Már több, mint 3,400 kanyaró-megbetegedést észleltek Romániában

Csepi Lajos
2017-03-17 11:59
A betegség és szövődményei elsősorban a fiatal gyermekeket fenyegetik, és akár halált is okozhatnak.
Március 10.-ig 3,446 embert fertőzött meg a Romániában felbukkant kanyaró-járvány. A Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint 17 gyermek belehalt a betegségbe.

A 17 áldozat közül 5 gyermek Arad megyében élt, a többiek az ország más részein laktak.

A kanyarót a 41 román megye közül 37-ben észlelték. Dolj megyében a járvány kezdete, 2016 júniusa óta 175 esetet ismertek fel és három, védőoltásban nem részesült gyermek a betegség következtében meghalt. Temes megyében több, mint 530 esetet tartanak nyilván és a járvány kezdete óta négy gyermek halt meg. Brassóban 43 esetet jegyeztek fel, de haláleset nem történt. 

Jó hír azonban, hogy a megbetegedések száma csökkenőben van, közölte Stefan Popescu, a megye Közegészségügyi Főosztályának (DSP) szóvivője. A kanyaró felbukkanását követően a hatóságok  a 9 hónap és 9 év közötti gyermekeket védőoltásban részesítették.

A járvány megjelenése elsősorban annak a következménye, hogy az elmúlt években sok szülő csatlakozott az oltás-ellenes kampányokhoz. Akik ellenzik a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni oltásokat, azt állítják, hogy a vakcinának komoly mellékhatásai vannak, sőt, akár autizmust is okozhat.

Az Európai Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) a múlt héten figyelmeztetett: magas annak a valószínűsége, hogy a kanyaró átlép Románia határain.

A kanyaró egy nagyon ragályos légzőszervi fertőzés, amelyet egy vírus okoz. Hatására az egész testet kiütések borítják és influenza-szerű tünetekkel jár, így lázzal, köhögéssel és orrfolyással. Az Egészségügyi Világszervezet honlapján olvasható információk szerint a vírus erősen fertőző. Köhögéssel és tüsszentéssel, személyes érintkezés vagy a torok-illetve orrváladék útján terjed. A betegség és szövődményei elsősorban a fiatal gyermekeket fenyegetik, és akár halált is okozhatnak.