Az állam nem segíthet

Figyelő Online - Muraközy Balázs
2015.01.15  06:14   
mail
nyomtatás
Az elmúlt évek számos vállalati szintű kutatása kereste arra a választ, hogy milyen szerepet játszanak a cégek versenyképességében a fejlettebb országokból érkező technológiatranszfer különböző formái. Az ilyen kutatások rámutatnak arra, hogy milyen gazdaságpolitikai eszközök segíthetik leginkább hazánk technológiai felzárkózását, vagy mennyiben vetik vissza azt a különféle protekcionista és versenykorlátozó intézkedések.
Makrogazdasági szempontból kulcskérdés, hogy mennyire fontos szerepet játszik a bővülésben a technológiai felzárkózás, összehasonlítva például a tőkebeáramlással vagy a munkaállomány növekedésével. A technológia szerepét úgy mérhetjük, hogy mennyi hozzáadott érték jut egy-egy foglalkoztatottra, ez a munkatermelékenység. Egy másik mutató az egy foglalkoztatottra és egy egység tőkére eső hozzáadott érték, vagyis a teljes tényezőtermelékenység (TFP). ...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2015/3 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!
mail
nyomtatás
címkék: MTATFPMKT

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Pontozással nyert az EU

Kína igen ügyesen Oroszországot használja fel saját érdekei előmozdítására

A holland választás tanulságai: „jó” populizmus és mélyreható vita

A hollandok elmúlt 15-20 éve azt mutatja meg nekünk, hogy az olykor késhegyre menő vitáknak komoly hozadéka van

A munkaerőhiány okai és megoldási lehetőségei

100-150 ezer fő másfél év alatt kivezethető a munkaerőpiacra, de e mellett milliók átképzésére van szükség

Folytassa, Tarlós?

Pindroch Tamás jegyzete

top200