Könyvszakadás

Szirmai S. Péter
2017-03-20 09:00
A bezárt boltok egy részét már újra is nyitó Líra legfeljebb 23-26, míg a Libri tíznél kevesebb volt Alexandra-üzletet venne át az egykori 60-ból. A vagyonkimentést gyanító felszámoló idővel náluk is kopogtathat.
Megelégelve Matyi Dezső két éve bedőlt könyves cégénél, a 9 milliárdos adósságot hátrahagyott Pécsi Direkt Kft.-nél elhúzódó eljárást, a napokban eladta egy követeléskezelő társaságnak a jelzálogos kinnlévőségét a felszámolást kezdeményező bank. Hivatalosan még nem tudni, ki áll a vásárló mögött, de a szakmában a Varga Zoltán nevével fémjelzett Central Médiacsoportot sejtik. Ha sikerül érvényesíteni a követelést, az ingatlanbiznisznek sem lesz utolsó, mert a pécsi könyvraktár épületére és a fővárosi Károly körúti Alexandra-bázisra is vonatkozik a jelzálog.

ÚJRAOSZTÁS
Bárkihez is kerülnek ezek, a folyamat valószínűleg igen időigényes lesz, így erre rövid távon nem érdemes építeni könyv-piaci terveket. Ami a Centralt illeti, a csoport lapunknak megerősítette, hogy nem állapodott meg az Alexandra-boltok átvételéről az üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. vezetésével. „Nem láttuk méretgazdaságosan és fenntarthatóan működtethetőnek az egyeztetett hálózatot" - írták az okról. A könyvpiaci terveikről pedig azt közölték: jelenleg kiadóik (Animus, Central) működésének összehangolásán és a szinergiák kiaknázásán dolgoznak a médiaportfólió többi kiadványával.

További részletek a Figyelő 2017/11. számában!