét ígérkezik. Ezekre a napokra mentesítő vasúti szerelvények százaival bővül a menetrend. Ebben az időszakban a legtöbben a több millió vándormunkást foglalkoztató, dél-kínai Kantont fogják elhagyni. Várhatóan 2,39 millióan lesznek.

Az utazások irányát tekintve az idén újabb trend figyelhető meg. Sokan célozzák meg ugyanis a nagyvárosokat, ami annak a jele, hogy az ott dolgozók közt kialakult már egy olyan réteg, amely miután letelepedett egy városban, inkább a szülőket látja vendégül, mintsem maga utazik a szülőhelyére.

Az előrejelzések szerint a korábbi évekhez képest az idén arányaiban sokkal többen választják a közúti közlekedést, ami az új autópályák építésének, valamint a viszonylag olcsó és kényelmes buszok elterjedésének köszönhető. A második legnagyobb forgalmat a vasút fogja bonyolítani, ezután következnek a sorban a repülőgépek.
A hosszú évtizedeken át ilyenkor rendkívüli gondot jelentő jegyvásárlás sokkal gördülékenyebb az utóbbi években, amióta a jegyeket személyre szólóan lehet csak megvenni, és amióta a mobil internetes eszközök széles körben elterjedtekké váltak. Az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazásokkal történő jegyvásárlás a legnépszerűbb, ezt követi az online jegyvétel az internetes weboldalakon, ám sokak számára még mindig a pénztárak jelentik a biztos megoldást.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200