A német szociáldemokraták egyhangúlag Martin Schulz-ot választották kancellár-jelöltnek

Csepi Lajos
2017-03-20 12:41
Martin Schulz, a német Szociáldemokrata Párt által Angela Merkel kihívójául választott kancellár - jelölt fogadkozott: szembeszáll a populizmussal, ha pártja megnyeri a szeptemberben sorra kerülő választásokat.
A Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini kongresszusának résztvevői egyhangúlag megerősítették Martin Schulz-ot, mint a szociáldemokraták a soron következő kancellár-jelöltjét. A pártelnöki tisztségre Martin Schulz volt az egyetlen jelölt, és megkapta a küldöttek 100 százalékának szavazatát, ami példátlan az SPD háború utáni történelmében.

Az új elnök Sigmar Gabriel-t váltja, aki januárban mondott le a tisztségről annak érdekében, hogy javítsa a Párt választási esélyeit.

A Párt, amely 2013 óta a német „nagykoalíció” kisebb tagjaként vett részt a politikai életben, most reméli, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke növeli esélyeiket arra, hogy Angela Merkel CDU pártja nélkül kormányozhassanak.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szociáldemokraták elmaradnak a CDU-tól, bár Martin Schulz személyes támogatottsága vetekszik a negyedik megbízatásáért versengő Angela Merkel népszerűségével. A vasárnapi kongresszust megelőzően az SPD főtitkára, Katarina Barley azt jelentette be hogy a párthoz idén 13 ezer új tag csatlakozott. 

Vasárnapi beszédében Martin Schulz a populizmus erősödését hibáztatta a dolgozók és a gazdagok közötti különbség növekedése miatt. A 61 éves politikus támadta a kereszténydemokraták adócsökkentésre és a védelmi kiadások növelésére irányuló terveit, amelyeket a jóléti programok terhére kívánnak megvalósítani. Martin Schulz szólt arról is, hogy az EU Parlament vezetőjeként ő mindig kiállt azok ellen, „akik megpróbálták lerombolni az egység projektjét.” „Ezek az emberek személyemben határozott ellenfélre találnak” tette hozzá a kancellárjelölt. Külpolitikai kérdésekről szólva elítélte Donald Trump amerikai elnök „nőgyűlölő, anti-demokratikus és rasszista” hangvételét.

A korábbi könyv-kereskedő, Martin Schulz a holland határ közelében fekvő Aachen-ből származik, aki valaha azt fontolgatta, hogy hivatásos futballista lesz.