Bojkott az Oscar-átadón?

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.19  16:00   
mail
nyomtatás
Cheryl Boone Isaacs, az Oscar-Akadémia vezetője lépéseket tesz annak érdekében, hogy a díjakat odaítélők akadémiai tagok körének összetétele módosuljon.
Boone Isaacs elismerően szólt a jelöltek „csodálatos munkáiról”, de azt mondta, hogy „a szíve fáj” a sokszínűség hiánya miatt.
Jada Pinkett Smith egy, a Facebookra feltett video üzenetében közölte, hogy ő nem vesz részt a díjátadási ceremónián.

Ez már a második, egymást követő év, amikor egyesek a túlnyomó többségben lévő fehér jelöltek miatt a díjátadó esemény bojkottjára szólítanak fel. 

Boone Isaacs bejelentette, hogy „drámai lépésekre” kerül sor. „A következő napokban és hetekben áttekintjük kiválasztási rendszerünket annak érdekében, hogy 2016-ban és azt követően megvalósítsuk a sokszínűség fontos követelményét.”

Az Oscar-díj odaítéléséről minden évben a filmiparban dolgozó 6300 akadémiai tag szavazata alapján születik döntés. „Ez egy bonyolult, de fontos párbeszéd, és az idő megérett arra, hogy komoly változtatásokat hajtsunk végre” - mondta Cheryl Boone Isaacs. „Mint ahogyan azt nagyon sokan tudják, az elmúlt négy évben tettünk lépéseket a sokszínűség biztosítása érdekében, de a munka lassabban érik be, mint szeretnénk. Többet kell tennünk, jobban és gyorsabban.”

Beszélt arról is, hogy egy ilyen lépés nem példátlan az Akadémia történetében, és a 60-as, 70-es években fiatalabb tagokat választottak. A jelenlegi megbízás új szereplők bevonásról szól „nemi, faji, etnikai és szexuális orientáció tekintetében egyaránt”.

Boone Isaacs a február 28.-i ünnepség programját is sokszínűbbé kívánta tenni azzal, hogy az est házigazdájának a fekete bőrű humoristát, Chris Rockot kérte fel.

Az Oscar-díjat odaítélő testület jellemzői

A LA Times napilap 2012-ben áttekintette az Akadémia tagságának összetételét. A lap újságírói az Akadémia több ezer tagjával, illetve azok képviselőivel beszéltek annak érdekében, hogy meg tudják határozni több, mint 5,100 személy, a szavazó tagok 89 százalékának jellemző vonásait.

Elemzésük főbb megállapításai a következők:

 Az Oscar-díjak odaítéléséről döntő személyek közel 94 százaléka az europid nagyrasszhoz tartozik, 77 százalékul pedig férfi. A fekete bőrű, illetve a latino tagok aránya mintegy 2-2 százalék.
 A szavazók átlagos életkora 62 év. Az 50 évnél fiatalabbak aránya mindössze 14 százalék.
 Az Akadémia 15 szakága közül jó néhány tagsága kizárólag fehér és férfi. Az europid nagyrasszhoz tartozók jelenleg a színészeket leszámítva valamennyi szakágban 90 százalékot vagy még nagyobb arányt tesznek ki. A színészek körében a fehérek aránya 88 százalék.
 Öt szakág esetében a férfiak aránya meghaladja a 90 százalékot, beleértve a az operatőri-és a látványhatások szakágát is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200