Sikerült megegyezni Brüsszellel?

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.01.05  16:24   
mail
nyomtatás
Az államadósság tavaly év végi alakulását befolyásolhatták a beérkező uniós pénzek.
Jó hírek bejelentésére készül a Nemzetgazdasági Minisztérium, holnap délelőtt Varga Mihály miniszter ad tájékoztatást az államháztartás, illetve az államadósság 2015-ös alakulásáról. Abból lehet következtetni a kedvező tartalmú bejelentésre, hogy egyrészt a hivatalos adatközlés délutáni időpontja elé időzítették a tájékoztatót, másrészt az esemény beharangozója (Csökkenő hiánypálya - kedvező államháztartási folyamatok) is erre utal.

A miniszter lapunknak adott karácsony előtti interjújában már beszélt arról, hogy a deficit alacsonyabb lehet a betervezett 2,4 százaléknál. Valahol 2,1-2,2 százalék körülre várta akkor a tárca a hiányt. Azóta több elemzés is megjelent, melyek szerint még alacsonyabb, akár 1 számjegyű is lehetett tavaly a deficit mértéke. Ezt az évközi finanszírozási és egyéb adatokból következtették ki. Mivel az NGM nem volt ilyen derűlátó, elképzelhető, hogy valamilyen tételt - például az uniós támogatások visszafogása miatt szükségessé vált nemzeti költségvetési helytállást - nem vettek figyelembe ezek az elemzések.

A miniszter szerint tavaly 600 milliárd forintot tartott vissza Brüsszel a vitás ügyek miatt. Ebből valamennyi időközben beérkezhetett. Erre utalt a tárcavezető a parlament gazdasági bizottságának december 10. ülésén, melynek jegyzőkönyve azóta felkerült a bizottság honlapjára. Itt azt mondta Varga, hogy bízik benne, a rendezendő vitáknak legalább egy részére még ebben az évben (tehát 2015-ben) pont kerül, és ezek a támogatások rendben megérkeznek Magyarország számára. A bizottsági ülésen - s lapunknak is - úgy fogalmazott, hogy lát esélyt rá, hogy az elmúlt négy év adósságcsökkentése után 2015-ben is kisebb mértékű legyen az adósság, mint volt az előző év végén. Akkor a GDP 76,2 százaléka volt az adósság aránya.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200