Az EU vizsgálja az új lengyel törvényeket

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.14  17:01   
mail
nyomtatás
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az új lengyel törvények ellentétben állnak-e az EU demokratikus alapelveivel. Hasonló vizsgálat kezdeményezésére eddig nem került sor.
Frans Timmermans alelnök bejelentette, hogy az EU „törvényesség érvényesülését vizsgáló eljárása” keretében egy „előzetes áttekintésre” kerül sor.

Lengyelország jobboldali kormányának bírálói az Alkotmánybíróságról és a médiáról szóló törvények módosításai miatt tiltakoztak.

Az EU eljárási rendje lehetővé teszi, hogy a Bizottság egy tagállamot rászorítson bármilyen olyan intézkedés megváltoztatására, amely az alapvető EU-értékek „rendszer-szerű fenyegetésének” tekinthető.

Az EU lépésére azt követően kerül sor, hogy Andrzej Duda elnök jóváhagyta azokat az ellentmondásos törvényeket, amelyek feljogosítják a konzervatív Jog és Igazság (PiS) párt kormányát a köztelevízió-és rádió vezetőinek kinevezésére, illetve a lengyel Alkotmánybíróságának személyi összetételének átalakítására. 

A lengyel parlament előtt tartott szerdai beszédében Beata Szydlo miniszterelnök tagadta, hogy a kormány megsértené a demokratikus normákat. "A demokrácia él és jól érzi magát Lengyelországban” szögezte le a miniszterelnök. A kormány azt a programot hajtja végre, amelyet az októberi választások során a lengyelek jóváhagytak és ezáltal hatalomra segítették a PiS-t.


A lengyel kormány nem tulajdonított nagy jelentőséget az Európai Bizottság döntésének, és azt „általánosan alkalmazott eljárásnak” nevezte.

Rafal Bochenek kormányszóvivő kijelentette: a Bizottság csak „a Nyugat-európai spekuláció” miatt tárgyalt Lengyelországról. A döntés nem fogja rontani a Varsó és Brüsszel közötti kapcsolatokat.

Witold Waszczykowski külügyminiszter azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Bizottságnak nincs joga értékelni a lengyel közmédiáról szóló törvény módosításait, mint ahogyan nem tette szóvá az Alkotmánybíróság összetételével kapcsolatos, legutóbbi jogszabály-változtatást sem. Ez a módosítás arról döntött, hogy két, a kormányzó PiS párt által delegált bírát nevez ki a legfelsőbb bírói testületbe.

A törvényesség érvényesülésének vizsgálatára irányuló EU-kezdeményezések

 Az EU 2014-ben, alapvető értékeinek védelme érdekében vezette be ezt az eljárást.  Az eljárás akkor indul, ha az állami intézmények és eljárások ”rendszerszerű sérelmét” eredményező folyamatok figyelhetők meg.
 A folyamat három szakaszból áll: bizottsági értékelés és állásfoglalás a kialakult helyzettel kapcsolatban; határidőhöz kötött javaslatok a továbblépésre; végső esetben pedig a Liszabonni Szerződés 7. cikkelyének alkalmazása.
 A 7. cikkely alkalmazása esetén az EU Tanácsban, ahol a 28 ország miniszterei az EU politikáját alakítják, a tagállam szavazati jogait felfüggesztik.

A lengyel miniszterelnök megígérte a képviselőknek, hogy az Európai Parlament jövő heti vitájában az lengyel törvényhozás és társadalom egészét fogja képviselni  és megvédi Lengyelországot.

E hónap elején, tiltakozásul a kormány médiatörvénye miatt, lemondott a TVP televízió négy csatornájának igazgatója. A törvény egy új nemzeti médiatanács irányítása alá sorolja a közrádiót és a köztelevíziót, ami módot ad a pénzügyminiszternek, hogy lecserélje a médiumok vezetését.

A legtöbb lengyel a TVP köztelevízió csatornáit nézi. Az egyik miniszter korábban azzal vádolta a TVP hírcsatornáját, hogy évek óta propaganda-tevékenységet folytat.

Röviddel az intézkedések hatálybalépése előtt egy másik törvény is aláírásra került, amely megköveteli, hogy a 15 tagú lengyel Alkotmánybíróság legtöbb döntése kétharmados többséggel szülessen és az eljárásban legalább 13 bíró vegyen részt. A kormányzó párt egyidejűleg öt személyi javaslatot terjesztett elő, akik közül két főt választottak alkotmánybíróvá.

Az elmúlt hetekben Varsóban, Poznanban, Wroclawban és Krakkóban több ezer lengyel tüntetett a változtatások ellen.

A vita hevében a lengyel igazságügy-miniszter, Zbigniew Ziobro azzal vádolta Frans Timmermans EB-alelnököt, hogy „hiányosak az ismeretei” az új törvényekkel kapcsolatban, és váltig az állította, hogy a bírálat tisztességtelen és igazságtalan. Zbigniew Ziobro keddi internetes bejegyzésében azt állította, hogy a korábbi, koalíciós kormány az Alkotmánybíróság 15 tagjából 14-et nevezett ki, az új adminisztráció pedig csak 5 új nevet terjesztett elő.

Lengyelország hétfőn beidézte Németország varsói nagykövetét és magyarázatot kért egy sor, német EU-tisztségviselők által tett, „lengyel-ellenes” kijelentés ügyében.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy „csendes puccs” lehetőségéről és az európai politika „veszélyes putyinizálódásáról” beszélt, az orosz elnök vezetési stílusára utalva. Az EU biztosa, Guenther Oettinger pedig azzal vádolta Lengyelországot, hogy új kormányának tevékenysége „a közös európai értékeket” veszélyezteti.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.Jön az ukrán vízummentesség

A grúzok után megszűnik az ukránok vízum-kötelezettsége is.

Szlovákia újjáépíti Kuba elaggott hőerőműveit

A Kubának nyújtott szlovák segítség azonban káros lehet a helyiek egészségére.

Közép-Európa lesz az innováció európai központja?

A Visegrádi Csoport vezetői kedden aláírják az innováció fejlesztéséről szóló „Varsói Nyilatkozatot".

Románia a dohányzás ellen harcol és nyerésre áll

Tilalmat rendelt el, társadalmi vitát rendezett és átültette a dohánytermékekre vonatkozó Európai Direktívát.

top200