Szex & Docler - a különös milliárdos

Figyelő Online - Brückner Gergely
2012.10.04  06:59   
mail
nyomtatás
Hat-nyolcszáz millió dollárra taksált informatikai cégbirodalmával Gattyán György, a Docler-csoport fő tulajdonosa az egyik, ha nem a leggazdagabb magyar üzletember. Bár cégcsoportja tőzsdei bevezetését New Yorkban tervezi, cash flow-jából mostanában is sokat költ Magyarországon. A Figyelő eheti címlapsztorijában rajzolta meg az üzletember portréját, amiben Gattyán György is segítségünkre volt.
Gattyán György, a Docler-csoport 42 éves, jelenleg éppen Los Angeles és Budapest között ingázó tulajdonosa szuggesztív jelenség. Végtelenül udvarias és jól öltözött, valamennyi beszélgetőpartnerünk egyöntetű véleménye szerint adott szava megkérdőjelezhetetlen hitelességű. Ugyanakkor Gattyán olyan intuitív, ösztönös cégvezető, aki egész projekteket, cégeket, üzletágakat képes pillanatok alatt elengedni. Kerüli a nyilvánosságot, nem sok fotó készült róla, ugyanaz a néhány kép kereng a sajtóban.

A Figyelő címlapsztorija szerint javarészt a felnőttiparból származik Gattyán György döbbenetes vagyona és elképesztő, akár napi fél-egymillió dolláros cash-beáramlása. Ilyen jövedelem mellett érthető, hogy a milliárdosnak van miből cégeket, ingatlanokat vennie. Birodalma ma már 800 főt foglalkoztat és több tucat társaságból áll, de a milliárdos két vagy három Jeremie II. pályázaton induló alap felé is elkötelezte magát, nemrég két nagyméretű lakóingatlant vásárolt a Szeréna úton, a fáma szerint Gyárfás Tamás üzletembertől és megvásárolta a Hotel Normafa épületegyüttesét is, ahová saját képzési központját álmodta. Megvette továbbá az Andrássy út 19., illetve a mögötte elfekvő ingatlant is, amely a 4000 négyzetméteresre tervezett Il Bacio di Stile luxusáruházának lesz a helyszíne.

A legtöbb cége azonban máig, a budapesti vásárterület felé vezető úton, az Expo tér 5-7. cím alatti futurisztikus Docler-székházban működik. A munkatársak minden évben szuperelegáns ausztriai síelésre vagy éppen Amszterdamba, Las Vegasba járhatnak, rengeteg hollywoodi színvonalú, hatalmas céges partikon, sporteseményen, kirándulásokon vesznek részt. Ugyanakkor minden hónapban havi négy napot egy kevesek által ismert és elismert módszeren alapuló, személyiségfejlesztő tréningen töltenek. Az ilyen EOS képzések ugyanolyan megkérdőjelezhetetlen igazodási pontot jelentenek a cégcsoport életében, mint maga a főnök, a többek által már-már vallásos rajongással övezett „Gyuri".

A Figyelő vele is felvette a kapcsolatot, valamint sok üzletfelével, ismerősével, egykori és jelenlegi beosztottjával beszélt. Elsőként mindenki a tökéletes pénzügyi korrektségét emelte ki. Van, aki szerint mindez veleszületett tulajdonsága, mások szerint annyi pénze van, hogy a felmerülő összegeknek nincsen tétje számára. Megint mások úgy érzik, kikezdhetetlen üzleti tisztességével valójában túlkompenzálja, hogy jövedelme, nábobi vagyona döntően a felnőttiparból származik. Mindez részletesebben a Figyelő címlapsztorijában olvasható.

Pusztán a know-how-t birtokló cége, a nyereségeket konszolidáló WebMindLicenses (WML) Kft. tavaly 14,6 milliárd forint árbevétel után 13,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, és ezt a profitot a tulajdonos Gattyán György teljes egészében fel is vette osztalékként. A társasági és osztalékadóval is leadózott jövedelmével így biztosan a legnagyobb magyar magánadózók egyike, még ha ez természetesen anonim adat is. A NAV ennek ellenére szeptember elején hajnali öt órakor megszállta Gattyán magyar érdekeltségét, a mintegy 40 céget, befektetési társaságot, internetes start-upokat, játékfejlesztőket összefogó Docler-csoportot. Értelemszerűen az akció részleteiről sem a hatóság, sem a Docler nem árult el semmit. A Figyelő úgy tudja, hogy áfavizsgálatot tartottak, hiszen bár Gattyán társaságiadó-, illetve szja-ágon nagy befizető, de a szolgáltatás után az áfa nem a magyar, hanem a portugál költségvetést gazdagítja, mert a livejasmin szolgáltatást Madeira szigetéről nyújtják. „Jelentős adófizetők vagyunk, de az általam kifejlesztett üzleti modell az új és eléggé bonyolult technológiák miatt kétségtelenül szokatlan lehet a kívülállóknak, így érthető a folyamatos NAV- és egyéb ellenőrzés" - fejtette ki lapunknak Gattyán György. „

De vajon mekkora is lehet az a legendás vagyon? Gattyán György Magyarország 5-6. leggazdagabb embere a hivatalos listák szerint, ugyanakkor több beszélgetőpartnerünk szerint valójában ő a leg. A legfrissebb becslések szerint portfóliója fő fejőstehene, a Livejasmin erotikus oldal aktuálisan a világ 67. legértékesebb oldala, 44,6 millió dollár (10 milliárd forint) értékkel. Mindez igen óvatos becslésnek tűnik, hiszen ennél az összegnél évente nagyobb osztaléka származik a fő tulajdonosnak, reálisabbnak tűnne egy 10-es, 20-as szorzó. Sok becslést bekértünk. Egyesek a Docler-csoportot számunkra 400-600 millió dollár értékűre taksálták. mások szerint alsóhangon is minimum a 150 és a 250 milliárd forint közötti kategóriába esik az érték. Ő maga úgy áll ehhez, hogy „minden annyit ér, amennyit ténylegesen fizetnek érte. A válság megtanított bennünket is arra, hogy óvatosan bánjunk a számításokkal. A cégcsoport bevételei alapján lehet EBITDA-alapú értékbecsléseket végezni, és az kiadhat egyfajta tetszetős eredményt, de ez még nem jelenti azt, hogy valaki ennyiért holnap meg is akarná venni a cégcsoportot."
A Figyelő eheti cínmlaptörténetéből megismerheti a milliárdos életét is, illetve teljes cégcsoportját is!

 

Hozzászólások

mail
nyomtatás

Itt az új a versenytörvény

A kkv-k első versenyjogsértésükért bírság helyett figyelmeztetést kaphatnak.

Putyin figyelmeztette Orbánt

Ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha lemondana a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodásról. Ha Putyin mondja...

Illatos útról Dorogra: ott is bűzlik majd?

Az Illatos út után Dorogon okozhat rövidesen problémát az egykori Budapesti Vegyi Művek veszélyes hulladéka.

Rendesen megkaphatják a pénzüket az ápolók

Az egészségügyi dolgozóknak akár fél évig is várniuk kell túlórapénzükre.Milyen érzés először szavazni a diktatúra után?

Csaknem 700 észak-koreai menekült él az Egyesült Királyságban, akik egy része szavazhat a jövő heti választásokon.

Megmentheti Putyin Görögországot?

Moszkva kész 5 milliárd eurónyi zsebpénzt nyújtani Görögországnak, az országon átvezetett, tervezett gázvezetékért cserébe.

„Nem áll előttünk más, csak hatalmas nehézségek”

Három hónappal Alexis Ciprasz győzelme után már apadóban van a remény és pártja támogatottsága is kivérezni látszik.

Elveszítik a földjüket a brazil őslakosok?

Az elszegényedett brazil őslakosok helyzete tovább romolhat, ha elfogadja a kormány a PEC 215 nevű tervezetet.

Aktuális lapszám

A pénzügyi szférában nem az az érdekes, hogy ki lop és nem is az, hogy kitől, hanem csakis az, hol, milyen intézménynél. Ha egy tőkeerős, a reputációjára adó nagybanknál, akkor az ügyfelet kártalanítják. Ha egy vagyontalan, pilótajátékot üzemeltető brókercégnél vagy a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet folytató sufnibanknál, a mégoly megbízható Marcsikánál, Józsikánál, Jolikánál, akkor hiába futunk a pénzünk után!

sh-media, webfejlesztés