Idén könnyebb lesz adósságot csökkenteni

Figyelő Online - Baka Zoltán
2016.01.06  19:57   
mail
nyomtatás
Végül minden vállalását teljesíteni tudta a pénzügyi kormányzat, idén pedig előnnyel vág neki az évnek.

Az egész évre tervezett államháztartási hiány kétharmadát sem érte volna el a tényleges deficit, ha még tavaly rendeződik az elszámolási vita a magyar kormány és az Európai Unió között. Melynek eredményeképpen 560 milliárd forint összegben a magyar költségvetésnek kellett lényegében megelőlegeznie a kifizetéseket az előző évben. Ha ez nincs, akár 1,5 százalékos is lehetett volna 2015-ben a pénzforgalmi deficit, szemben a tervezett 2,4 százalékkal. Valamelyest azonban így is sikerült csökkenteni a hiányt - derült ki a ma délután közzétett államháztartási beszámolóból. Mint arra a délelőtti tájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is utalást tett, inkább a 2 százalékhoz lehet közelebb a deficit tényleges mértéke.

Az uniós pénz egy része már tavaly év végén befolyhatott, a nagyobbik fele azonban idén érkezik meg. Ez nem befolyásolja a 2015-ös államháztartás eredményszemléletű kimutatását, csak a pénzforgalmi egyenleget. Valamint az államadósság alakulását is érintik a történtek, hiszen az átmenetileg kieső brüsszeli rész pótlásának fedezetét állampapírok kibocsátásával biztosította a kormány. Ez megnehezítette az adósság törvényben vállalt csökkentését az előző évben, bár a miniszter bejelentése szerint mégis sikerült teljesíteni a jogszabályi előírásokat. Idén viszont arra nyílik lehetőség, hogy a beérkező, de magyar oldalon már kifizetett uniós támogatási részt adósságcsökkentésre fordítsa a kormány.

Ami a további részleteket illeti, a központi költségvetés 1195,9 milliárd forint hiánnyal zárt, a társadalombiztosításban 24,9 milliárdos deficit halmozódott fel, az egyéb pénzügyi alapoknál pedig 2,2 milliárdos többlet keletkezett. A helyi önkormányzatok elszámolására még várni kell, egészen márciusig. A tb-alapoknál nyilván az egészségügyben kellett felhalmozódnia a deficitnek, a nyugdíjalapoknál erre elméletileg nincs mód, a korábbi kormánydöntés miatt.

Azt is megtudtuk a nem teljes körű beszámolóból, hogy az adóbevételek 848 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit, amit a szaktárca a feketegazdaság kifehérítését szolgáló intézkedéseknek - online kassza, közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer bevezetése - tud be.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200