Tovább folytatódik az őrület a lakáspiacon

Figyelő Online
2016.01.29  13:26   
mail
nyomtatás
Egy hónap alatt az új lakások kínálati ára átlagosan 6 százalékkal nőtt, emellett drágultak a telkek és a használt lakások is - derül ki az ingatlan.com friss összeállításából. Az új lakásoknál mért 6 százalékos áremelkedés jelentős, de a jövőben nem várható hasonló mértékű drágulás, inkább az árak stabilizálódására lehet számítani. A családi ház építését tervezőknek érdemesebb mielőbb megvenniük a telket, míg az új lakás vásárlásával érdemes kivárni, amíg megjelennek az új fejlesztések a piacon.
Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban nagyon eltérően alakultak a kínálati árak. Budapesten a december végi átlagos árszinthez képest 5 százalékos volt a drágulás, így az új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra emelkedett, egy-egy budapesti új lakás átlagára pedig 45 millió forintra nőtt - derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely több mint 85 ezer hirdetés alapján vetette össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel.

Az új lakások átlagos négyzetméterárát nézve Budapest után Székesfehérvár következik, ám ebben a városban csökkentek az árak. Az átlagos négyzetméterár ugyanis 1 százalékkal 372 ezer forintra mérséklődött egy hónap alatt, egy-egy új lakás átlagára pedig 34 millióról 30 millió forintra csökkent. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a székesfehérvári árváltozás feltehetően a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) köszönhető. "A fehérvári új lakások árát azért csökkenthették 30 millió forintra, mert a januárban érvényes szabályok szerint a legkedvezőbb CSOK-konstrukciót, a 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és a 10 milliós forintos kedvezményes hitelt csak maximum 30 millió forintos ingatlan esetében lehet igénybe venni. Ugyanakkor a kormányzati nyilatkozatok alapján ezt a korlátozást február elején eltörlik, így az árak visszakúszhatnak a korábbi szintre" - mondta Balogh László. Az elemző szerint az nem meglepő, hogy Székesfehérvár a második legdrágább város. "Egyrészt közel van a fővároshoz, ami a Budapesten munkát vállalóknak is megfelelő alternatívát jelenthet, arról nem beszélve, hogy a város gazdaságilag erősnek számít" - tette hozzá.

A gazdasági szempontból szintén jó helyzetben lévő Győrben a december végi szinthez képest 1,8 százalékkal 311 ezer forintra nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára a hirdetések alapján, egy-egy lakás átlagára pedig 2,5 százalékkal 24 millióról 25 millió forintra ugrott.

Merre tartanak a telekárak?

Az ingatlan.com a családi házak építésére alkalmas - 3000 négyzetméternél kisebb - telkek árának havi alakulását is összesítette, mivel a CSOK családi házak építésére is igénybe vehető. Az új lakások árához hasonlóan az országos átlagos telekár 6 százalékkal 18 millió forintra emelkedett december vége és január vége között. "Ez első ránézésre magas országos árszintnek tűnik, ám az átlagárat jelentősen felhúzzák a budapesti telkek árai. Budapesten ugyanis egy négyzetméter telket átlagosan 41 ezer forintért kínáltak." - mondta Balogh László. A fővárosban 7 százalékkal 43 millió forintra nőtt az átlagos telekár, ám ezen belül - városrésztől függően - jelentős a szórás.

Győrben még jelentősebben emelkedtek a telekárak a kínálati piacon: egy-egy telekért átlagosan 14 millió forintot kértek január végén, ami 28 százalékos drágulásnak felel meg a decemberi végi átlaghoz képest. Székesfehérváron 4 százalékkal 12 millió forintra emelkedtek az átlagos telekárak. Vannak persze olyan városok, ahol csökkenés történt: Szegeden 3 százalékkal 12 millió forintra, Egerben pedig 5 százalékkal 11 millió forintra mérséklődtek az építkezésre alkalmas telkek árai.

Mi történt a használt lakások piacán?


A használt lakások piacán még tovább növekedtek a kínálati árak december végéhez képest. Országos szinten a 60-150 négyzetméteres lakások esetében egy-egy lakás átlagára január végén 36 millió forint volt, ami 1,7 százalékos emelkedésnek felel meg egy hónap alatt. Budapesten január végén 435 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 3 százalékkal haladja meg a december végi értéket. A megyeszékhelyeket nézve Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben a legmagasabbak a 60-150 négyzetméteres használt lakások négyzetméterárai: ezekben a városokban január végén 292-242 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami a december végéhez képest 2,8-3,3 százalékos emelkedésnek felel meg.

Ebben a kategóriában Salgótarján számít a legolcsóbb városnak, ahol 81 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Szintén alacsonyak a lakásárak Miskolcon és Békéscsabán: előbbi városban 125 ezer forint, Békéscsabán pedig 131 ezer forint volt a használt lakások átlagos négyzetméterára.

A jövő így alakulthat

Balogh László az eredményekről elmondta, az új lakásoknál bekövetkezett - havi szinten - jelentősnek mondható 6 százalékos drágulás elsősorban a kormányzati támogatások - azon belül is a CSOK - miatti felfokozott várakozásokkal magyarázható, és egyértelműen utal az új lakások piacának élénkülésére.

A szakember szerint azonban érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, ez az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog. "Ha ugyanis a januári 6 százalék körüli áremelkedési ütem minden az egész évben kitartana, akkor több mint másfélszeresére nőnének az árak az év végére, ami nem lenne reális. A januári áremelkedés a CSOK-nak köszönhető egyszeri korrekció, a következő hónapokban inkább az áremelkedés mérséklődésére lehet számítani" - fogalmazott Balogh László.

Jó kérdés: telek vagy lakás?

A jelenlegi áremelkedési trendeket értékelve Balogh László azt is elmondta, hogy aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket. "Egyrészt azért, mert várhatóan a telkek drágulhatnak a következő időszakban a fokozódó kereslet miatt, másfelől pedig egyre korlátozottabb lehet a kínálat, azaz elfogyhatnak a házépítésre alkalmas telkek. A szakértő szerint az új lakás vásárlást tervezőknél viszont fordított a helyzet. "Nekik érdemes kivárniuk, amíg 10 ezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árakat vagy azok növekedését. A jelenlegi kilátások alapján 2017 előtt ez nem valószínű, hogy bekövetkezik. Addig ugyanis a vevők versenyeznek az új lakásokért a szűk kínálat miatt, ám később fokozatosan jelennek majd meg az új fejlesztések a piacon, akkor pedig már a beruházók versengenek majd a vevőkért. Ebben az időszakban a fejlesztők először várhatóan bővebb műszaki tartalommal igyekeznek elcsábítani a vevőjelölteket, az árcsökkentést valószínűleg csak végső megoldásként vetik majd be a beruházók." - adott hosszabb távú prognózist az árak alakulására az ingatlan.com szakembere.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.Romlott a német szolgáltatóipari hangulat

A német szolgáltatóipari szereplők hangulata harmadik hónapja romlást mutat a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet kedden közölt adatai szerint.

top200