Csak minden negyedik cég lesz jó adózó

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.01.05  17:11   
mail
nyomtatás
Sokat elárul a magyar cégvilágról, hogy a vállalkozások háromnegyede rossz adózóként kerül be a NAV regiszterébe.
Fontos látlelet lesz a magyar vállalkozások világáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal újítása, jelesül az, hogy ettől az évtől megkülönböztetik a jó és rossz adózókat. Ez nem csak egy jelképes plecsni lesz, kedvezmények és kötelezettségek járnak majd a besorolással. Aki a jó adózók közé kerül, vele szemben megengedőbb lesz az adóhatóság a vizsgálatok során, aki viszont a rosszak közé számítanak, szigorral néznek majd szembe.
Nos, a magyar kormány felmérése szerint sokkal több vállalkozásnak van oka aggódnia, mint ahányan megkönnyebbülten várhatják a minősítést. Varga Mihály tavaly decemberben a parlament gazdasági bizottsága előtt adott évértékelést, és képviselői kérdésekre elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásai szerint a vállalati adózóknak körülbelül az egynegyede kerülhet jó adózói kategóriába, s a háromnegyedük a rosszba. Ezek szerint csak minden negyedik vállalkozás tudott megfelelni annak az elvárásnak, hogy az elmúlt években minden tekintetben tisztességesen eleget tegyen az adókötelezettségüknek. A többiek botlottak, egyszer vagy többször, ezért ők több, hosszabb és célzottabb adóellenőrzés elé néznek az új időszakban.
A minősítést negyedévente végzi el a NAV, a besorolásról elektronikus tájékoztatást kapnak az adózók. Értesítés csak akkor jön, ha változik a vállalkozás minősítése. Az összeolvadással, beolvadással létrejövő jogutód csak akkor őrizheti meg megbízható besorolását, ha a jogelődök mindegyike ilyen minősítést kapott a NAV-tól. Különváláskor viszi magával a jó kategóriát a kiváló vállalkozás. Az adózó fellebbezhet is, ha úgy véli, nem megfelelő a besorolása, erre hat hónap áll a rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200