A Cseh Köztársaságban kötelező lesz az elektronikus receptek alkalmazása

Csepi Lajos
2017-02-17 13:56
frissítve: 2017-02-17 13:41
„Az orvosok mintegy 10 százalékának jelenleg nincs számítógépe vagy megbízható internet-kapcsolata" mondta a Cseh Orvosi Kamara elnöke. "Elképzelhető, hogy nem vállalják az ezzel kapcsolatos bonyodalmakat és inkább visszavonulnak".
A jövő évtől kezdve a cseh orvosoknak kizárólag elektronikus recepteket szabad felírniuk. Emiatt 4 ezer orvos be is fejezheti működését, írta a Mlada fronta Dnes (MfD) csütörtöki száma.

Az új szabályok szerinti eljárás tovább tart és az orvosok számára magasabb költséggel jár, a betegek helyzetén viszont nem javít, írja az MfD, utalva a Cseh Orvos Kamara (CLK) elnöke, Milan Kubek nyilatkozatára.

Az egyedi vonalkóddal ellátott, elektronikus receptek alkalmazása a jövő januártól kezdődően kötelező lesz. „Azok az orvosok, akinek a megfelelő számítógépes szoftver nem áll rendelkezésre, nem tudnak majd receptet írni” mondta Milan Kubek. „Ez több ezer orvost érint, akiknek nincs számítógépe vagy megbízható internet-kapcsolata.”

Az intézkedés következtében akár 4 ezer orvos adhatja fel praxisát a Cseh Köztársaságban. Az országban jelenleg összesen körülbelül 40 ezer orvos dolgozik, a vidéki körzetek ellátása pedig ma is csak nehézségek árán biztosítható.

Az orvosok azzal érvelnek, hogy az e-recept jelenlegi formája semmire sem jó. Az ilyen recepten található adatokat a gyógyszerészeknek újra át kell írniuk és ők küldik meg az információkat a Gyógyszerészeti Hivatalba.

Az Egészségügyi Minisztérium irányítása alatt álló Állami Gyógyszer Ellenőrzési Intézet (SUKL) megvédte az e-recept alkalmazását. Arra hivatkozik, hogy „erősíti a betegek biztonságát, hogy gyógyszerek kiadása során kevesebb a hiba és rövidül a receptek kezeléséhez szükséges idő.” Az e-recept használhatósága pedig sokszorosára nő, ha a betegek személyes adataihoz való hozzáférés törvényi feltételeit megteremtik.

„Az állam közel egy évtizede ígéretet tett arra, hogy bevezeti a számos előnnyel járó e-receptek alkalmazását. Eddig közel egy milliárd koronát költött a rendszerre, amely semmiféle kézzel fogható előnyt nem hozott sem a betegek, sem az orvosok számára” idézi a cikk az egyik orvost. „Az üggyel kizárólag a számítógépes vállalkozások jártak jól”.

Milan Kubek úgy látja, hogy számos orvos nem szívesen szerzi be a szükséges egyedi szoftvert és inkább visszavonul. „Az orvosok mintegy 10 százalékának jelenleg nincs az internethez csatlakozni tudó számítógépe” mondta. Az is lehet, hogy sok más orvos sem kíván átállni az e-receptek alkalmazására. Elképzelhető, hogy nem vállalják az ezzel kapcsolatos bonyodalmakat és inkább visszavonulnak”.

Milan Kubek kijelentette: reméli, hogy az e-receptek kötelező alkalmazását a Képviselőház őszi választása után eltörlik.