Utolsó szakaszban az EU és az Egyesült Királyság tárgyalásai

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.29  14:40   
mail
nyomtatás
Hírek szerint az Egyesült Királyság célegyenesbe jutott annak a megállapodásnak az előkészítésében, amely lehetővé tenné, hogy az EU más országaiból érkezőket akár négy évre kizárja a munkavégzéshez kötődő támogatásokból.
Egy, a tárgyalásokhoz közelálló forrás szerint ez azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság egy „vészhelyzeti féket” alkalmazhatna a támogatások kifizetése tekintetében.

Az Egyesült Királyságnak be kell mutatnia, hogy jóléti rendszere túlterhelt. Ennek alapján az EU tagállamok többségének jóvá kell hagynia, hogy a támogatásokat a brit kormány visszatarthassa.

A brit euro-szkeptikus parlamenti képviselő, John Reedwood azonban kijelentette: az ajánlat sértő az Egyesült Királyságra és nem tekinthető komoly ajánlatnak.

David Cameron brit miniszterelnök hamarosan Brüsszelbe látogat, hogy folytassa tárgyalásait az Egyesült Királyság további EU-tagságának feltételeiről. Az EU más országaiból érkező bevándorlók munkahelyi támogatásának visszaszorítása David Cameron egyik meghatározó fontosságú reform-követelése. A tárgyalás alatt álló megállapodás-tervezet szerint az Európai Bizottság vizsgálatokat folytat majd a vészhelyzeti fék alkalmazására irányuló brit szándék megalapozottsága ügyében. A fék alkalmazásával kapcsolatos végső döntés azonban a 28 uniós tagállam többségi szavazatától függ majd. A fék-mechanizmust a többi tagállam is használhatja majd.

Óvatosságra intenek

Hírek szerint a megállapodás miatt módosítani kell az EU jogszabályait, az Unió alap-egyezményeihez azonban nem kell hozzányúlni. Ez azért fontos, mert a brit kormány által meghatározott idő-keretben az alapvető egyezmények megváltoztatása politikai és gyakorlati szempontok alapján nem látszik kivitelezhetőnek.

John Redwood, aki a „Konzervatívok Nagy-Britanniáért” mozgalom egyik tagja, a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a vészhelyzeti fékről szóló javaslat „messze nem elégíti ki” a határaik feletti rendelkezés visszaszerzésére vonatkozó brit igényt. A képviselő rámutatott: a javaslat alapján Nagy-Britannia arra kényszerülne, hogy bizonyos feltételek esetén más országok jóváhagyásáért könyörögjön a támogatások átmeneti felfüggeszthetősége érdekében. Szerinte ez egy „rossz vicc”. Leszögezte, hogy a miniszterelnök többre is juthatott volna, mintsem egy ilyen gyenge megoldást ajánljon elfogadásra, amely egyébként nem fog működni.

David Cameron négy fő célja

 Gazdasági kormányzás: annak egyértelmű elismertetése, hogy az euró nem egyetlen pénzneme az Európai Uniónak. Annak biztosítása, hogy az eurozónán kívüli tagállamok nem szenvednek el hátrányos megkülönböztetést. Az Egyesült Királyság biztosítékot akar a tekintetben, hogy nem kell részt vennie az eurozóna területén sorra kerülő adósságmentő műveletekben.

 Versenyképesség: Meg kell határozni egy célt a túlburjánzott szabályozás terhének csökkentésére és ki kell terjeszteni az egységes piacot.

 Bevándorlás: Korlátozni kell az EU-ból érkező bevándorlók munkába állási és munkanélküliségi támogatásait. A brit kormány miniszterei azt szeretnék, ha az Egyesült Királyságba érkező bevándorlók a letelepedés időpontjától számított négy évig bizonyos támogatásokért nem folyamodhatnának.

 Szuverenitás: Lehetővé kell tenni, hogy Nagy-Britannia maga döntsön: részt kíván-e venni a további politikai integrációban. A nemzeti parlamenteknek nagyobb hatáskört kell adni annak érdekében, hogy az EU jogalkotási folyamatát indokolt esetben leállítsák.

David Cameron tárgyalásokat folyat majd az uniós szabályozás kialakításáért és betartatásáért felelős Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament elnökeivel. Bármilyen, esetleges megállapodást a szervezet februári csúcstalálkozóján még az EU összes tagállama vezetőjének is jóvá kell hagynia.

A brit miniszterelnöki kabinetiroda óvatosságra intett bármilyen, áttörésre utaló jelentéssel kapcsolatban. Leszögezték: a miniszterelnök kész arra is, hogy megállapodás nélkül álljon fel a februári csúcsértekezlet tárgyalóasztalától, ha úgy ítéli meg, hogy az elért eredmény brit szempontból nem kielégítő.

Közölték, hogy az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel folytatandó pénteki találkozó során az újratárgyalási folyamat egészét tekintik át, nem csupán a legvitatottabb, a bevándorlással és a jóléti támogatásokkal kapcsolatos kérdést.

Ha sikerül David Cameron reform-javaslatairól bármilyen megállapodást elérni, az Egyesült Királyságban népszavazást tartanak az EU tagságról, a korábbi ígéretek szerint 2017 végéig.

David Cameron kijelentette: „reménykedik” abban, hogy az Európai Tanács februári csúcsértekezletén megszületik a megállapodás.

Azzal a követeléssel kapcsolatban, hogy az EU-bevándorlók a munkahelyi támogatásokat csak négy év helyben lakás után kaphassák meg, annak érdekében, hogy csökkenjen a számuk, éles ellenállás nyilvánult meg.

A vészhelyzeti fék intézményét tekintették át a cseh miniszterelnökkel, Bohuslav Sobotkával folytatott múlt heti találkozón is. A fék működésének részletei tekintetében azonban nem született megegyezés.

Csütörtöki, skóciai látogatásán David Cameron a vészhelyzeti fék intézményéről azt mondta, hogy a négy éves javaslat mindaddig napirenden marad, amíg „valami, ugyanolyan hatékony” megoldást nem ajánlanak arra vonatkozóan, hogy az újonnan érkező bevándorlók „ne juthassanak azonnal” a jóléti rendszer szolgáltatásaihoz. "Jó dolog azonban, hogy más európai forrásokból is érkeznek javaslatok a probléma megoldására annak érdekében, hogy jobban ellenőrizhessük az országunkba érkező emberek mozgását.”

David Cameron a hét végén hivatalában munka-vacsorán látja vendégül az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot és a február 18.-i csúcstalálkozó előtt tárgyalni fog a német kancellárral, Angela Merkellel is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200