Kemény világ jön!

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.01.15  17:00   
mail
nyomtatás
Készüljön, valószínűleg az ön cégét is rossz adózóként regisztrálja az adóhatóság. Sűrűbb és alaposabb adóellenőrzésekre számíthat mostantól. Készül a tavaszi adócsomag.
Idén tavasszal egy új adócsomagot terjeszt be a parlament elé a Nemzetgazdasági Minisztérium, erről Varga Mihály tárcavezető beszélt a Figyelőnek adott karácsonyi interjúban. A téma annak kapcsán került elő a beszélgetésben, hogy ezt megelőzően Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfók egyikén bejelentette, a kabinet nem tekinti lezártnak a magyar adórendszer egyszerűsítését a 2015 őszi adócsomaggal, Orbán Viktor további ésszerűsítést vár el a szaktárcától. Lázár nyilvánvalóvá tette, hogy személyesen maga is lát még mozgásteret erre.

AZ ÚJ SEPRŰ
Erre reagálva mondta azt Varga Mihály, amit beidéztünk az interjúból. Ugyanakkor tudomásunk szerint a nyilatkozatból kihallhatónál kisebb az egyetértés a cselekvési irányokról. „Jó lenne, ha Lázár János megosztaná a szakapparátussal is, hogy mire gondol, mert az ősszel nagyot léptünk előre, itt már nincs sok tartalék" - hallható a minisztérium folyosóin, amikor ez a téma szóba kerül. Pedig Lázárék eltökéltnek tűnnek, szerintük még mindig túl bonyolult az adózás, túl sok papírt kell kitölteni, s az adószámlák számát is lehetne ritkítani.

Pont a Miniszterelnökséget vezető miniszter befolyását növeli az a kezdeményezés, hogy minél több adóügyet telepítsenek a kormányhivatalokhoz. Ez irányban az első lépések megtörténtek tavaly ősszel. A Lázár alá tartozó intézményrendszer a kritikusok szerint azonban nem lesz képes megfelelő módon ellátni ezt a feladatot, mivel hiányzik a szükséges kompetencia. Az ügyintézők szakmailag nincsenek felkészülve a speciális tudást igénylő adózási megkeresésekre, ezért a dolguk mindössze annyi lesz, hogy befogadják és az adóigazgatás megfelelő helyeire továbbítsák a papírokat. Más lenne persze a helyzet, ha a teljes adóigazgatást sikerült volna beolvasztani a kormányhivatalokba, de ez - Lázár szándékai ellenére - nem történt meg, a Nemzetgazdasági Minisztérium időben ellent tudott állni a terjeszkedési törekvéseknek.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: LázárTállai

Hozzászólások

Felzárkóztatás: Balog elárulta, mi kell a sikerhez

Sikeres felzárkózáspolitikához minden érintett együttműködése szükséges - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

Lengyelország teljes mértékben elkötelezett az EU irányában

Fel sem merül, hogy Lengyelország kilépjen az európai közösségből.

Rakétaüzemmódba kapcsol a konjunktúraindex

Az index így is 2,5 éves csúcsára jutott - közölte a GKI.

Az évszázad összecsapása

A Gazprom és az Európai Bizottság között létrejött alku versenyképes áron biztosíthat gázt a jövőben a közép- és kelet-európai piacok számára.