A településekre sózzák a vezetékadó kivetését

Figyelő Online
2012.10.19  15:14   
mail
nyomtatás
A jövő évi költségvetési kiigazítási lépések között szereplő közművezeték-adó, a közműtulajdonosokra vonatkozó építményadó helyi adó, ezért annak bevezetéséről és - a meghatározott keretek közötti - mértékéről a települési önkormányzat dönt - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állásfoglalásából.
A tárca azt is megerősítette, hogy nem átmeneti teherről van szó, "az intézkedést tartósnak szánja a kormány". Az adó kivetése az építményadó esetében már megszokott módon történik. Az adóalany a törvény és a települési önkormányzat által meghozott adórendelet alapján bevallja az adóköteles vezeték hosszát. Ezt követően a hatóság határozatban megállapítja az adót, amit évente két részletben kell megfizetni - ismerteti a tervezet részleteit az NGM.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be a kormány jövő évi 367 milliárdos költségvetési kiigazító intézkedéseit, amelyek egyik eleme a közműadó. Ezt a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek nyomvonala után, ezek tulajdonosára vetik ki; méterenként 100 forint adó vethető ki. Az intézkedéssel a helyi önkormányzatok 30 milliárd forint többletbevételre tehetnek szert a kormány honlapjára felkerült dokumentum szerint.
MTI

Hozzászólások

mail
nyomtatás

Jolika és a fekete lyuk

A jóval kisebb kárértékű Hungária Értékpapír esetére kevesebb figyelem jutott, pedig nem akármilyen történet ez sem.

Szemétégetőre lesz pénz, a HÉV-ekre nem biztos

Több százmilliárdos uniós fejlesztési forrást kap Budapest 2020-ig, de ebből semmi sem jut a HÉV-ekre.

Csöndes visszavonuló

A Lombard csoport fizetésképtelensége nem szerepel napirenden.

Borstratégiával nyomulunk

A bor Magyarország stratégiai terméke, a nemzeti karakter egyik meghatározója - hangoztatta V. Németh Zsolt államtitkár.„A vírus kést döfött a húsvétunkba”

Mikor az Ebola kitört, Kamara kénytelen volt feladni tanári hivatását, és beállni sírásónak.

Kisgyerekeket erőszakolnak meg Kongóban

Több tucat kislányt raboltak el és erőszakoltak meg az éjszaka közepén egy kongói városban, azonban nem tudni, kik az elkövetők.

"Mindig verekszünk az ételért"

A nigériai menekülttáborok lakói folyamatos félelemben élnek, hatalmas feladata van az új elnöknek.

Egyre több embert hagynak megfulladni

2015 első negyedében már ötszáz menekült halt meg a Földközi-tengeren, ez tízszer több, mint tavaly.

Aktuális lapszám

Simicska Lajos birodalma 2010 óta akár 50 milliárd forint osztalékot is termelhetett, a kormány ellen indított háború miatt azonban valószínűleg már az idén lejtőre kerül.

sh-media, webfejlesztés