Én is érzékelem, hogy sokan megsértődtek

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2015.04.28  09:31   frissítve: 2015.04.27 16:42
mail
nyomtatás
Az egész Liget projekt kapcsán finom kommunikációs játékok zajlanak, s ennek részei a látványtervek. Megvezetik azokat, akik nem szakértők - nyilatkozta a Figyelő Online-nak Zoboki Gábor építész.

 

- A Baán-féle csapat azzal vádolja, hogy meg akarja torpedózni a Liget-projektet. Az Ön építészirodája a budai Várban, a Szent György téren helyezné el az Új Magyar Nemzeti Galéria épületét. Mi volt ez, provokáció?

- Nem akartam Baán Lászlót és csapatát megbántani. Tudom, hogy lehetetlenül nehéz egy ilyen projektet kiharcolni, de képtelenségnek tartok egy „Hősök tere"- méretű házat lerajzolni a Ligetbe, ami dupla magas, mint a MÜPA. Olyan alkotóközösség vagyunk, amelyben a szakma legkülönbözőbb ágai működnek együtt: tájépítészek, művészettörténészek, muzeológusok, és a bécsi MuseumsQuartier alapító kurátorait is bevontam. Rádöbbentünk, hogy nem megfelelő programmal rohan előre a projekt. Nincs ma itthon olyan józan építész, aki a Ligetben, egy ilyen kiírás mellé odaadta volna a nevét, tévedés ekkora léptékű épületet odahelyezni. Formai eszközökkel nem lehet eltakarni azt a bődületes megastruktúrát, amit elvárnak az építészektől. Javaslom, hogy folytatni kell a Liget-stábnak a munkát, de nézzenek rá a léptékvonalzójukra és ne hozzanak egy 200 éves örökséget lehetetlen helyzetbe.
- Politikai vitát akart nyitni a kérdésről?

- Itt nem politikusi, hanem szakmai konszenzusra van szükség, amit a Liget-projekt stábjának kellene megteremtenie.

- Szinte minden eldőlt, az utolsó nyertes pályázatot választják ki, s jövő januárban kezdődik a kivitelezés. Jó nagy követ dobott az állóvízbe.

- Én is érzékelem, hogy sokan megsértődtek, de a pályázatok azért vannak, hogy méltó szakmai vitákat involváljanak. Eredendően arról kellett volna megkérdezi a szakmát, milyen legyen Budapest múzeumi struktúrája, ám mire elérkezett hozzájuk a kérdés, már csak erről szólt: Hol raknátok le a Ligetben 180 ezer négyzetmétert? Hiszem, hogy az eredeti kérdésre fantasztikus válaszokat adtak volna az urbanisták és építészek.
- Nem számít, hogy temérdek pénz ment el az előkészítésre?

- Ha a város elmúlt 25 évét nézzük rendkívül kevés forrást szántunk a projektalapú városfejlesztésre. Nemzetközi rangú építészek bevonására pedig alig volt példa. Folyik a szakmai vita, nem csak az építészek, hanem remélem a muzeológusok között is. Nem szabad sajnálni az anyagi forrásokat, mert egy rossz koncepció szerinti építészeti megoldás több évtizedre meghatározhatja nemzeti gyűjteményeink sorsát. Rengeteg a tanulság is, például kiderült, hogy csak megfelelő programra érkezhetnek kiváló építészeti megoldások.

- Sokan fantazmagóriának minősítik az Ön tervét, azt mondják, nem hadakozna, ha nem tudna maga mögött politikai erőt?
- Kizáratni magunkat egy pályázatból - ha a kiírással nem értünk egyet - dolgozni három hónapig egy koncepción, az önmagában is kötelező egy olyan szakmai pályán, amelyen az irodánk lépdel. Kapott már eddig is hideget-meleget, kemény szakmai kritikákat is, de érthető, hiszen különböző érdekek versenyeznek. Azt szerettem volna bizonyítani, hogy van ma Magyarországon szellemi potenciál, ami a Múzeum-negyedet jól is meg tudná csinálni. Ha ezt a politikusok megértik, az nagyszerű.


- A nemzetközi sztárépítészek, akik részt vettek a pályázatokon, miért nem szóltak, vétek monstrumokat tervezni a Városligetbe. Nekik is van léptékvonalzójuk.

- Ezek az építészek jelen akartak lenni, szerették volna a nevüket behozni Magyarországra, s a website-juk térképére feltenni Budapestet. A projekt gazdái pedig velük akarták bizonyítani a projekt koncepciójának hitelét.

- Látványterveik mindazonáltal bámulatosak...

- Az egész Liget projekt kapcsán finom kommunikációs játékok zajlanak, s ennek részei a látványtervek. Megvezetik azokat, akik nem szakértők. Harminc-harmincöt méteres fák állnak a sajtóban közölt látványterveken, melyeket nem az építész sztárok készítettek. Könnyű azt is belátni, hogy ha feltörik és visszaparkosítják annak a hatalmas autó-parkolónak a burkolatát, ahol hajdan „úttörők, tankok és munkásőrök meneteltek", akkor érjük el a Városliget eredeti zöldfelületi mutatóit. Minden, a Ligetbe épített épület csak elvesz ebből az értékből.


- L. Simon László államtitkár a Magyar Narancsnak adott interjúban kimondta, nem teljesen biztos a projekt megvalósulása. Meggyőzte őt?

- L. Simon a kormány és saját véleményét ismertette, ehhez nekem semmi közöm. Közös „fellépésünk" újságírói lelemény. Egy széleskörű, multidiszciplináris alkotóközösség döntött egy hónapnyi program és Liget-vizsgálat után, hogy kiutat javasol a jelenlegi helyzetből. Arról kell inkább beszélni, hogy az emberek általában ezekkel a házakkal akarják e reprezentálni a legfontosabb közgyűjteményeket. Párizs, Sydney is megépítette a maga építészeti emblémáját. Eric von Egeraat, holland építész kollégám is arról beszélt egy konferencián, hogy Budapestnek már meg vannak ezek az emblematikus épületei.

- Nem gondolja, hogy ugyanakkor szakmailag támogatható Baán Lászlónak az a gondolata, hogy Budapest brand lehet a múzeum-negyed?

- Baán Lászlónak zseniális az ötlete, hogy összefüggést kell találni a múzeumok között. Egyetértek, hogy azonos lokáción belül kell a turistáknak kínálatot nyújtani, ám ezt meg lehet csinálni fakivágás nélkül is. A galéria sétát jelent, a műtárgyak, de a múzeumok között is sétálni kell. S ha a magyar állam zsebére gondolok, akkor azt a kérdést is fel kell tenni, mi lesz azokkal az épületekkel, amelyek omladozó félben vannak. Hiába hozunk be valamennyit a Liget projekt sikerén, ha a város többi részét hagyjuk lepusztulni. Ha az „állam zsebét" nézem, az Andrássy úti paloták felújítása minden nappal többe és többe kerül, tehát érdemes egy tágabb körű gazdasági megtérülési vizsgálatot készíteni.


- Próbálta erről esetleg Orbán Viktor miniszterelnököt is meggyőzni?

- Most még nem a politikusoknak kell dönteniük, hanem a nyílt párbeszédet kell megkezdeni, melynek keretében a szakma különböző szféráinak kell összedugniuk a fejüket. Úgy látom, hogy a Liget projekt felelőseinek sokat segítene a további vizsgálat és a projekt mélyebb elemzése. De ami a legfontosabb: a közembert hitelesen tájékoztatni kell.

- Beszélt Baán Lászlóval erről?

- Másfél éve legutóbb és akkor is csak nagyon felületesen. Pedig van ma Magyarországon százas nagyságrendű építésziroda, aki nyitott lenne a Múzeum-negyed gondolat „megtermékenyítésére". Ezekre a folyamatokra sok időt kell hagyni, hiszen a Parlament több, mint 10 évig épült, a Zeneakadémia és a Müpa meg több, mint 5 évig. Amíg egy téglát nem raktak le, addig nincs baj.

- Elképzelhetően tartja, hogy a kormány kihátrál a projektből, hiszen törvény és kormányhatározat is született róla?

- A kormány munkáját segíteni kell azzal, hogy a szakemberek letisztázzák a „mit" és „hogyant". Ezt nem lehet megúszni szakmai vita nélkül. Állandó kapkodás zajlik, az EU-s pénzek felhasználására sem láttak rá időben a mérnökök. Egy kormányelőterjesztésből pedig mindig a részletezést érdemes elolvasni. Ez méri meg a határozatot. Ha nincs mögötte szakmai tartalom, akkor nehéz megvalósítani. Úgy látom, hogy hiányzott egy év társadalmi konzultáció, ami megalapozta volna az alternatív megoldásokat. Mi Budapestről beszélünk és nem érdekek szerint haladunk. Nem politikai pártfogókat kell keresni, hanem a megoldásokat végiggondolni. A konzultációk során rátapintottam pszichológia bugyrokra, amik robbantak. Szócsöve lettem fejekben előkészített múzeumi projekteknek. Visszatérve a kormányhatározatokra, nemrégiben született egy olyan jogszabály, hogy építész és belsőépítész nem tervezhet műemléket. Ehhez nem kell semmit hozzátennem. A kollégáim is csak találgatják: akkor hogyan tovább?Zoboki Gábor


- Mi lesz a Baán-féle tervvel?

- Én a legjobb feltételezéssel élek: egy jelentős vizsgálat után egy alternatív megoldás születik. A folyamat lényegét abban látom, hogy a Liget-projekt csapatának más álláspontjával a politika és a szakma feszül egymásnak újra és újra. Mindenki a legjobb tudása szerint hangoztatja az érveit. Én építészként azt állítom, ami a szakmai meggyőződésem. Sokat beszélgetek erről azóta kollégákkal, barátokkal és mindenki megérti, hogy egy össz-budapesti problematikáról van szó. Tehát nem szabad személyes vitába belemennünk. Baán Lászlót nagyon tisztelem, egy nagy karmester, kiválóan menedzseli a projektet. Sok kollégám nyitott lenne arra, hogy segítse abban, hogy elérje a legnemesebb célt.

- Van egy régi kínai közmondás: Minek sietni, ha rossz úton jársz? Érvényes ez erre a fejlesztésre?


- A mi alkotóközösségünk későn ébredt, de láthatóan egy feszült pillanatban gondolkodott másképpen, ennek a hatását előre fel sem mértük. Megmutattunk valamit, ami sok-sok ember fejében motoszkált már. Egy kis oldószert tettünk a párbeszédbe. De ki emlékszik ma már arra, hogy milyen „purpárlé" volt az Országház és az Operaház építése körül. A ház ott van és legtökéletesebben szolgálja a feladatát. Szóval teljesen normális, ami zajlik.

- Hogyan tovább?

- Nem szabad egyik csapatnak sem megsértődnie, okos és nyitott párbeszéddel meg fogjuk találni a megfelelő megoldást. A Budai vár felújítása esetében is 20 évekről beszélünk.

- Mi lett a sorsa a Magyar Urbanisztikai Társaság által elfogadott állásfoglalásnak, amelyben a Múzeum-liget projekt felfüggesztését javasolják?

- Nem támogatom a kiáltványokat, mert azt gondolom, nem lehet explicit kijelenteni dolgokat. Nem szabad tiltakozni, csak „igen"-eknek van értelme, a „nem"-ekkel nem jutunk előbbre.

- Fog lobbizni a koncepciójáért?

- Ha valóban kialakul egy szakmai konszenzus, mindenképp. Alkotóműhelyünket elsősorban a privát piacon szerzett munkáink fémjelzik, ez adja hitelünket és nemzetközi elismeréseinket. De szívesen moderálnék szakmai találkozókat.

- Ön szerint eldőlt a meccs?

- Dehogyis! Elképesztő mennyiségű bátorítást és bántást kaptam az elmúlt hetekben. Bízom benne, hogy az a Liget-projekt, ami a pályázat beadása előtt volt, már nincs - mert vétek lenne a győztes pályázatokból bármelyiket megépíteni. Az én szerepem az volt, hogy katalizátorként elindítsam a szakmai vitát a múzeumi-negyed végső megformálásához. Ha egy ilyen vita néha „öv alá csúszik" és sokan megbántódunk, akkor is megéri. Tény, hogy többen szálltak vitába, mint hinni mertük volna. A koncerteken, de még utcán is megállítanak emberek. Egy nemes ügy mellé tették le a voksukat, közbeszéd zajlik az építészetről. És ez így jó . . .

NÉVJEGYZoboki Gábor (51) Ybl-díjas építészmérnök, a Zoboki - Demeter & Társaik Építésziroda igazgatója, vezető tervezője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Egyebek között csapatával ő tervezte a Művészetek Palotáját, s a kínai Sencsenben a Nansan Kulturális, Sportközpont és Művészeti Múzeumot. A Magyar Építész Kamara és a Magyar Építész Szövetség aktív tagja, számos fővárosi és kerületi tervzsűrin szerepel, mint résztvevő és mint zsűror. Zenerajongó.

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.top200