Novemberben dőlhet el Sarkozy sorsa

Figyelő Online
2016.01.16  09:35   
mail
nyomtatás
A francia jobboldal novemberben választja meg a jelöltjét a 2017-es elnökválasztásra történelme első előválasztásán.
Az elnökjelölt-választás dátumát a jobboldal november 20-ra és 27-re jelölte ki - közölte pénteken Thierry Solere, a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak elnökjelölt-választásának felelőse. Jelezte, hogy a részvétel mindenki számára nyitott, aki "osztja a jobboldal és a centrum értékeit".

A 60 éves Nicolas Sarkozy volt államfő, a Köztársaságiak elnöke hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul a 2017-es elnökválasztáson, jóllehet Franciaországban egyértelműnek tartják, hogy revánsot kíván venni 2012-es vereségéért. Egykori kormányának tagjai közül a 70 éves Alain Juppé volt külügyminiszter és korábbi miniszterelnök, valamint a 61 éves Francois Fillon volt kormányfő viszont már tavaly bejelentették jelöltségüket. Juppé számít favoritnak, jelenleg ő a legnépszerűbb francia politikus.


Miközben Nicolas Sarkozyt egyre többen bírálják a párt vezető politikusai közül amiatt, hogy nem képes összefogni az ellenzéket, várhatóan további politikusok, többek között Bruno Le Maire és Nathalie Kosciusko-Morizet volt miniszterek is jelezni fogják a mérsékelt jobboldalról, hogy jelöltetik magukat az előválasztáson.

A Köztársaságiak azt szeretnék, ha a centrum is csatlakozna hozzájuk, és közös jelöltet indítanának a 2017-es elnökválasztáson. Jean-Christophe Lagarde, a centrista UDI vezetője csütörtökön azt mondta, hogy pártja erről a márciusi kongresszusán fog dönteni.

A legnagyobb ellenzéki párt azt reméli, hogy 2-3 millió szimpatizáns vesz majd részt az elnökjelölt-állító választáson.

A francia jobboldal most tart először előválasztást, ezzel szemben a baloldal már 2007-ben és 2012-ben is alkalmazta ezt a módszert elnökjelöltje kiválasztására.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.Jön az ukrán vízummentesség

A grúzok után megszűnik az ukránok vízum-kötelezettsége is.

Szlovákia újjáépíti Kuba elaggott hőerőműveit

A Kubának nyújtott szlovák segítség azonban káros lehet a helyiek egészségére.

Közép-Európa lesz az innováció európai központja?

A Visegrádi Csoport vezetői kedden aláírják az innováció fejlesztéséről szóló „Varsói Nyilatkozatot".

Románia a dohányzás ellen harcol és nyerésre áll

Tilalmat rendelt el, társadalmi vitát rendezett és átültette a dohánytermékekre vonatkozó Európai Direktívát.

top200