Schiffer bolsevikozott egy jó nagyot

Figyelő Online
2016.02.01  16:00   
mail
nyomtatás
Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint az 1946-ban kikiáltott második magyar köztársaság sorsa arra emlékeztet, hogy kizárólag olyan országban lehet erős a demokráca, amely valóban szabad, nem függ másoktól, a hatalom pedig nem a félelmekre játszó bolsevik politikai kultúra alapján működik.

Az ellenzéki politikus hétfőn, a második köztársaság kikiáltásának hetvenedik évfordulója alkalmából, Bibó István budapesti mellszobránál tartott beszédében úgy fogalmazott, egyetlen időszakot sem szabad kiszakítani a magyar történelemből, helyette meg kell látni az 1946-hoz hasonló "felemás, tehertételekkel megvert időszakok üzenetét is". Emlékeztetett, 70 évvel ezelőtt, 1946. február 1-jén kiáltották ki a második Magyar Köztársaságot a "egy megszállt országban, a szovjet szuronyok és a németek kitelepítésének árnyékában", néhány hónappal a magyarországi zsidóság deportálása után.

Schiffer András szerint erre az időszakra elsősorban azért kell emlékezni, mert a "kommunistákat kivéve minden demokratikus pártban valódi demokratikus törekvések éltek". Példaként említette a kisgazdákat, akik szerinte valódi demokratikus polgári Magyarországot akartak, a szociáldemokratákat, akiknek a "demokratikus szocializmus nem diktatúrát jelentett", a parasztpártiakat, köztük Bibó Istvánt, "akiknél akkor még többségében voltak a plebejus demokráciát akarók", valamint a választásról akkor kizárt kereszténydemokratákat.

Kiemelte, azért is fontos emlékezni 1946-ra, mert a második köztársaságot megalapító első törvénycikkely elemei túlmutattak a következő kommunista diktatúrán, hiszen az megtermékenyítette a '89-es átalakulást, és megoldásai a mai napig tetten érhetők a legfontosabb közjogi szabályokban.
Az LMP társelnöke szerint a második köztársaság bukásának egyik üzenete, hogy egy szuverenitását elvesztett, függőségben lévő ország soha nem tudja megvédeni demokratikus intézményeit. Nem lehet erős demokrácia a bolsevik politikai kultúra érvényesülése mellett sem - folytatta, majd hozzátette, az 1946-os demokratikus fordulat bukását egy olyan bolsevik diktatúra okozta, amely egyrészről külföldi minták szolgai átvételét erőltette, másrészt saját népét is megvetve azt gondolta, egy morálisan feljebb való csoportnál van a bölcsek köve.

Az LMP koszorúzásán Schiffer András mellett jelen voltak az ellenzéki párt parlamenti képviselői és vezetői.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: LMPSchiffer

Hozzászólások

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..top200