Visszahívnák a szocialisták a miniszterelnök jelöltet

Figyelő Online
2016.01.24  11:02   
mail
nyomtatás
A spanyol szocialista párt (PSOE) szerint elfogadhatatlan, hogy Mariano Rajoy, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem mond le a miniszterelnök-jelöltségről, miután visszautasította VI. Fülöp király felkérését a kormányalakításra - olvasható a párt szombati közleményében.
Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök péntek este bejelentett döntését azzal indokolta, hogy az uralkodó hiába javasolná őt a kormányfői posztra a parlamentnek, a szükséges támogató szavazatokat nem tudná megszerezni. Annak ellenére, hogy a felkérést jelenleg nem fogadta el, a politikus közölte: tovább dolgozik a hiányzó támogatás megszerzésén.

"Fenntartani a várakozást a politikai és személyes túlélés érdekében (...) felelőtlenség" - reagáltak a történtekre közleményükben a szocialisták, akik a második legnagyobb politikai erőként egy baloldali kormánykoalíció létrehozását tervezik, de szerintük a választásokon győztes PP-nek kötelessége megpróbálni kormányt alakítani.

Mint írták, addig nem kezdenek tárgyalást más pártokkal a kormányzásról, amíg Mariano Rajoy nem tisztázza szándékait. Úgy vélik, a konzervatív politikusnak le kell mondania a miniszterelnök-jelöltségről.

A radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt pénteken közölte, hogy támogatja a szocialista párt (PSOE) vezetésével egy baloldali kormánykoalíció megalakulását, cserébe azonban a miniszterelnök-helyettesi posztot kérik.

A baloldal koalíciós terveivel kapcsolatban Mariano Rajoy szombaton egy córdobai párteseményen kifejtette: ha létrejön a baloldali kormány, abban valójában a Podemos fog dirigálni, a szocialista párt pedig ezzel "megalázza" magát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a konzervatív párt a legnagyobb politikai erő a parlament alsóházában, a kongresszusban, és abszolút többsége van a felső házban, a szenátusban, így elkerülhető, hogy a baloldali pártok "ostobaságot" kövessenek el. Példaként említette az alkotmánymódosítási terveiket, amelyeket a PP meg tud akadályozni.

Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy az uralkodó ne a választásokon győztes párt jelöltjét javasolja miniszterelnöknek, de ennyire bonyolult belpolitikai helyzetre sem volt még példa.

A PP-nek 123 képviselője van a parlamentben, a PSOE-nak 90, a Podemosnak 69, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpártnak 40. A többi 28 mandátumon kisebb, főként nacionalista pártok osztoznak, akinek segítsége nélkül a baloldali pártok által felvázolt koalíció sem kerülhet hatalomra.

Mariano Rajoy nagykoalíció létrehozását ajánlotta a szocialista pártnak és a Ciudadanosnak, amit mindketten elutasítottak.

A 350 fős spanyol parlamentben abszolút többségre, azaz 176 képviselő támogató szavazatára van szüksége a miniszterelnök-jelöltnek, hogy elsőre megválasszák. Ha ez nem sikerül, a voksolást két nap múlva meg kell ismételni, ekkor már elég a szavazó képviselők egyszerű többségének támogatása is.

VI. Fülöp a jövő héten ismét konzultációt kezd a parlament pártjainak vezetőivel egy új miniszterelnök-jelöltről.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200