Mégis kinek az elnöke?

Lakatos Júlia
2017-01-22 15:00
frissítve: 2017-01-22 15:10
Mi sem mutatja jobban, hogy a szerencse forgandó, mint hogy Amerikában a jobboldali internetes humor egyik gyöngyszeme jelenleg a „Kibírtam Obamát, Te is ki fogod bírni Trumpot" bonmot. Hogy a Demokraták mindezt cseppet sem tartják szórakoztatónak, megtudhatjuk azon bejegyzésekből, amelyek azt pedzegetik, hogy sose gondolták volna, hogy valaha visszasírják George W. Busht.
Az idézett fricskák sok mindent elárulnak a két párt gondolkodásmódjáról, egymás mellé helyezve azonban mégis jóval többet mondanak az amerikai társadalom állapotáról közvetlenül az Egyesült Államok 54. elnökének beiktatása előtt.

Az elnöki beiktatás ugyanis az amerikai politikai élet egyik legszimbolikusabb eseménye. Annak idején az Alapító Atyák az Egyesült Államok politikai berendezkedését mintának szánták más nemzetek számára is, ennek köszönhető, hogy már az első elnök, George Washington is nagy hangsúlyt fektetett a hatalom békés átadására. A véres Függetlenségi háborút követően presztízskérdés volt, hogy a felvilágosult Amerika megkülönböztesse magát a monarchiáktól. A Washington által meghonosított elnöki búcsúbeszéd csak egyike azon hagyományoknak, amelyek rárakódtak az eseményre, s ami miatt mára az alkotmányban előírt egyszerű eskütétel egy több napos demokrácia ünneppé nőtte ki magát. Koncertek, parádé, éjszakába nyúló bálok; tömegek zarándokolnak a fővárosba, hogy részesei legyenek a történelemnek, és saját szemükkel lássák az új elnököt. S habár korábban is előfordult, hogy nehéz szívvel búcsúztattak egy elnököt, olyan indulatokkal, mint most nemigen szembesültek még Amerikában.

A LEGITIMITÁS HELYREÁLLÍTÁSA
Miközben Barack Obama első választási győzelmekor elképesztő elvárások mellett érkezett a Fehér Házba, addig Donald Trump népszerűsége jelenleg történelmi mélységeket súrol, még akkor is, ha amúgy a Republikánusok körében továbbra is kiemelkedően népszerű. A mostani helyzet semmiképp sem nevezhető szokványosnak, ezt még Barack Obama is kénytelen volt elismerni egy nemrég vele készített interjúban. Nem véletlen, hogy Reince Priebus, Donald Trump jövendőbeli kabinetfőnöke felszólította az elnököt, hogy értesse meg a Demokratákkal, hogy ideje a nemzetnek összefogni, hagyják abba Trump legitimitásának folyamatos megkérdőjelezését. Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy a Republikánus párt, és főként Donald Trump közel nyolc éven keresztül ugyanezt tette az által, hogy folyamatosan napirenden tartotta Barack Obama állampolgárságának kérdését. Ennek ellenére a leköszönő elnök több ízben komoly gesztust gyakorolt utódja irányába.

Búcsúbeszédében például Barack Obama kiemelte: ahhoz, hogy a kormány segíthessen az állampolgároknak elengedhetetlen, hogy működőképes legyen a demokrácia. Ezért tesz meg mindent, ami csak lehetséges, hogy biztosítsa az akadálymentes átadás-átvételt, éppúgy, ahogy elődje George Bush is tette vele. Ez az amerikai demokrácia lényege, még akkor is, ha a híradások jó ideje Donald Trump és a Kreml közötti kapcsolattól, és állítólagos zsarolási potenciáltól hangosak. A furcsa körülmények között napvilágot látott hírszerzési jelentések kétségtelenül alkalmasak arra, hogy megrendítsék a bizalmat az Egyesült Államok következő elnöke iránt, ugyanakkor mégsem szerencsés már a beiktatás előtt azt találgatni, hogy a kiszivárogtatott információk alapján vajon várható-e közjogi felelősségre vonás Trumppal szemben. Ha valami erodálja ugyanis az állampolgároknak a demokratikus intézményekbe, és a demokráciába vetett hitét, az az, ha egy politikai, ideológiai oldal visszatérésében bízva arra bazíroz, hogy politikai ellenfele lenullázza magát.

MÁSODIK WATERGATE?
A „minél rosszabb, annál jobb" mentalitás már csak azért sem célravezető a Demokraták számára, mert egy esetleges impeachment esetén nem írnának ki új választást, hanem a jóval keményvonalasabb konzervatív alelnök, Mike Pence kerülne az elnöki székbe. Mindez azonban azt feltételezné, hogy a jelenlegi sajtó spekulációkon túl bizonyítékok látnak napvilágot arra, hogy Donald Trump szándékosan jogsértést vagy bűncselekményt követett el. Habár a jelentésben található információk eddig alaptalannak bizonyultak, az anyag kiszivárogtatása kellően komoly ügynek bizonyult ahhoz, hogy a titkosszolgálatok tájékoztassák róla mind a jelenlegi, mind a követező elnököt. Donald Trump ezt követően nekiment mind a sajtónak, mind a hírszerző ügynökségeknek, amivel egészen biztos, hogy nem szerzett piros pontokat magának.

S miközben a CIA távozó igazgatójától kezdve Barack Obama is figyelmeztette a következő elnököt, hogy vigyázzon szavaival, mégis, az, hogy egy Watergatehez hasonló vizsgáló bizottság felálljon az állítólagos orosz hackertámadásokról - ahogyan ezt például a Trump ellenes John McCain szenátor szorgalmazza - azt igényelné, hogy a Republikánus Párt vezetősége elengedje a leendő elnök kezét és szembe forduljon vele. Ez nem valószínű, hogy bekövetkezik.

Az Egyesült Államok történelme során egyetlen elnök sem távozott hivatalából közjogi felelősségvonással. Bill Clintont felmentették, Richard Nixont pedig saját pártja kényszerítette lemondásra még az eljárás lezajlása előtt. Ugyanakkor az, hogy nem életszerű ez a forgatókönyv nem jelenti még azt, hogy ne volna veszélyes az amerikai állampolgároknak az elnökbe vetett hite szempontjából. Az, hogy a választók azt mondják, hogy Donald Trump nem az elnökük, nem változtat a tényen, hogy ő lesz a következő vezetője az Egyesült Államoknak. Barack Obamát a Republikánus szavazók egy jelentős része éppígy nem tekintette elnökének. Trump nem fog lemondani, vagy változtatni politikáján pusztán népszerűtlensége okán.

FELNŐNI A FELADATHOZ
Az elnöki legitimitás megkérdőjelezése azonban azt a kockázatot rejti magában, hogy állandósítja a jelenlegi áldatlan állapotot, és az állampolgárok egyre kevésbé fogják elfogadni a választások eredményét. Ezért is kiemelten fontos az az üzenet, amelyet Barack Obama búcsúbeszéde óta folyamatosan közvetít. A demokratikus tiltakozásnak a hatékony és előremutató módja az állampolgári aktivitás, nem az intézményrendszer megkérdőjelezése. Utolsó kérése elnökként az amerikai néptől az volt, hogy higgyenek abban, ami miatt megválasztották; a változásban. Higgyenek abban, hogy a változtatás képessége a saját kezükben van. Ha úgy érzik, hogy közös dolgaik nem a megfelelő úton alakulnak, akkor aktivizálják magukat. Ha elégedetlenek a politikusokkal, lépjenek maguk is politikai pályára. Szokatlan módon e gondolat illusztrálására később a Tea Party mozgalmat hozta fel példának, akikkel ugyan nem ért egyet, de vitathatatlan, hogy azzal, hogy megszervezték magukat változtatni tudtak az amerikai politika fősodrán.

Az Alapító Atyák s az őket követő politikusok nem véletlenül honosítottak meg bizonyos hagyományokat, intézményeket. Az amerikai politika lényege, hogy az elnökök maximálisan tiszteletben tartják ezeket, mert tudják, ők csupán egyek egy hosszú sorban, s legkésőbb nyolc év múlva tovább kell adni a stafétát. Sokféle kommunikáció és kormányzati stílus belefér az amerikai demokráciába. Bizonyára Donald Trump is ki fogja alakítani a magáért. Amit az átmenet során azonban szem előtt kell tartania, az az, hogy nem szabad, hogy a társadalmat összetartó közös pontok végleg elvesszenek. Az egyik ilyen alapvető „társadalmi minimum" az, hogy az Egyesült Államok elnökének személye kifejezi a nemzet egységét.

Barack Obama rendkívül sokat tett a választások óta, hogy ezt megértesse saját politikai táborával. Hillary Clinton jelenléte a beiktatáson szintén arra tanítja az állampolgárokat, hogy a választások eredményétől függetlenül tiszteljék a demokratikus hagyományokat. A szimbolikus politizálás keretein belül most Donald Trumpon a sor, hogy bebizonyítsa ő is tud gesztust gyakorolni a nemzeti egység megteremtése érdekében. Beiktatási beszéde komoly lehetőség lesz arra, hogy bizonyítsa: képes felnőni a feladathoz.

A cikk megjelent a Figyelő 2017/03. számában!

Fotó:MTI/AP/Matt Rourke