A Tesco késlelteti a szállítói kifizetését

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.26  16:10   
mail
nyomtatás
A Tesco „tudatosan késlelteti szállítói kifizetését annak érdekében, hogy saját pénzügyi helyzetét javítsa" állapította meg a brit szupermarket-ombudsman.
Az élelmiszer-kereskedelmi viták rendezésének biztosa, Christine Tacon kijelentette: a szupermarket súlyosan megsértette a beszállítók védelmére kidolgozott iparági eljárási rendet.

Az intézmény létrehozása óta ez az első vizsgálat, amelyet az új ombudsman lefolytatott. Széleskörű bizonyítékokat tárt fel, amelyek szerint a Tesco jogszerűtlenül járt el, amikor késleltette szállítói számláinak kifizetését.

A vizsgálat 2015 februárban, egy könyvelési botrány kirobbanását követően indult el. A Társaság könyvelésében egy 250 millió angol font értékű fekete lyukat találtak - amelyről a felülvizsgálat során kiderült, hogy valójában 326 millió font – amiatt, ahogyan a Tesco szállítóitól származó bevételeit könyvelte.

Christine Tacon elmondta: „a Tesco belső rendszeréből származó e-mailek jutottak el hozzám. A levelek arra bátorították a Társaság munkatársait, hogy a Tesco eredményének átmeneti növelése érdekében próbáljanak megállapodni a szállítókkal a nekik járó kifizetések késleltetésében. Találkoztam olyan Tesco e-mailekkel, amelyek azt javasolták: annak érdekében, hogy sikerüljön tartani a betervezett vállalati eredményt, egy bizonyos időpont előtt ne fizessék ki a szállítók számláit.”

A Tesco, még azon esetekben is, amikor elismerte, hogy tartozik, esetenként 12 hónapon át nem fizetett. Néhány tételt a szállítónak két év után sikerült behajtania. Előfordult, hogy egy szállítónak több millió angol fonttal tartoztak, mert az árváltozásokat a Tesco rendszereiben hosszú időn keresztül helytelenül rögzítették. A Tesco ezt a tételt több, mint két évvel azt követően fizette vissza, amikor a hibás gyakorlat megkezdődött.

A Tesco vezérigazgatója, Dave Lewis elnézést kért a hivatkozott gyakorlat miatt. Elismerte, hogy az fenntarthatatlan és a szállítók szempontjából káros.

’Káros következmények'

Az elmúlt évben keményen dolgoztunk azért, hogy a Tesco-t a jelentésben leírtakhoz képest egészen más vállalattá fejlesszük” mondta a vezérigazgató. „A működési eredmény minden mást megelőző, középpontba állításának káros következményei voltak az üzletre és a szállítókkal fenntartott kapcsolatainkra. Ez most alapvetően megváltozott.”

Dave Lewis elmondta, hogy 2015 januárjában lényeges változtatásokat hajtottak végre, amelyek újra szabályozták a jelentésben kárhoztatott korábbi gyakorlatot. „Egységeink újjászervezésével, új célok kitűzésével és munkatársaink továbbképzésével átalakítottuk munkamódszereinket és a továbbiakban az ajánlásoknak megfelelő módon működünk.”

A Tesco részvényei a londoni tőzsdén változatlan, 155,4 penny árfolyamon forogtak. Az elmúlt 12 hónapban azonban az ár közel harmadával csökkent.

„Arra jöttem rá, hogy a számlák kifizetésének késleltetése széles körben alkalmazott gyakorlat volt, amely nagyszámú szállítót, jelentős mértékben károsított meg”, mondta Christine Tacon. A késedelmes kifizetés gazdasági következményekkel járt a szállítók számára, adminisztrációs gondokat okozott, elvonta az időt az üzlet fejlesztésétől, néhányuk esetében pedig a Tescoval fennálló kapcsolatok ellehetetlenülésével járt.

Büntetést nem róttak ki

Az ombudsman vizsgálata a 2013 júniusától a tavalyi év februárjáig terjedő időszakot ölelte fel. A Tesco munkatársai észrevételeket tettek a vizsgálat megállapításaival kapcsolatban, amelyek elsősorban arra törekedtek, hogy az iparág normáit sértő eljárási elemeket kiszűrjék.

Christine Tacon nem bírságolhatja meg a Tescot, mert hivatalának jogi eszközei csak a vizsgálat megindulása után léptek hatályba.

Az ombudsman három kulcsfontosságú területet vizsgált meg: annak az időtartamnak a hosszát, amely alatt a szállítókat megillető kifizetések megtörténtek, a szállítói számlákból történt, egyoldalú levonások ügyét és azt a szándékos késleltetést, amelyet egyes esetekben a Tesco alkalmazott.

Az egyes árucikkek jobb elhelyezése érdekében fizettetett polcpénz tekintetében Christine Tacon nem talált olyan bizonyítékot, amely szerint a Tesco megszegte volna az iparág normáit. Talált viszont bizonyítékot egy sor olyan gyakorlatra, amelyet alaposabban meg akar vizsgálni.

Az ombudsman által tett öt ajánlás között szerepel, hogy a Tesco szüntesse be a hozzá beszállított áruk értékéből való egyoldalú levonások gyakorlatát. A szállítóknak harminc napot kell adni arra, hogy bármilyen levonási kezdeményezéssel szemben észrevétellel éljenek, és, ha ez megtörténik, a levonást nem szabad végrehajtani.

Christine Tacon négy hetes határidőt szabott a Tesco számára, hogy kidolgozza az általa tett ajánlások végrehajtásának programját. Azt követően rendszeres jelentést vár az előrehaladás eredményeiről.

A brit kormány üzletfejlesztési minisztere, Anna Soubry kijelentette: az ombudsman alapos és bátor vizsgálatot folytatott egy „botrányos helyzet” rendezése céljából. „A Tesco azt állítja, hogy módosított az alkalmazott gyakorlaton és nagyon remélem, hogy ez valóban így is van. A kisebb szállítók időben történő kifizetése és tisztességes kezelése a helyes és megfelelő üzleti eljárás. A késedelmes fizetés hátráltathatja az érintett szállítók gazdasági növekedését, termelékenységük javítását és veszélyezteti működésük biztonságát.”
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Az EU vezetői síkra szálltak az egység mellett

„Európa mint politikai szereplő vagy egységes lesz, vagy eltűnik a térképről".

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szlovákia felkészül a többsebességes Európára

Az EU 27 tagállama kötelezettséget vállal az Európai Unió, egy „egyedülálló projekt" megőrzésére és továbbvitelére.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

top200