7 Oscarra jelölték a Magyarországon forgatott filmet

Figyelő Online
2016.01.23  11:17   
mail
nyomtatás
Tavaly októberben került világszerte a mozikba Ridley Scott sci-fije, amely óriási kasszasikert hozott. A Mentőexpedíció, azóta az AFI Awards és a Golden Globe díjait is begyűjtötte, most pedig hét jelölést kapott az Oscarra, az alábbi kategóriákban:
  • Legjobb film
  • Legjobb férfi főszereplő - Matt Damon
  • Legjobb adaptált forgatókönyv - Drew Goddard
  • Legjobb látványtervezés/díszlet
  • Legjobb hangtervezés
  • Legjobb hangkeverés
  • Legjobb vizuális effektusokScott 2014 végén és 2015 elején, Budapesten és az etyeki Korda Stúdióban forgatta szuperprodukcióját. A Kordában, a közel 50 napos forgatáson 300-400 fős filmstáb dolgozott.

A Stúdió összes műtermében forgattak, a 6-os műteremben pedig - amely Európa legnagyobb műterme „Superstage" - hozták létre a Marsot. 4000 tonna vörös homokkal volt feltöltve a műterem, ahol óriás szélgépekkel rendszeresen homokvihart szimuláltak. A Superstage 6000 m2 alapterületű és az építhető belmagassága több mint 20 méter. Ez nagyobb, mint a londoni híres Pinewood stúdió beltere, ahol egyébként a Star Wars utolsó részét, az Ébredő erőt forgatták. A Korda Stúdió műhelyeiben épült továbbá a híres Mars Rover jármű is.


A Kordában dolgozott a teljes legénység is, a főszereplők: Jessica Chastain, Matt Damon, Michael Pena, és Kate Mara. Matt Damon itt dugdosta magyar földbe a krumplit. A Korda Stúdió bejárati kapuja szerepet kapott a filmben is, mint a NASA bejárata.

A film rendezője a legendás Ridley Scott volt (Fejvadász, Alien) már előtte is többször forgatott Magyarországon, mint producer - The Company, Pillars of the Earth, World Without End.A film Budapesten a Bálnában, a Müpában és a Hungexpo területén is forgatott. A Bálna a NASA központ belsejét helyettesítette a filmben, a MŰPA a kínai űrközpontként szerepelt, míg az eredetileg a kaliforniai Pasadenában található Sugárhajtási Laboratórium, (Jet Propulsion Laboratory) a Hungexpo épületében rendezkedett be.A Mentőexpedíció-t szinte teljes egészében hazánkban forgatták, egyedül a marsi külső jelenetek egy részét vették fel a jordániai Wadi Rumban. Az új-zélandi forgatást is fontolgatta a produkció, de végül is a 6-os műterem méretei miatt döntöttek Magyarország mellett. Talán a hazai kedvező feltételek is szerepet játszottak abban, hogy a filmet 108 millió USD költségvetéssel valósították meg, amely kevesebb volt a tervezettnél.Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Együtt: mindent meg kell tenni a szentendrei ivóvízbázis védelméért

Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését.

A Jobbik magyarázatot követel az amerikai kémkedési ügyben

A Jobbik a Fidesztől vár magyarázatot az amerikai kémkedési ügyben.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Elfogadhatatlan, végrehajthatatlan a strasbourgi ítélet

Végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

top200