Megvannak a Jeremie II. győztesei

Figyelő Online - Brückner Gergely
2012.10.30  09:28   
mail
nyomtatás
Felzúdult a kockázati tőkés szakma, amikor október 29-én megjelent a Jeremie II. pályázatának eredménye. Az NFÜ szerint transzparens eljárásban, szakmailag megalapozott döntés született. A politikai kötődésű jelöltek mindenesetre örülhettek, 33 pályázatból 10 nyert csak, de Töröcskei István ÁKK-vezérigazgató érdekköre mind a 4 pályázatával befutott.
A szóbeli prezentációkat elbíráló bizottság tagjainak cseréje, illetve irgalmatlan méretű telefonálgatás előzte meg az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok (Jeremie II. program) október 29-i eredmény-hirdetését. Azt korábban is a legtöbben tudni vélték, hogy a legerősebbnek tartott jelöltek, így a Töröcskei István ÁKK-vezérigazgató érdekkörébe tartozó két pályázó, illetve Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató családi vállalkozása sikeres lehet, ám az eredmény-hirdetés azért az ő sikerük ellenére is tartogatott meglepetéseket.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az eredetileg tervezett menetrendnél már valamivel korábban kihirdette a győzteseket (lásd kereets írásunkat!), amiben Csepreghy Nándor, az NFÜ kommunikációs vezetője szerint nincs semmi meglepő. Mint megtudtuk, az NFÜ felé valóban megfogalmazódott a kérés, hogy minden döntést gyorsítson fel, az uniós források minél jobb abszorpciója érdekében. Ami pedig a végeredményt illeti, a 28,5 milliárd keretösszeggel meghirdetett kiírásokra összesen 21 vállalkozástól 33 pályázat érkezett. A pályázónként 1,5 milliárdos magvető programra 8, a növekedési alprogramon belül a pályázóként 3 milliárd forintos uniós társfinanszírozással létrehozott alapokra 15, míg a pályázóként 4,5 milliárd forintos uniós társfinanszírozással létrehozott alapokra 10 pályázat érkezett. A kiírás szerint legalább 30 százaléknyi magánforrást kell bevonniuk az alapkezelő társaságoknak, ebből áll össze a 41 milliárd forintos keretösszeg.

SZÓBELI
Sokan reménykedtek, ki-ki a szakmaisága, a befektetői háttere, a jó befektetői kapcsolatai miatt ment biztosra, és vélte úgy az utolsó pillanatig, hogy nyert. Az eredmény-hirdetést megelőző hétvégén még két olyan pályázó is volt, akit biztos befutóként hallottunk, ám végül nem kerültek rá a győztesek listájára. Az utolsó napokban irgalmatlan telefonálás és lobbizgatás kezdődött, sokan hitték úgy, hogy a döntés még befolyásolható. Aztán amikor felszállt a füst, a vesztesek elkeseredtek, a nyertesek a kimaradók szemében rossz megítélés alá estek, sokan nagyon idegesek voltak, amikmor elértük őket.

Melyek voltak a fő panaszok? Az indulók elsősorban a szóbeli prezentációk bíráló bizottságára panaszkodtak. Hiszen miközben a Jeremie II. szakmai anyagait a Magyar Vállakozásfinanszírozási (MV) Zrt. írta, ő állította össze a hiánypótlásokat, a tisztázó kérdéseket, ezt a szakmai előkészítő szervezetet mégis végül teljesen kihagyták a zsűriből. Abból a zsűriből, amely a vesztesek szerint felkészületlennek tűnt, a tagok nem ismerték az anyagokat, alig kérdeztek, nyomkodták az előadásokon a telefonjaikat, és amelybe meglepő módon sem a kockázati tőkések szakmai szövetsége, sem más szervezetek nem delegáltak tagokat, csak az NFÜ.

SZIVÁRGÁS
Csepreghy Nándor meglepő, még a Figyelő hetilap korábbi cikkét is érintő magyarázattal szolgált. Mint megtudtuk, azért kellett a korábban tervezett MV-s tagokat inkább NFÜ-s delegáltakkal felváltani, mert korábban a szivárgás gyanúja merült fel.

Vagyis, a pályázatok beadása után pár nappal a sajtónak már részletes információja volt arról, hogy ki mindenki pályázott a programra, így az NFÜ olyan döntéshozókat szeretett volna, akik nem szivárogtatnak, akikről nem tud a szakma, akiket nem ismernek a pályázók. Mivel megítélésünk szerint a sajtóban a Figyelő címlapsztorija követte a pályázatok beadását a legrészletesebben, kötelességünk leírni, hogy a Figyelő cikkének három szerzője nem az MV-től kapott információt arról, hogy ki pályázott, hanem egymás között felosztva, a kockázati tőkealap-kezelőként regisztrált valamennyi céggel igyekezett felvenni a kapcsolatot, és az indulóktól kérdezte meg, hogy adnak be pályázatot.

Mindenesetre a döntést hozó irányító hatóság így látta biztosítottnak, hogy objektív szempontok döntsenek, ezért kellett csere a bíráló bizottság összetételében, de Csepreghy Nándor hangsúlyozta a Figyelőnek, hogy az NFÜ megítélése szerint a bizottsági tagok rendelkeztek a kellő szakmai kompetenciával.

A végeredmény
Teljesen transzparens volt az értékelési folyamat, mindenki megismerheti a saját értékelését, panasszal pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz lehet fordulni - adott további tájékoztatást az NFÜ. Az indulók egy része azonban botrányt emleget, szervezkedik, mások rezignáltak, hiszen azt persze nehéz megfellebbezni, hogy miért azok nyertek, akiket látatlanban előre borítékolni lehetett. A fásult tagok szerint inkább csak az volt a kérdés, hogy a legerősebb politikai kötődésű jelöltek vajon két körben is nyernek-e.

Természetesen azt sosem lehet pontosan bizonyítani, hogy egy amúgy politikailag erős támogatottságú jelölt valóban nem szakmai alapon nyert. Sajnos az előzmények tükrében igazán az sem lehetett meglepő, hogy így alakult, az NFM-NFÜ világhoz kötődő nagy uniós támogatású infrastrukturális beruházások pályázatainak győztesei között is nagy sűrűséggel bukkantak fel ugyanazok a csoportok, és ki ne ismerné a politikusi visszakérdezést: melyik törvényben van az benne, hogy a Közgép nem nyerhet tendert? Folytatás, lobbi biztosan lesz, a végső nyertesek remélhetőleg sok magyar vállalkozást segítve kezdenek majd el dolgozni. Azt pedig mindenki döntse el szakmai, vagy politikai megítélése alapján, hogy mi történt: nyertek legjobbak, vagy a politika és gazdasági hátországa ezúttal sem volt szégyenlős.

Győztesek klubja

I. A kicsik: Magvető Alap (egyenként 1,5 milliárd forintos uniós forrás):

1. Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - Lihi József a meghatározó név, aki a Quaestor foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatójában igazgatósági tag, de a képviselők között van Gaál Csaba, a CIG Pannónia korábbi vezérigazgatója és Ökrös András (Fotex, Pannon-Flax) is.

2. Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - A Jeremie-győztes Central-Fundot vezető Varga Zoltán másik kockázati tőkealap-kezelő érdekeltsége. További képviselői is a Central-Fundból ismertek: Szigeti Károly, Balogh Róbert, valamint Illés Gábor.

3. Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - A Széchenyi Bankhoz és így Töröcskei Istvánhoz kötődő csapat: Szakács Tibor, a hitelintézet vezérigazgatója, Lakatos Zsolt, a üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese, valamint Fekete Zoltán (ex-CSFB) az ismertebb képviselő.

4. Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - A számos bankot, brókercéget megjárt tőkepiaci szakember, Déri Viktor, illetve Tarnai György fémjelzi a csapatot, amelynek Deák Klára, Töröcskei István állandó üzlettársa a tulajdonosa és a befektetője.

II. A közepesek: Növekedési Alap (egyenként 3 milliárd forintos uniós forrás):

5. New York Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - az egykori BÉT-tag New York Brokerből ismert üzletemberek, így Binszki Szilárd, jellemzik a társaságot.

6. X-Tech Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor, vagyis a Biggeorge's másik cége.

7. Venturio Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - A wallisos Veres Tibor tulajdonában álló cég, képviselői között is jellemző a wallisos múlt.

III. A nagyok: Növekedési Alap (egyenként 4,5 milliárd forintos uniós forrás):

8. Bonitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.- Csányi Sándor OTP-vezető magánérdekeltségi csoportjához köthető alapkezelő, a Bonafarm-csoportból ismert képviselőkkel.

9. Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - lásd fenn!

10. Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - lásd fenn!

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.Romlott a német szolgáltatóipari hangulat

A német szolgáltatóipari szereplők hangulata harmadik hónapja romlást mutat a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet kedden közölt adatai szerint.

top200