Orbán teljesen új rendszert tervez Magyarországon

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.10.16  07:00   
mail
nyomtatás
Valóban készülnek a vaskos előterjesztések, 2015-től nagy változásokra kell felkészülni - avatta be a Figyelő munkatársát egy a kormányzati reformprogramra rálátó forrásunk. Arról van szó, hogy a kabinet a nagy ellátórendszerek átfazonírozására készül, ennek érdekében készültek az elmúlt hetekben az előterjesztések a különböző tárcáknál. Új világ van születőben?
A választások után lesz bő három nyugodt évünk - utalt arra Orbán Viktor kormányfő egy-két hete, hogy a politikailag csöndesebb időszakot alkalmasnak tartja az állami szerep újraértelmezésére. Tény, hogy miközben a nyilatkozatok szintjén sok kormánypárti politikus lezártnak tekintette az elosztórendszerek reformját, gondoljunk akár az egészségügyre, akár a nyugdíjra, valójában fontos, de nem generális módosítások történtek.

Az egészségügynek időnként pótlólagos forrást nyújt a költségvetés, illetve a fenntartói jogok kerültek új gazdákhoz - a legtöbb esetben az önkormányzattól az államhoz - de ettől még a rendszer nem lett kevésbé pazarló. Miközben az ágazatra fordított kiadások apadni látszanak, legalábbis a GDP-hez viszonyítva. Míg 2003-ban a bruttó hazai termék 6 százalékát érték el az állami egészségügyi kiadások, 2012-ben már csak az 5,1 százalékát. Látszólag ellentmond ennek a tendenciának, hogy az egy főre jutó egészségügyi kiadások ugyanebben az időszakban 158,5 ezer forintról 225,2 ezer forintra emelkedtek, ezen belül az állami ráfordítások 112,7 ezer forintról 138,4 ezerre nőttek. Tehát míg a gazdasági növekedéstől elmaradt az ágazat forrásbővülése, a lakosokra mégis érzékelhetően több jutott. A magyarázat egyrészt a népességfogyásban, másrészt a piaci alapú egészségügyi szolgáltatásokban keresendő.

Ennyi mindenhez tényleg szükség lenne három nyugodt évre, de korántsem biztos, hogy része is lesz benne a miniszterelnöknek. Ellenzéki oldalról nem kell mitől tartania, házon belülről annál inkább. Nagyon úgy fest forrásaink szerint, hogy messzire került a konszolidáció a Simicska Lajos-Orbán Viktor konfliktusban. Egy ideig azt lehetett hinni - és jól informált nyilatkozóink is így látták -, hogy a látványos összeütközések végül lecsengenek, s dűlőre jutnak a felek. Ez ma már nem így néz ki, azt hallani, hogy átbillent a konfliktus, végleg elmérgesedett a vita, nincs már esély a megállapodásra. S még az is előfordulhat, hogy Orbán rosszul jön ki ebből a meccsből.

További részletek a legfrissebb Figyelőben!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..top200