Oroszok vehetik át a legnagyobb horvát magán-vállalat irányítását

Csepi Lajos
2017-03-19 12:46
Súlyos következményei lehetnek, ha a legnagyobb horvát magán-vállalat egy tulajdonhányadát orosz állami bankok veszik át, de a lehetőséget „nem lehet kizárni" állítja egy horvát közgazdász.
Egy horvát gazdaság-elemző azt nyilatkozta a BIRN hírügynökségnek, hogy Oroszország állami tulajdonban lévő bankjai, a Sberbank és a VTB Bank megszerezhetik a nehézségekkel küzdő Agrokor tulajdonjogának egy részét és a vállalat feletti irányítás jogát.

Az Agrokor a legnagyobb magánkézben lévő vállalat Horvátországban. Ezt a fejleményt ’nem lehet kizárni’ mondta Guste Santini a BIRN munkatársának.

Az Agrokor, amely magas adósságállománya és romló hitel-minősítése miatt pénzügyi válsággal küzd, 1,3 milliárd euróval tartozik orosz bankoknak. Pénteki sajtójelentések szerint a Sberbank további 300 millió euró hitelt hagyott jóvá az Agrokor számára, hogy az kifizethesse alkalmazottjait és szállítóit.

A Novi list azt írta, hogy az orosz hitelezők, más hitelnyújtó intézményekhez hasonlóan, átalakíthatják a vállalat tulajdonosi szerkezetét és vezetését, ami egyelőre a horvát alapító-tulajdonos, Ivica Todoric kezében van. „Egy ilyen helyzetben nem zárható ki a vállalati vagyon feletti rendelkezési jog részleges átvétele, ami nem lenne rendkívüli sem a nagyvilágban, sem Horvátországban” mondta Guste Santini. „Bizonyos politikai következményekre is számíthatunk, ha egy ilyen fontos vállalat részlegesen állami tulajdonú orosz bankok kezébe kerül”.

Guste Santini szerint az Agrokor túlságosan fontos vállalat Horvátország, a térség és hitelezői számára ahhoz, hogy hagyják csődbe menni.
“A Sberbank folyamatosan tárgyal az Agrokor-ral, az ügyfeleinkkel fenntartott kapcsolat részleteiről azonban nem adhatunk tájékoztatást” közölte pénteken a BIRN hírügynökség megkeresésére a Sberbank.

Az N1 média-kiadvány kedden azt jelentette, hogy a horvát kormány tisztségviselői zárt megbeszélést tartottak Ivica Todoric-csal. A média nyomására a kormány elismerte, hogy  a gondokkal küzdő vállalat tulajdonosával tárgyalások zajlanak. Az N1 beszámolt arról is, hogy a kormány megkereste a Sberbankot, ezt azonban egyik fél sem erősítette meg.

Az Agrokor komoly szerepet játszik a horvát gazdaságban. A 2015-ös évet 6,5 milliárd eurós bevétellel zárta, ami a horvát bruttó hazai össztermék majdnem 16 százaléka. Alkalmazotti létszáma mintegy 40 ezer fő. További 20 ezer embert foglalkoztat a szomszédos Boszniában és Szerbiában, a szlovén kiskereskedelmi vállalat, a Mercator pedig, amelyet 2014-ben vásárolt meg, további 70 ezer embernek ad munkát Szlovéniában.
A vállalat fő problémája az adósságállomány. A 2016. év végén hiteleinek összege 3,4 milliárd euróra rúgott, összes adósságát pedig mintegy 6 milliárd euróra teszik, majdnem 6-7-szer akkora, mint összes tőkéjének becsült értéke.