Politikája feladására késztette a Gazprom-ot az EU

Csepi Lajos
2017-03-20 15:13
A Gazprom törli a bolgár gázpiacra erőltetett korlátozásokat és tudomásul veszi, hogy a bolgár gázipari vállalat, a "Bulgargaz" az ország határain kívül is eladhatja az orosz földgázt.
A BNR hírügynökség szerint Moszkva és Brüsszel megállapodásra jutott a Gazprom kereskedelempolitikájának alapvető módosításáról. A változtatások azokat az országokat érintik, amelyek korábban a Szovjetunió partner-országai voltak, jelenleg pedig az EU tagállamai.

A kedvező hírt az Európai Bizottság versenypolitikájáért felelős biztosa, Margrethe Vestager jelentette be. A biztos szerint az orosz monopol-vállalat, a Gazprom megette azokat a lépéseket, amelyek versenyképes árak bevezetését célozzák Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia gáz-piacán. Az orosz vállalat a jövőben nem tiltja azt sem, hogy ezek az országok a fel nem használt energia-hordozó mennyiségeket tovább exportálják.

Brüsszel 2012-ben indított vizsgálatot a Gazprom árpolitikája ellen, mert gyanította, hogy az sérti az EU versenyszabályait. Az orosz vállalat tudomására hozták, hogy az Európai Versenyhatóság megbüntetheti, és el is veszítheti pozícióit az európai gáz-piacon.

A Moszkva és Brüsszel között megszületett megállapodás egy nagyszabású per veszélyét hárította el.

Az Európai Bizottság által készített jelentés rámutat, hogy a Gazprom korlátozásokat erőltetett a bolgár gázpiacra és megtiltotta, hogy a bolgár gázipari vállalat, a ”Bulgargaz” az ország határain kívül eladja az orosz földgázt. A megállapodás értelmében a Gazprom most ezt az előírást törli. Bulgária ennek köszönhetően üzembe állíthatja a Görögországba irányuló vezetéket és az európai gázpiac szereplőjévé válhat. A „Bulgargaz” az európai piaci változások függvényében ismét újratárgyalhatja az árakat és mennyiségi korlátozás nélkül tovább-exportálhatja az orosz földgázt.

A Gazprom eláll attól a több tíz millió dolláros kártérítési igényétől is, amelyet Bulgáriával szemben támasztott a „Déli Áramlat” projekt meghiúsulása miatt. A projekt a Fekete-tenger medencéjében szállította volna az orosz gázt Várna kikötőjébe, megvalósítására azonban Bulgária visszalépése miatt nem került sor. f