Uber-sofőr vagy? Milliós bírságot kaphatsz!

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.01.19  12:08   frissítve: 2016.01.19 12:11
mail
nyomtatás
Menjenek katás vállalkozónak az uberesek - ezt tanácsolja a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.
Az adózás szempontjából rendkívül kockázatosnak ítéli meg a Nemzetgazdasági Minisztérium az Uber néven ismert, megosztáson alapuló személyszállítási szolgáltatást. Erről Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár beszélt mai tájékoztatóján a Figyelő kérdésére. Az Uber-sofőrök fokozott adóellenőrzésekre számíthatnak a jövőben is, már csak azért is, mert körükben a lebukási arány szinte száz százalékos a korábbi ellenőrzések tapasztalatai szerint.

Akár milliós bírságot is kiszabhat az adót eltitkoló magánfuvarozó, ha beleakad egy ellenőrbe. Tekintettel ugyanis a nagyon rossz adózási morálra, a jövőben növekedhet a rostán fennakadó uberesre kiszabható bírság mértéke - jelentette ki újságírói kérdésre a helyettes államtitkár.
Az uberes sofőrök tehát célkeresztben vannak, s az adótörvények betartásán túl intenzívebb kommunikációs kampánnyal is igyekszik felhívni a jogkövető magatartásra a figyelmet a szaktárca. Ennek egyébként megvan az eredménye, amikor ugyanis legutóbb bekerült a hírekbe, hogy adóellenőrök ülnek be az uberes kocsikba, a hagyományos taxis szolgáltatást nyújtók szerint két napra megszabadult a piac az uberesektől.

Pankucsi szerint a mai adórendszer is képes kezelni a megosztáson alapuló szolgáltatást, a sofőrök a tevékenységükkel kapcsolatban választhatják például a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a katát. Mivel ők jellemzően iskola vagy főfoglalkozás mellett vesznek fel fuvart, havi 25 ezer forint megfizetésével letudhatják az adókötelezettségüket.
Ami pedig magát az Ubert, mint szolgáltatót illeti, kérdésünkre Pankucsi elmondta, hogy a kormány közreműködésével folyó internetes konzultáció már idén az első félévben olyan megoldással állhat elő, amely minden net- illetve megosztáson alapuló szolgáltatás adózását kezelni tudja.

Más ügyben is kérdeztük a helyettes államtitkárt, például arról, hogy mi szükség van újra megnyitni az adózás rendjéről szóló törvényt, ha tavaly ősszel már nagyon komoly módosításon esett át a jogszabálygyűjtemény. Pankucsi szerint folytatni kell az egyszerűsítést, sokkal közérthetőbbé kell tenni a törvény szövegét. A csomagban lesznek konkrét intézkedéseket megalapozó változtatások is, de ezekről még korainak tartotta beszélni a helyettes államtitkár. Annyit elárult, hogy az adóbevallások egyszerűsítésének útján tovább kívánnak haladni. Ezzel kapcsolatban az is elhangzott a mai tájékoztatón, hogy ettől az évtől a munkáltatóknak kibővített adatszolgáltatást kell tenniük a NAV felé a munkavállalóik kedvezményeiről a havi rendszerességgel beadott papírokban. Ezek arra kellenek, hogy 2017-ben már azok a munkavállalók is választhassák a legegyszerűbb adóbevallási módozatot (vagyis amikor mindössze egy „x" megjelöléssel az adóhatóságra bízzák a bevallásuk elkészítését), akik ma még elesnek ettől a lehetőségtől a kedvezmények igénybe vétele miatt. Idén egyébként mintegy 1,5 millió alkalmazott választhatja ezt, 2017-ben pedig már akár 4 millió is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

top200