Valamire készül az Iszlám Állam

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.01.31  08:00   
mail
nyomtatás
Sajnos igaza van az Europolnak, hírszerzői vonalon is ugyanilyen információk jönnek - állítja egy nemzetbiztonsági forrásunk. Mi nem vagyunk közvetlen veszélyben, ez kiderül a legfrissebb jelentésekből. A kormány nem tematizálni akart, az alaptörvény módosításával, tényleg lépni kellett.
Nem légből kapott, figyelemelterelést szolgáló kezdeményezése a kormánynak a terrorhelyzetre való hivatkozással benyújtott alaptörvény-módosítási javaslata - állítják a nemzetbiztonsági kérdésekben otthonosan mozgó, a Figyelőnek nyilatkozó politikusok, még ellenzéki oldalon is. A párizsi, brüsszeli terrorakciók ráébresztette a kabinetet, hogy jogalkotás útján is szükségessé vált a felkészülés az ilyen lehetséges helyzetekre. Nem arról van tehát szó, hogy a terrorcselekmény bekövetkeztekor milyen intézkedéseket foganatosíthat a kormány, hanem eggyel korábbi fázisról. Arról, hogy ha ilyen szándék a tudomására jut, abban az esetben rendelkezzen világos jogi felhatalmazásokkal. Nem kormánypárti politikusok is elismerték a Figyelőnek, hogy e tekintetben lyukas a magyar jogrendszer. Ma is van a különleges - veszély-, szükség-, illetve rendkívüli - helyzetekre vonatkozó cselekvési útmutató, de a terrorveszély egyikbe sem illeszthető be igazán. Ez ugyanis sem katasztrófa, sem tényleges terrorcselekmény, sem háborús szituáció.

ERŐS FELHATALMAZÁS
Ennyiben tehát van alapja a parlamenti előterjesztésnek, inkább a tartalommal van vitája az ellenzéknek. Szerintük az alaptörvény tervezett módosítása egyáltalán nem demokratikus alapokon nyugszik, sokkal inkább egy juntára jellemző megoldások szerepelnek abban. A javaslat egyébként még nem érkezett meg a parlamenthez, mivel a tavaszi ülésszak csak februárban kezdődik, és a szakbizottságok sem dolgoznak addig. Jelenleg a politikai egyeztetések zajlanak, de az országgyűlési képviselők biztosra veszik, hogy a Fidesz beadja a parlamentnek a dokumentumot. Az más kérdés, hogy a most ismert tartalommal fogadják-e el a javaslatot. A Fidesz és az ötletet alapvetően támogató Jobbik között elkezdődött a párbeszéd, ennek eredményeként változhat majd a javaslat - mondták lapunknak.

További részteletek a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Együtt: mindent meg kell tenni a szentendrei ivóvízbázis védelméért

Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését.

A Jobbik magyarázatot követel az amerikai kémkedési ügyben

A Jobbik a Fidesztől vár magyarázatot az amerikai kémkedési ügyben.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Elfogadhatatlan, végrehajthatatlan a strasbourgi ítélet

Végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

top200