Nem vonják el a nukleáris alap forrásait

Figyelő Online
2016.01.19  13:35   
mail
nyomtatás
Fel sem merült a nukleáris alap forrásainak elvonása - közölte a Miniszterelnökség kedden. Több sajtóértesülés is foglalkozott a paksi atomerőmű Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba történő befizetéseinek esetleges felfüggesztéséről.
A közlemény szerint a sajtóban megjelent, nukleáris alappal kapcsolatos elképzelés egy szakmai vita felvetése volt, nem pedig kormányzati döntés, és azt kizárólag a média emelte napirendre.
Kiemelik: a Miniszterelnökség azon a határozott állásponton van, hogy az olyan nemzetstratégia kérdésekben, mint a rezsicsökkentés, nincsenek olyan témák, amelyeket fel sem lehet vetni. "Ilyen téma volt a nukleáris alap befizetéseinek átstrukturálása is, azonban a sajtó állításaival szemben az alap forrásainak elvonása még csak fel sem merült" - olvasható a közleményben.
Mint írták, az energiaárak, illetve a magyar emberek közüzemi terheinek mérséklése nemzetstratégiai kérdés, éppen ezért a Miniszterelnökség a rezsicsökkentés feltételeit és további lehetőségeit vizsgálva több forgatókönyvet is felvázolt, számos ötletet bemutatott, amelyeket a nyilvánosság előtt - konferencia, médiaszereplés, kerekasztal, vitaest - is felvállalva széleskörű vitára is bocsátott.

Közölték azt is, hogy továbbra is megvizsgálnak minden olyan lehetőséget, amellyel a hazai ellátásbiztonság és a közműszolgáltatások színvonala növelhető, az energiaárak alacsony szinten tarthatók, de szívesen részt vesznek más, hasonló szakmai elképzelések megvitatásában is, amennyiben lesznek ilyenek. A tárca a megoldási lehetőségeken gondolkozik, nem azon, hogy mit miért nem lehet megcsinálni - írták.
Korábbi közlés szerint Magyarországon a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba 1998 óta a paksi atomerőmű évente átlagosan 20 milliárd forintot fizet be, jelenleg közel 250 milliárd forint van az alapban.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

top200