Oda a gigaüzlet - Ugrik a Négy Tigris

Pápa Marianne üzleti birodalma
Brückner Gergely, Varga Zsolt
2013-06-27 14:19
Kocsis Máté józsefvárosi polgármester hadat üzent az olcsó ázsiai csempészáruk Mekkáját jelentő Kőbányai úti Négy Tigris piacnak. Ám ezáltal csak egy erősen lepukkant retail értékesítési hely szűnhet meg. Maga a gigaüzlet, vagyis az olcsó ázsiai áruk kevés vám- és forgalmi adó megfizetésével történő kelet-közép-európai nagykereskedelmi terítése tovább virágzik. A Figyelő összeállítása igyekszik Pápa Marianne-t is bemutatni, akinek üzleti köre volt eddig a fő haszonhúzója a Négy Tigris piacnak.
Kocsis Máté, Józsefváros Fidesz-KDNP-s polgármestere a napokban bejelentette, hogy bezárják a Négy Tigrist. A piac üzemeltetőjével, a Komondor-cégcsoporttal a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és a MÁV ingatlangazdálkodási igazgatósága szerződést bont, hogy aztán a 150 napos felmondási idő után a Négy Tigris bezárjon, a vasúttársaság lemondjon róla, és a piac területén sportkomplexum épüljön. A vagyonrendezés hosszú hónapokat vesz igénybe. Állítólag már ahhoz is sok idő kellett, hogy a felmondást jogi szempontból körültekintően és támadhatatlanul fogalmazzák meg, mert a kiebrudalandó fél sztárügyvédeket is meg tud fizetni. A józsefvárosi pályaudvar 24 hektáros területén 6 különböző helyrajzi számú ingatlan található, ezek egyike a 4 hektáros kínai piac.

A Négy Tigris bezárásáról hozott döntés végleges és visszavonhatatlan - hangsúlyozza Kocsis Máté. Anélkül, hogy ezt kétségbe vonnánk, meg kell jegyeznünk, az utóbbi évtizedben minden évben bejelentették minimum egyszer a felszámolását. „ A felmondó levelet elküldte a terület kezelője, s azt át is vették. Még 150 nap - ennyi a felmondási idő - és nincs tovább" - mondja erre a józsefvárosi polgármester, aki persze maga is hallott a korábbi visszatáncolásokról. Kocsis Máté azt sem tartja városi legendának, hogy ezeket - finoman szólva - nagy pénz motiválta. Elődje is érdekes történeteket mesélt neki bizonyos politikai körökről. „A közhiedelemmel ellentétben nem volt rossz a viszonyom a tavaly elhunyt Csécsei Bélával"- teszi hozzá. Korábban az ügyészséget és a sajtót is megjárta az az információ, hogy e piac védelméért kapott hajba a folyamatosan büntetőügyekben érintett Tasnádi Péter biztonsági céges vállalkozó, illetve Pintér Sándor korábbi és jelenlegi belügyminiszter, akinek civil éveiben szintén voltak biztonsági cégei. Előbbi egy időben határozottan ezzel a konfliktussal magyarázta az ellene folyó eljárásokat, utóbbi pedig mindvégig tagadta, hogy bármilyen köze is lenne a józsefvárosi területhez.

KOMONDOR
Ám a piacot üzemeltető Komondor Kft. is érdekes cég, illetve cégcsoport, hiszen a kft-t tulajdonló Komondor Holding Zrt. több vállalkozást is összefog. A csúcsévekben milliárdos, újabban is még százmilliós nagyságrendű eredményt elérő holdingközpont elnök-vezérigazgatója Kele Miklós, de a csoport fő haszonhúzója a kft-t ügyvezető Pápa Marianne, 54 éves üzletasszony. Őket sikertelenül próbáltuk elérni. Kele Miklóst kecskeméti könyvelőcégénél kerestük, de mint megtudtuk, a vezérigazgató éppen szabadságon volt, és a kollégák nem tudtak abban sem segíteni, hogy kit lehet elérni a Komondor képviseletében. Csak annyit tudtunk meg, hogy az üzletember kecskeméti és budapesti üzleti aktivitása élesen elkülönül egymástól. Pápa Marianne-t is különböző érdekeltségein keresztül próbáltuk telefonon, illetve e-mailben elérni, de szintén sikertelenül. Kollégái szerint ő is külföldön van, más kompetens nyilatkozót sem ajánlottak nekünk. Így csak az őket ismerő forrásainkra tudtunk hagyatkozni, akik szerint Pápa Marianne hihetetlen erős kapcsolati hálóval bír, egykoron a piacot elindító Szetlik Ferenc üzletember felesége volt. Szetlik a rendszerváltás után a MÁV-tól bérelte a területet. Akik jól ismerték, azt mondják róla, vérbeli kereskedő volt, kisgyerekként már vasport és biztosítótűt árult. Aztán kinőtte magát, valóságos üzleti birodalmat épített ki. Volt utazási irodája, csárdája a Kiskunságban: a Komondor Kft. neve még mindig ezekre emlékeztet. Az elegáns Club Tihanynak is ő volt a tulajdonosa. Az amúgy gyakran jótékonykodó üzletember aztán a rendőrség látókörébe került, előzetes letartóztatásba helyezték, de a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette. Súlyos betegség után hunyt el, hatalmas vagyonát két kisgyermeke örökölte, gyámjuk pedig özvegye, Pápa Marianne lett. Azóta a két gyermek felnőtt, egyikük angol egyetemen tanul. Gergő a Komondor Holdingban is tisztviselő, s testvérével, Lilivel együtt közvetlenül is tulajdonosok a Club Tihanyban, illetve abban a Bács-Kiskun megyei, kecskeméti központú Gong Rádióban is, amelyben mások mellett Feldmájer Péter kecskeméti ügyvéd és zsidó közéleti vezető is a tulajdonostársuk.

OPERA, SZÍNHÁZ
Szetlik Ferenc halála után Pápa Marianne sokáig Kovács József világhírű operaénekessel élt együtt. Kovács József a rendszerváltás előtt fényes nemzetközi karriert futott be, nagyon jól megismerte az osztrák, illetve német opera világát és meghatározó személyiségeit. Miután a rendszerváltás előtt végleg visszatért Magyarországra, 1989-ben megalapította az Interoperett társulatát, illetve az azonos nevű cégét, amely magyar operaénekeseket közvetített külföldre, elsősorban német és osztrák fesztiválokra. Kovácsék 2004-ben megalapították a Belvárosi Színházat is. Mindezek a vállalkozások szintén az üzletasszonyra és gyermekeire szálltak, miután 2010-ben Kovács József elhunyt. A ma már alacsonyabb árbevételt elérő Interoperett Kft-t is Pápa Marianne, illetve a két gyermeke tulajdonolja, valamint e társaságban Kovács József Klára nevű leánytestvére is tulajdonos. Pápa Marienne-nek ezeken túl is vannak ingatlan-forgalmazó és vendéglátóipari érdekeltségei, ezen üzleti köré az Andrássy úti Művész Kávéházat üzemeltető Caffé Kft., illetve a XV. kerületi Origo Filmstudió nagyértékű ingatlanjának többsége. A Meddőhányó és Felsőkert utca sarkán felépített 170 ezer négyzetméteres ingatlanon több hipermodern stúdió is található, Európa egyik legmodernebb filmes létesítményében készült például Bruce Willis túlélő mozisorozatának legújabb darabja, illetve sportcsatornák is innen adnak műsorokat. A cég a kerület legnagyobb magánvállalkozása. Forrásaink hozzá kapcsolják a Petneházy Lovastanyát is, de ennek nem láttuk a cégregiszterben a nyomait. Ismerői szerint az üzletasszonynak ingatlanjai nem is csak Magyarországon, hanem neves európai városokban, a fáma szerint Monacóban, Szardínián is vannak. Az özvegy szolid becslések alapján is tízmilliárd forintos nagyságrendű vagyon birtokosa, sokak szerint vezethetné a leggazdagabb magyar nők toplistáját.


A hazai sajtó, így a hvg.hu is hozta azt a forrásaink által is emlegetett személyes kapcsolatot, hogy Pápa Marianne Portik Tamással került közelebbi kapcsolatba, annak letartóztatása előtt. Igaz, ennek a nexusnak nincsen semmilyen lenyomata a cégregiszterben. „Tudom, kicsoda Pápa Marianne. Személyesen nem ismerem, egyszer sem találkoztam vele, kerülöm a kétes hírű emberek társaságát" - mondta minderről lapunknak Kocsis Máté. - „Azt is tudom, hogy Portik Tamás élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök." Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a letartóztatásnak semmi köze a piac jövőjéhez. „Nem azért van előzetes letartóztatásban Portik, hogy könnyebben bezárhassuk a piacot, s nem azért kerül lakat a piacra, hogy a büntetett előéletű úr anyagi hátterét gyengítsük."

Az izgalmas történet további részletei az eheti Figyelőben.