Egészségügyi bérigazítások, kórháztervezés a fővárosban

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.01.12  14:51   
mail
nyomtatás
Az alapbérhez igazítják január elsejétől az egészségügyben dolgozók ügyeleti-, készenléti- és túlmunka díját, valamint a műszakpótlékokat. Egymilliárd forintot különítettek el az új fővárosi kórház tervezésének előkészületeire, amelyről egy éve döntöttek a kormánypártok frakcióülésén, amelynek a kormányfő is zöld utat adott.
A mozgóbérek alapbérhez történő igazításával az egészségügyi szakdolgozók egy részének átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoknak pedig bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb bére a korábbinál - közölte az Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Az idén e célra 12,8 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre.

A fiatal szakorvosok 2016-tól a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb 5 évig bruttó 151 ezer forintos támogatásban részesülnek akkor, ha idehaza, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál teljes munkaidőben, alkalmazottként dolgoznak. Az alapellátás megerősítése, illetve a pálya vonzóbbá tétele érdekében a 2015. augusztus 1-jétől hatályos törvényhez kapcsolódó rendeleteket két csomagban készítették el. Az első csomag végrehajtási rendeletei január 1-jén léptek hatályba. Ezek többek között a csoportpraxisok, praxisközösségek kialakítási szempontjait, az egészségfejlesztési irodák (EFI) jogállását és a települési egészségterv részletszabályait fogják tartalmazni.
Az egészségügyi ellátórendszer és a betegellátás színvonalának javítására január 1-jétől 1 milliárd forint többletforrást különítettek el az egészségügyért felelős szakmai ágazat fejezeti kezelésű előirányzatain. Az intézkedésnek a célja a Budapesten megépítendő új kórház tervezése.

Februárban lesz egy éve, hogy beszámoltunk arról, a kormánypártok frakcióülésén felkérték a kabinetet, hogy teremtse elő egy, a fővárosban felépítendő új kórház anyagi fedezetét, döntsön annak helyszínéről, valamint a munkálatok ütemezéséről. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években végrehajtott 500 milliárd forintos, elsősorban az európai uniós forrásoknak köszönhető invesztíció eredményeként a vidéki kórházak színvonala, felszereltsége megüti az osztrák kórházakét, de a fővárosi intézményeknél nagy lemaradások vannak. Ezért pártolja a főváros új kórházának megépítését.

A kormány úgy ítélte meg, hogy az egészségügyi intézményrendszer átalakítás egyik sarkalatos célja, hogy a betegellátásra fordítható közpénzt, az esélyegyenlőséget figyelembe véve, a lakosság számának és az elvégzett gyógyító feladatok arányának megfelelően ossza szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Az ehhez szükséges hiteles OEP-adatbázisok megvannak, amelyekből az is kiderül, hogy a kórházi kapacitások országos eloszlása nem szükségletarányos, az intézmények felszereltsége, az ellátás színvonala vegyes képet mutat. Vélhetően ezt felismerve döntött úgy a Fidesz-KDNP frakció, hogy zöld utat ad a budapesti képviselők kérésének, és egy korszerű állami kórházat építenek fel a fővárosban.

„A fővárosban ugyan sok a fekvőbeteg intézmény, de a Honvéd Kórházon kívül egyik sem fedi le a sürgősségi ellátástól kezdve a betegellátás teljes körét "- jegyezte meg Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, aki egy ahhoz hasonló, széles spektrumú új kórház mellett voksolna, és a zöldmezős beruházás híve. „Csaknem mindegy, hogy a pesti vagy a budai oldal mellett döntenek akkor, ha közelben lesz valamelyik Duna híd, hogy a mentők számára is könnyen elérhető legyen"- tette hozzá.
Egy év telt el az új kórház megépítésének bejelentése óta, de azon a vitán kívül, hogy hol legyen a kórház és, hogy teljesen új épület legyen-e vagy egy régebbi intézményt építsenek át, nem történt érdemi intézkedés. Remélhetőleg az idei költségvetésben elkülönített 1 milliárd forint nem vész kárba.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.