A kevesebb alkohol kisebb kockázatot jelent az egészségre

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.01.08  17:56   
mail
nyomtatás
Azok az új irányelvek, amelyeket az alkohol-fogyasztásról Nagy-Britanniában közzétettek, csökkentették az ajánlott mennyiségeket és leszögezik: kockázat nélküli italozás nem létezik.
Az Egyesült Királyság egészségügyi főtisztviselői leszögezték: az új kutatások szerint a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is növeli a rák veszélyét.

Ennek megfelelően az új irányelv azt ajánlja, hogy a rendszeres italozók se fogyasszanak heti 14 egységnél többet. Ez a mennyiség hat pint sörnek(1 pint= 0,47 liter) vagy hét pohár bornak felel meg. A várandós nőknek egyáltalán nem szabadna alkoholt inni.

Az ajánlás szerint ha valaki iszik, azt mértékkel kell tennie. Ha három vagy több napon ivott alkoholt, utána néhány napot ki kell hagynia. Nem engedhető meg az sem, hogy a teljes, még elfogadható heti mennyiséget egy vagy két alkalommal fogyasszák el. A nagy mennyiségű italozás növeli a balesetek és sérülések veszélyét is.

Mérsékelt italozás

Az útmutató az alkoholizmus 1995 óta első, teljes körű áttekintése, bár a várandós nők és a fiatalok számára 2007-ben, illetve 2009-ben már készültek ajánlások.

A dokumentum a korábbiakhoz képest némi változást tükröz az Angliában, Walesben és Észak-Írországban élőknek. Azt javasolja, hogy ne igyanak alkoholt, vagy ha mégis megteszik, ne igyanak többet, mint egy vagy két egységet hetente egyszer vagy kétszer, és ne részegedjenek le.

Hogyan változott az ajánlás ?

A korábbi kormány által kiadott ajánlás a napi alkohol-fogyasztás mennyiségét férfiak esetében három vagy négy egységre, nők esetében kettő-háromra javasolta korlátozni. Az új irányelv heti korlátot határoz meg, elvetve azt a megközelítést, hogy a mindennapos alkoholfogyasztás rendben lenne.

Az új, 14 egységnyi korlát így férfiak és nők számára egyaránt az elfogyasztott mennyiség csökkentésére irányul.

Noha 1995 óta orvosok csoportjai azt ajánlják, hogy egy hét alatt a férfiak 21, a nők 14 egységnél többet ne igyanak, a kormány a napi fogyasztás alsó határának betartását javasolja. Lényegében tehát a kormány-ajánlás követi az orvosi javaslatot, csak kicsit tovább megy. Ami a várandós nőket illeti, az új ajánlás egyértelmű:  ne igyanak.

Korábban az ajánlás csak a fogyasztás korlátozását javasolta. Az új ajánlás világossá teszi, hogy néhány napon át egyáltalán nem szabad alkoholt inni, a nagy ivászatokat pedig kerülni kell. A korábbi, 1995-ös ajánlás nem fogalmazott ilyen egyértelműen.

Ezúttal nincs már különbség a férfiak és a nők között a heti alkohol-fogyasztási korlát tekintetében sem: heti 14 egységnél többet nem ajánlanak. Azért vetették el a napi korlát meghatározását, mert attól tartottak, hogy az napi fogyasztásra buzdít. A napi fogyasztást az új ajánlás egyértelműen elutasítja. és leszögezi, hogy nincsenek biztonságos határok. Az egyetlen kivétel az 55 évnél idősebb nők csoportja, akik szívének segíthet, ha legfeljebb heti öt egységet megisznak. 

Egyes tanulmányok azt állították, hogy kis mennyiségű alkoholfogyasztás megakadályozhatja a szívbetegségek kialakulását. Az új ajánlás szerint ez a nézet már meghaladott, túlbecsüli az alkohol előnyeit és rosszul értékeli azt a tényt, hogy a szívbetegségek megelőzése általában sokat javult.

Az új ajánlások egyik fő eleme arra a korábban fel nem ismert bizonyítékra épül, hogy az alkohol növeli a rák kialakulásának veszélyét. E bizonyíték szerint egy sor rákbetegség, így a száj, a torok és a mellrák kockázata növekszik, ha valaki rendszeresen, akár keveset is, iszik.

Mennyi alkohol van az egyes italokban ?

 Egy egységnyi röviditalban (25ml): 1 egység
 Normál (175ml) üveg borban: 2.1 egység
 Nagy pohár (250ml) borban: 3 egység
 Egy pint 4%-os sörben: 2.3 egység
 Egy pint 5%-os sörben: 2.8 egység 
 Egy pint erős almaborban (8%): 4.5 egység

A 14 egységnyi határt azért választották, mert azon a ponton az alkohol-fogyasztás eléri az alkohollal kapcsolatos halál bekövetkezésének 1 százalékos kockázatát. Ez még egy elfogadható mértékű kockázatnak tekinthető, mivel körülbelül ugyanakkora, mint amikor valaki napi gyakorisággal autót vezet.

"Tudatos döntések alapján"

Anglia Vezető Főorvosa, Sally Davies asszony kijelentette: "Bármilyen kis mennyiségű alkohol fogyasztása mindenki számára egészségügyi kockázatot jelent. Akkor azonban, ha férfiak és nők heti 14 egységnél kevesebb alkoholt isznak, csökkenteni tudják az olyan betegségek kockázatát, mint a rák és a májzsugor. Hozzátette: az ajánlás célja, hogy a közvélemény a legkorszerűbb tudományos ismeretekről kapjon tájékoztatást és lehetővé tegye, hogy az emberek tudatos döntéseket hozzanak italozási szokásaikról.

Ian Gilmore professzor, az Alkohol-egészségügyi Szövetség elnöke szerint az új ajánlásra nagy szükség volt. „Az embereknek joga van tudni arról, milyen kockázattal jár az alkoholfogyasztás. Csak pontos és áttekinthető információk alapján lehet dönteni arról, mennyi alkoholt célszerű fogyasztani.”

David Spiegelhalter professzor, az University of Cambridge kockázatelemzéssel foglalkozó szakértője szerint fontos volt az 1 százalékos kockázati határ beépítése az ajánlásba. Kijelentette: heti több alkalommal történő, egy órányi TV-nézés vagy heti több szalonnás szendvics veszélyesebb a mérsékelt alkohol-fogyasztásnál. „Igazából arról van szó, mekkora örömöt jelent valaki számára az óvatos italozás.”

Az ital-ipart képviselő Portman Csoport leszögezte: az Egyesült Királyság régi hagyománnyal szakított, amikor a férfiak és a nők számára ugyanazokat az ajánlásokat fogalmazta meg. A Csoport szóvivője közölte: „ez egyben azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyságban élő férfiaknak jelentősen kevesebb alkohol fogyasztását javasolják, mint az európai partner-országokban.”
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Felzárkóztatás: Balog elárulta, mi kell a sikerhez

Sikeres felzárkózáspolitikához minden érintett együttműködése szükséges - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

Lengyelország teljes mértékben elkötelezett az EU irányában

Fel sem merül, hogy Lengyelország kilépjen az európai közösségből.

Rakétaüzemmódba kapcsol a konjunktúraindex

Az index így is 2,5 éves csúcsára jutott - közölte a GKI.

Az évszázad összecsapása

A Gazprom és az Európai Bizottság között létrejött alku versenyképes áron biztosíthat gázt a jövőben a közép- és kelet-európai piacok számára.A csehek is perbe szállnak a német autópálya-díj ellen

A díjfizetési kötelezettség 2019-ben lépne hatályba.

Az EU üzent az oroszoknak

Az előző napon őrizetbe vett békés tüntetők haladéktalan szabadon bocsátására sürgette Oroszországot hétfőn az Európai Unió.

top200