A nagy Oroszország kovácsolta frigy

Figyelő Online - Dunai Péter
2016.01.10  09:00   
mail
nyomtatás
OROSZ EMBERI JOGI FÓRUM BUDAPESTEN. Manapság Oroszország és az EU kapcsolatai mélyponton vannak, Moszkva és Brüsszel alig kommunikál egymással. Emiatt is feltűnt az EU-Oroszország Civil Társadalom Fórum Budapesten decemberben rendezett 6. Közgyűlése mintegy 200 részvevővel, akik többsége orosz emberjogi, civil társadalmi aktivista volt.
A gyakorlatilag médiavákuumban lezajlott, különleges hangulatú rendezvényen mindkét fél képviseltette magát. Megjelent Mihail Fedotov, Putyin tanácsadója, az elnök mellett működő Emberjogi Tanács vezetője, a megnyitót köszöntötte Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet is. Ugyanakkor ott voltak az egyre inkább autoriterré váló orosz vezetést bíráló moszkvai, szentpétervári, permi, penzai, szibériai, távol-keleti emberjogi, környezetvédelmi aktivisták mellett a különböző szexuális orientációjúakat (LGBT) képviselők, akiket az orosz közvélemény konzervatív része, némelykor a hatóságok szemhunyása mellett támad. Tanulságos volt a zárónapon a szponzorok fellépése. Noha sokféle európai szervezet, magánszemély támogatja az oroszországi civil társadalmi mozgalmakat, csak az EU képviselői vállalták fel a pódiumot. A többiek háttérben maradtak, nehogy tovább nehezítsék annak a többtucatnyi orosz polgárjogi szervezetnek a működését, amelyeket egy minapi kormányrendelet a másként gondolkodók megfékezése keretében „idegen ügynököknek" minősített.

PUTYIN NÉPSZERŰ
A fórumon Jurij Dzsibladzével, az egyik legismertebb orosz emberjogi aktivistával, a moszkvai Demokrácia és Emberjogok Központja vezetőjével, a Koordinációs Tanács tagjával, a Fórum egyik alapítójával beszélgettünk az oroszországi helyzetről. „A saját véleményemet fogom elmondani, nem a Fórum álláspontját", - húzta alá.
A felmérések szerint Putyin támogatottsága 85-90 százalékos. Tizenöt éve, amióta hatalmon van, a tömegtájékoztatási eszközök és „polittechnológiai" módszerek segítségével meglovagolja a közvéleményben a sértettség, megalázottság érzését, amelynek gyökerei 1990-ig, a Szovjetunió széthullásáig, a szuperhatalmi státus elveszéséig nyúlnak vissza. „Megaláztak bennünket, a Nyugat kihasználta a helyzetet, hogy térdre kényszerítse az országot"... „Velünk nem számolnak, bennünket nem akarnak tisztelni" - az emberekben kisebbségi komplexus alakult ki. Ugyanakkor visszatért a tézis, hogy Oroszország újra erős, kulcsszereplő, számolni kell vele a nemzetközi kérdésekben.

A Krím annexiója, amit győzelem, sikerek formájában tálaltak a közvélemény elé, meghatározó szerepet játszott Putyin népszerűség-növekedésében. Lélektani, morális, történelmi szempontok is felbukkantak. „Ez a mi történelmi földünk.". Az ellenséges környezet retorikája nagyon fontos komponens volt ebben a folyamatban. Olyan polittechnológiai szólamokat hallott a társadalom, hogy „ellenség vesz körül bennünket". "Oroszország, mint egy ostromlott vár áll" "Mindenki ellenünk van". A közvélemény kutatások az autoriter rendszerekben nem működnek jól. Az emberek egyszerűen nem mondják meg az igazat, gyanakszanak a kérdezőbiztosokra is. Háborús állapotban élünk, mindenki, aki másként gondolkodik, külföldi ügynök, ellenség vagy áruló. Az utóbbi két-három évben korlátozták a szólásszabadságot, a gyülekezési-szerveződési szabadságot, felemelték a büntetési tételeket. A kémkedéssel, árulással foglalkozó törvényt kiterjesztették. Ha jól emlékszem, legalább másféltucatnyi ember ellen folyik eljárás az új, kiterjesztett törvények alapján, amelyek szerint a külföldi szervezetek, személyek által adott konzultációs, anyagi segítség aláássa Oroszország nemzetbiztonságát. „Az, hogy most magával beszélgetek, szélsőséges esetben felfogható, mint a nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekedet" - mondja.

MINDEN AZ EU-TÓL FÜGG
A hatalom számára az EU gazdasági kulcspartner. Az EU által vásárolt gáztól függ az orosz költségvetés, a munkabérek, nyugdíjak kifizetése. Elszigetelődésről nem lehet szó. De Putyinnak nem tetszik, ha az EU-tagállamoknak sikerül közös politikát kidolgozniuk. Sikeresen folytatja az oszd meg és uralkodj elven alapuló politikát. Elég ehhez egy-két renitens, Magyarország, Ciprus, vagy Görögország. Látjuk, hogy a visegrádi országokban konzervatív-populista fordulat megy végbe. Az orosz állami tömegtájékoztatási eszközök masszív propagandakampányt folytatnak. Műsoraikat hatalmas költségvetéssel profik csinálják, érdekesebbek az adásaik, mint a CNN-é. Trollokat, lobbistákat pénzelnek, fizetett cikkeket helyeznek el nyugati lapokban, amelyekre később hivatkoznak. Céljuk az európai közösség, az intézmények gyengítése.
Támogatják az euroszkeptikusokat, akik ma főleg konzervatív, jobboldali pártokban vannak. Magyarországon a Jobbik kiváló példa erre. Az orosz vezetés megosztani igyekszik Európát és a transzatlanti egységet. „Meg kell szabadulniuk az Egyesült Államok irányításától, maguk önállóak" - mondják a hajlíthatónak vélt európai országoknak. A terrorizmus elleni harc, a fenyegetettség nagyon rosszkor jön az orosz emberjogi erőfeszítések szempontjából, mert kialakítja a"barátok vagyunk, együtt harcolunk" atmoszférát, és semmi más nem számit. Sajnos sok európai politikus egyetért ezzel.

TARTÓS LESZ AZ UKRÁN VÁLSÁG
Tartani lehet attól, hogy az ukrán konfliktus elhúzódik, mert a Nyugat nem akar konfrontálódni Oroszországgal és megpróbál mindent, hogy csökkentse a feszültséget. Ez egyfelől helyes, de nem vezet Ukrajna területi egysége helyreállításához. A minszki megállapodások kompromisszum eredményei és a részletek nem egészen világosak. Az ukránok számára fontos probléma marad a választások kérdése a keleti területeken. Minszk általános amnesztiáról beszél, ám ez elfogadhatatlan, mert sokan háborús bűncselekményeket követtek el, békés lakosokat öltek, lakónegyedeket ágyúztak
Oroszország csökkenti intenzitását a konfliktusban, ezt látjuk 2015 nyara óta. „Befagyasztott konfliktust jósolok, amit bármikor fel lehet melegíteni, aktívvá változtatni." Ukrajna kapcsán a Nyugat komoly szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen. Ugyanakkor Moszkvában bizonyos idegesség tapasztalható, mert nem jött be egészen a várt pozitív hatás, nemcsak, hogy a kelet-ukrajnai szeparatista mozgalmak nem terjedtek ki Harkovra, Zaporozsjére, Nyikolaevre, de még Luganszk és Donyeck sem volt sikeres. Azt is próbálták bizonyítani, hogy Oroszország többé nem fogadja el a ráerőltetett nemzetközi játékszabályokat és saját szabályai szerint cselekszik. Az elmúlt tizenöt év nagy részében azt mondogatták, hogy az amerikaiak megsértik a nemzetközi jogot, ENSZ felhatalmazás nélkül bombázták Szerbiát, Szíriát, betörtek Irakba. Most ők ugyanígy cselekednek. Ahogy fent mondják, megszabadultak ettől a kettős, csalóka mércétől. Kritizálják Koszovó megteremtését, de ugyanazt csinálták Dél-Oszétia, Abházia esetében - most pedig a Krímmel. A népnek pedig imponál ez a szemtelenül erőteljes, magabiztos hang.

SZÍRIA PONT JÓKOR JÖTT
A közel-keleti beavatkozással az orosz vezetés gyengíti a kritikákat, elvonja a figyelmet a belső szegénységről, a korrupcióról, gazdasági problémákról - és Putyin nem egészen legális hatalmi rendszeréről. Az elnököt valóságos szakrális személyként, csaknem istenként vagy cárként tisztelik. Ám az emberek viszonya a hatalomhoz, a kormányzókhoz, tisztviselőkhöz, még a parlamenthez is szembeszegülő, mindenki tudja, hogy a tisztviselők, a választások korruptak, nem igazán legitimek. Ez a hatalom, a rendszer számára komoly fenyegetést jelent. A vezetés fél a tiltakozó akcióktól. Emiatt is fontos a háborús retorika, az ellenségkép megteremtése. Hogy gyerekek állami gondozásba kerülnek, idősek meghalnak, mert nincs gyógyszer - ez nem lényeges. A fontos az, hogy ismét nagyhatalom lettünk. De újabb és újabb sikereket kell demonstrálni. Az új politika célja, a társadalom felsorakoztatása a zászló köré-mögé, majdnem xenofób megnyilvánulásokkal. Ez azonban csapdahelyzetet rejt a vezetés számára is. Ki lehet a következő? Belarusz, a Baltikum? Ez utóbbi ország esetében a NATO tagság komoly visszatartó erő. Vagy Észak-Kazahsztán, ahol oroszok laknak? Ebben a logikai láncban Szíria nagyon okos lépés volt. Oroszország fontos partnerként megjelent az Iszlám Állam elleni nemzetközi harcban. A Nyugatnak ebben a helyzetben csökkentenie kell a kritikát és a konfrontációt Oroszország irányába.

A TÖRÖK HASONMÁS
Két pszichológiailag, komplexusok, személyes történet szempontjából hasonló emberről, Putyinról és Erdoganról, poszt-birodalmi sovinisztikus politikájukról van szó. Putyin nagy valószínűséggel nem számított ilyen drámai fordulatra, az orosz gép lelövésére, noha tudjuk, hogy Törökország figyelmeztette Moszkvát: ne repüljenek Szíria északi határvidékei felett, mert itt „baráti" népek élnek. De a logika „bennünket nem lehet korlátozni, vagy megállítani" - ide vezetett. Veszélyes orosz-török konfrontáció alakult ki, mert mindkét vezető, mindkét rendszer az expanzióra és a macsó szellemiségre épül. Eszerint ha engedsz, akkor elveszted arcodat országod közvéleménye előtt.
Az orosz birodalomnak mindig is részei voltak a különféle kultúrák, a többi között az iszlám is. De a mai helyzetnek vannak közös vonásai a magyarokkal, például az idegenellenesség. A szovjet időkben Közép Ázsia lakosai nem voltak különösebben erős iszlám-hívők, volt egy közös „szovjet" kultúra. Ma Oroszország európai részében nagyon sok közép-ázsiai gazdasági vendégmunkás dolgozik, csak kisebb részük politikai emigráns, akik menekülnek az üzbég, türkmén elnyomó rezsim elől. Most Tádzsikisztán is ebbe az irányba tart, sajnos, Kirgizisztánban, amely korábban demokratikus minta országnak számított a térségben, és Kazahsztánban is autoriter törekvéseket látni. A nem tradicionális iszlám megjelenését a térségben Szaúd-Arábia és a többi Öböl-állam támogatta. A Kaukázusból tízezrek mennek harcolni Irakba, Szíriába az Iszlám Állam oldalán. Tádzsikisztánban nemrég betiltották az iszlám újjászületés pártját, amely fontos szerepet játszott a kilencvenes évek polgárháborúja utáni politikai rendezésben.

KONZERVATÍV FORDULAT
Oroszországban mindig is léteztek nacionalista, szélsőjobboldali mozgalmak. A Kreml ezeket polittechnológiai lépéseiben felhasználta a liberális ellenzékkel folytatott harcban. Azokról az illegális szélsőjobboldaliakról van szó, akik liberális politikusokat, aktivistákat lőttek le. A szélsőjobboldali radikálisoknak, ezt bírósági okiratok is bizonyítják, voltak kapcsolataik a Kremllel. Mostanra ezeket a szélsőségeseket gyakorlatilag eltüntették, mert ez a fajta harc hivatalos politikává vált. Összefügg az orosz politika utóbbi években tapasztalt ideológizálásával - ami a Szovjetunió széthullása utáni időkre nem volt jellemző. A hatalom a társadalom konzervatív, kevéssé iskolázott rétegeire apellál, az idegenellenességre, soviniszta hangulatra, hivatkozik a történelmi folytonosságra, történelmi vívmányokra - és ami a legfontosabb, a hagyományos értékekre. Ez konzervatív fordulatot jelent Oroszországban. A a hagyományos értékek védelmezőjeként lép fel. Ilyen a pravoszlavizmus az emberjogi vitákban, ahol a hatalom a hagyományos értékek (család, konzervativizmus) mellett tör pálcát, szembeállítva a nyugati emberjogi felfogással. „Nálunk nem lehetnek eltévelyedettek (vagyis szexuális kisebbségek). A liberalizmus idegen tőlünk, itt nem lehet olyasfajta szólásszabadság, mint amilyen a nyugati társadalmakban. Tisztelni kell a hatalmat, akárcsak a cári időkben. Tehát az ideológizáció ezen nemzeti-konzervatív, meglehetősen agresszív értékek mentén megy végbe, nem tűri a pluralizmust, a kritikai gondolkodást-elemzést. Ebben az új paradigmában az elnök és a köréje csoportosult erők egyaránt részesei a hatalomtechnikának. A központi hatalom felhasznál több-kevésbé új mozgalmakat, ilyenek a különféle kozák-szervezetek, az önjelölt pravoszláv aktivisták vagy az Éjszakai Farkasok nevű motoros banda is. A függetlenek, az emberjogi csoportok a mai Oroszországban veszélyben vannak. Nemcsak az állami szervek fenyegetik őket, hanem ezek a látszólag magánkezdeményezésű szervezetek is. Ez utóbbiakra jellemző, hogy fizikailag is támadnak, például szétverik a modern kiállításokat, rendezvényeket. Nemcsak az LGBT-aktivisták, hanem bárki ellen fordulhatnak, aki bírálja a fennálló rendszert, helyzetet. A rendőrség, a bűnüldöző szervezetek a legtöbbször szemet hunynak tevékenységük felett.

A HELYES IRÁNY
Oroszország a nagy Európa része. Ez számunkra fontos, mert az európai út az egyetlen helyes irány Oroszország számára. Ma még megvannak a közös európai jogi-intézményi keretek, amelyeket meg kell erősíteni és fokozni Oroszország részvételét, elérve, hogy az Európa Tanács, az EBESZ komolyan viszonyuljon ezekhez. Aggasztó, hogy Oroszország és más európai államok rosszul hajtják végre az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatait, gyengítve az egész európai intézményrendszert. Könnyebb Moszkvának kibújni a kötelezettségek alól, ha Nagy Britannia nyílt kihívást intéz az EU ellen, Törökország nem teljesíti a bírósági döntéseket, vagy hogy Strasbourg semmit sem tesz, amikor Azerbajdzsán súlyosan megsérti a konvenciókat. Fontos számunkra a helsinki folyamat egészének megőrzése, a biztonság átfogó koncepciója, mert a biztonság nemcsak katonai, hanem emberjogi fogalom is, mondja Dzsibladze.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.Jön az ukrán vízummentesség

A grúzok után megszűnik az ukránok vízum-kötelezettsége is.

Szlovákia újjáépíti Kuba elaggott hőerőműveit

A Kubának nyújtott szlovák segítség azonban káros lehet a helyiek egészségére.

Közép-Európa lesz az innováció európai központja?

A Visegrádi Csoport vezetői kedden aláírják az innováció fejlesztéséről szóló „Varsói Nyilatkozatot".

Románia a dohányzás ellen harcol és nyerésre áll

Tilalmat rendelt el, társadalmi vitát rendezett és átültette a dohánytermékekre vonatkozó Európai Direktívát.

top200