Mi a kínai csatornaépítés ára?

Figyelő Online - Molnár Brigitta
2016.01.11  11:20   
mail
nyomtatás
A kínai vízszállító csatorna építése miatt sokakat kényszerítettek, hogy elhagyják a lakhelyüket, azonban nehéz számukra az újrakezdés - írja a Foreign Policy.

Mao bejelentéseihez hasonlóan nagyon egyszerűnek tűnt az elgondolás: „Délen sok víz van, északon pedig kevés. Tehát szállítsunk északra vizet és megoldódik a probléma". Az 1952-es ötlet négy évtized múlva vált konkrét tervvé: megszületett Kína legambiciózusabb mérnöki terve. Ebben arról volt szó, hogy nagyjából 45 milliárd köbméter vizet szállítanak a Jangcéből és a mellékfolyóiból Pekingbe és a környékbeli farmokra, valamint a gyárvárosokba csatornákon keresztük. A központi útvonal 2014 végén kezdett el működni, s Hubeiből szállítja Pekingbe a vizet.

Mint olyan sok más kínai terv, ez is számos ember életét keserítette meg. A legtöbben úgy látják, hogy a South-to-North Water Transfer Project szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy megoldja a Peking környéki súlyos vízhiányt. Pekingben a szárazság pedig minden évben súlyosabbá válik az időjárási tényezők és a túlzott gátépítések miatt. A helyzetet az is nehezíti, hogy a területen található kevés víz túlzottan szennyezett. Úgy tűnik, hogy a 45 milliárd köbméter víz sem jelenthet tényleges megoldást a megfelelő szabályok kialakítása nélkül.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a vízszállítási projektnek nemcsak előnyei vannak, például megterheli a környezetet. 2006-ban már amiatt aggódtak a környezetvédők, hogy a Jangce folyó élővilága számára kifejezetten káros lesz az építkezés, hiszen így a folyóban összegyűlhetnek azok a szennyezőanyagok, amelyek a környező területekről kerül bele.

A környezeti terhelés mellett az emberekkel kapcsolatos szempontokra is érdemes figyelni. A projekt nyertesei egyértelműen a pekingi (és peking környéki) lakosok voltak, akik így nyugodtan tudnak zuhanyozni a lakásaikban és tiszta vízzel főzhetnek. Azonban több ezer embernek kellett elhagynia a lakhelyét a projekt miatt. Miután a környezetükben lecsökkent a víz mennyisége, más helyre kellett költözniük maguk mögött hagyva a munkahelyüket, a családjukat vagy a közösségüket. Őket csak az vigasztalhatja, hogy így megvalósult a vezetők elképzelése és elindult egy olyan projekt, ami megoldja a nemzet egyik súlyos problémáját.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: KínaMao

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200