Lemmy - Úton lenni élet, megérkezni halál

Figyelő Online - Dózsa György
2016.01.18  10:43   
mail
nyomtatás
LEMMY. Nekrológok tömege jelent meg a közelmúltban elhunyt Ian Fraser Kilmisterről, akit a világ Lemmy néven ismert. Van azonban olyan, amikor nem lehet kitérni a helyzet elől és muszáj beállni a sorba.
Na ez az, amit Lemmy nem tett soha. 70 évesen halt meg, sikeresen elkerülte generációjának nagy buktatóit. Szerencsésnek mondhatta magát, hogy szervezete jól bírta az italt és a drogokat. Jó csillagzat alatt született, 1945. december 24-én egy angliai kisvárosban. Azonos korosztály a Beatles-szel és a Stones-szal. Ezren leírták már, hogy ha ő nincs, akkor nincs - vagy máshogy van - a heavy metál, a hard rock és még lehetne sorolni egy csomó mindent. Az apja otthagyta a családot, nevelőapjával, és féltestvéreivel - akikkel nem nagyon jött ki -, végül némi vándorlás után Wales-ben kötöttek ki egy farmon. Ott járt általános iskolába is és a fáma szerint ott ragadt rá a Lemmy név. Lend me (lemme) a quid till Friday - vagyis adj már kölcsön egy fontot péntekig. Folyton pénzt kéregetett, mert már akkor is rá volt kattanva a nyerőgépekre. Utolsó napjaiban a hollywoodi törzskocsmájából átvitték neki a lakásába a kedvenc nyerőgépét.

Kemény gyerek volt, az kétségtelen. Így sokakat meglep, hogy a Beatles volt a kedvenc zenekara. Akkoriban persze a Beatles se az a jólfésült úrigyerek zenekar volt, mint később. Liverpooli prolik voltak. Önéletrajzi könyvében írja, hogy a '60-as évek elején, manchesteri évei alatt odalátogatott egyszer a Beatles. Liverpool és Manchester ősi ellenségek. Kábé mint nálunk a régi szép időkben egy Debrecen és Nyíregyháza focimeccs, csak nagyban. (Lásd erről: Szegedi Péter: „A gyűlölet tengere" - A Debrecen-Nyíregyháza futballrivalizálás születése című munkáját.)

Megjelent a klubban a Beatles, akik akkor már híresek voltak. Pár szám után persze, ahogy ez ilyenkor lenni szokott, az egyik helyi erőben elszabadult az alkohol és beszólt John Lennonnak a hosszú haja miatt, hogy milyen buzisan néz már ki. Lennon szép óvatosan levette a nyakából az Epiphone Casino-t, lerakta a gitártartó állványra, mert drága hangszer volt és vigyázott rá, aztán úgy két-három lépéssel lendületet vett és hegyes orrú csizmájával a színpadról fejbe rúgta az illetőt. Ömlött a vér, pár pillanat alatt kitört a tömegverekedés. Lemmynek meg tetszett, hogy zajlik az élet. Hát, belevágott ő is. Volt Jimi Hendrix roadja, aztán játszott egy space-rock zenekarban, a Hawkwindben. Amikor onnan kirúgták, akkor alapította meg a Motörhead-et, 1975-ben. Ha lehet hinni a szótáraknak, akkor ez az amerikai szlengben az autómániásokat jelenti. A britben meg azt, aki az amfetaminra van rákattanva. Lemmy az utóbbi kategóriába tartozott.

Családja nem volt, bár két kapcsolatából két gyerek született, az első még 17 éves korában jött össze. Saját bevallása szerint egyetlen szerelme volt egész életében, 19 éves volt akkoriban. Ment haza, a lány meg ott feküdt holtan, túladagolta a heroint. „Akkor döntöttem úgy, hogy a szerelem nem nekem való" - mondta. Aztán tartotta is magát ehhez. „Amikor először randizol valakivel, akkor az egész arról szól, hogy a legjobbat hozd ki magadból és létrejöjjön az a kezdeti mágia. Soha nem akartam, hogy ez a mágia megszűnjön".

Maradt a folyamatos úton levés. Érdemes megnézni valamelyik video megosztón a Lemmy: 49 Percent Motherfucker 51 Percent Son of a Bitch című filmet. Ez róla szól, sokat beszél benne, és sokat mutatják a lakását is. Pontosan lejön belőle, hogy alapvetően magának való és úton levő természetű ember volt. A tavalyi nagyon nehéz év alatt is turnézott, bár szakadtak félbe koncertek egészségi problémái miatt. Akkor még nem tudták az orvosok se, hogy rákja van, valami vérömlenyre gyanakodtak.
Most, hogy meghalt nyilván mindenki tiszteleg előtte és meleg szavakkal emlékezik meg róla. A szép - vagy ki tudja, mi is ez igazán-, hogy korábban is így voltak vele. Ritka dolog ez manapság.

A cikk megjelent a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Lemmy

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.top200