Korszakos javaslattal állt elő az EU a VW-botránnyal összefüggésben

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.28  12:30   
mail
nyomtatás
A Volkswagen dízel-motorral ellátott járműveinek botránya miatt az Európai Unió új szabályokat javasol az autók szennyezőanyag-kibocsátásának ellenőrzésére.
A javaslat szerint az ellenőrzéseket független szolgálatok végeznék el, amelyek nem állnának kapcsolatban az autógyártókkal. Jelenleg ezeket a vizsgálatokat nemzeti szinten bonyolítják le és az eredményeket Európa minden országában elfogadják. 

Az EU felhatalmazást szeretne kapni arra, hogy a térség bármely autóját behívhassa, az utakon helyszíni ellenőrzéseket hajthasson végre, illetve, hogy elrendelhesse autók vizsgálatra történő visszahívását. Komoly büntetéseket szeretne kiróni azokra a gyártókra, amelyek a szabványoktól eltérő járműveket engednek a piacra. 

A Bizottság fel szeretne állítani egy ellenőrző pont-hálózatot is annak érdekében, hogy a megengedettnél magasabb szennyezőanyag-kibocsátású gépkocsit akkor is gyorsan kiszűrjék, ha a gyártónak hamis módon sikerült megszereznie a forgalmi engedélyt. 

A kipufogó-gáz nitrogén-oxid szintjének ellenőrzésére irányuló új terv a javaslat szerint kötelezően vonatkozna minden EU-tagországra.


Az érdek-konfliktusok elkerülése érdekében a jövőben az autókat ellenőrző laboratóriumokat már nem közvetlenül az autógyártók finanszíroznák. 

„Annak érdekében, hogy a fogyasztók bizalmát ebben a fontos iparágban visszanyerhessük, szigorítani kell a szabályokat, illetve biztosítani, hogy azokat hatékonyan be is tartsák” mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkaügyért, növekedésért, beruházásért és versenyképességért felelős alelnöke.

A VW kibocsátási botrányát követően az EU komoly bírálatokat kapott amiatt, mert túl félénk volt szembeszállni a német ipar óriásával. Az EU hatásköre azonban jelenleg nem terjed ki arra, hogy bármelyik tagállam ellen fellépjen.

Tisztségviselők úgy vélik, hogy a Volkswagen-botrány rávilágított azokra a súlyos problémákra, amelyek az új autók forgalomba állítását megelőző ellenőrzési-és engedélyezési folyamatban megfigyelhetőek.

Az új reform merev ellenállásra számíthat néhány országban, ahol nem látnák szívesen a nemzeti hatóságok hatásköreinek elvonását. A Zöldek Pártjának parlamenti képviselője, Bas Eickhout kijelentette: „A tervet a tagállamok keményen támadják majd, mivel a dolog lényege a szuverenitás újabb elemének átadása Brüsszel számára.”

Monique Goyens, az Európai Fogyasztók Szervezetének főigazgatója azonban üdvözölte az új szabály-tervezetet.

„Európa összes hatósága képtelen volt felfedni a Volkswagen jogellenes, eredmény-hamisító gyakorlatát és a fogyasztóknak éveken keresztül nem volt más támasza, mint az autógyárak által kiadott, hivatalos fogyasztási adatok. A személygépkocsik európai hatósági engedélyezési rendszerének gyökeres megváltoztatása nélkül bizton számítani lehet arra, hogy a szennyezőanyag-kibocsátási botrány megismétlődik.”

Hónapokig, lehet, hogy évekig tart majd, mire az EU jogalkotói és nemzeti kormányai egyetértésre jutnak.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

A médiapiaci koncentráció lazítására készül a lengyel kormány

Lengyelország a médiapiac dekoncentrációját tűzte ki célul mind a nyomtatott sajtó, mind az internetes tartalomszolgáltatás, a rádió és a televízió esetében.

top200