Várhatóan sokáig fennmarad az alacsony kamatszint

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.21  18:27   
mail
nyomtatás
Az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, Mario Draghi kijelentette, hogy az eurozóna kamatszintje még hosszabb ideig alacsony marad.
Az elnök hozzátette: még az is lehet, hogy a kamatszint a jövőben tovább csökken.

Mario Draghi megjegyzései az ECB szokásos ülését követően hangozottak el, ahol, tekintettel a nulla közeli inflációra, a kamatszintet az alig érzékelhető, 0,05 százalékos mértéken hagyták.

Változatlan maradt az egynapos betéti kamat mértéke is (-0,3 százalék). Ezt a szintet az ECB decemberi ülésén, a korábbi -0,2 százalékot módosítva fogadták el, arra törekedve, hogy a bankokat a pénz parkoltatása helyett hitelek kihelyezésére szorítsák.

Mario Draghi a sajtókonferencián azt mondta: „Az év kezdete óta újra erősödtek a visszaesés irányába mutató kockázatok. A feltörekvő piacok növekedési kilátásait fokozott bizonytalanság övezi, a pénzügyi-és nyersanyagpiacok hullámzó képet mutatnak és egyes területeken geopolitikai feszültség érzékelhető."    

Az elnök szerint mindez szükségessé teheti a Bank pénzügyi politikájának áttekintését, indokolt esetben pedig újragondolását az Igazgatóság következő, március elejére tervezett ülésén. Azon a megbeszélésen már rendelkezésre állnak az ECB makro-gazdasági előrejelzései is.

Mario Draghi szerint az olajár elmúlt időszakban bekövetkezett zuhanása miatt az infláció valószínűleg „számottevően alacsonyabb” lesz a december elején becsült értékhez képest.

December folyamán az ECB döntött arról is, hogy havi 60 milliárd eurós, gazdaságélénkítő célú kötvényvásárlási programját hat hónappal, 2017 márciusáig meghosszabbítja. A piac szereplőit foglalkoztatja, hogy az ECB tesz-e idén újabb lépéseket az eurozóna gazdaságának ösztönzése céljából.

Az eurozóna inflációja jelenleg 0,2 százalékon áll, jócskán elmaradva az ECB által meghatározott, 2 százalék alatti, de azt megközelítő szinttől. Az eurozóna inflációja még szeptemberben is nulla alatti értéket mutatott - vagyis az árak csökkentek – elsősorban azért, mert a nemzetközi energia-árak, különösen a nyersolaj esetében, csökkentek.

Decemberben Mario Draghi azt mondta: arra számítanak, hogy az eurozóna inflációja 2016-ban eléri az 1 százalékot. A becslés arra épült, hogy az olaj ára átlagosan meghaladja majd a hordónkénti 50 US dollárt. Jelenleg azonban 30 alatt van.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Pontozással nyert az EU

Végéhez közeledik az Európai Unió és az orosz energiaóriás, a Gazprom háborúja.

top200